Besinin Adı
Türkçe: Sığla Ağacı/Günlük Ağacı
İngilizce: Oriental Sweetgum, Turkish Sweetgum
Latince: Liquidambar orientalis
Vatanı ve İklimi:
Sığla ağacı, sadece Türkiye’de Anadolu coğrafyasının Batı bölgesinde doğal yayılış gösteren odun ve odun dışı kullanımı olan önemli endemik bir bitki türüdür. Özellikle Muğla ilimize bağlı yörelerden olan Fethiye, Marmaris, Ula ve Köyceğiz’de alçak ve deniz seviyesine yakın, sulak kısımlarda yetişir. Çok fazla olmasa da, Burdur, Antalya ve Denizli illerimizde, taban suyunun yüksek olduğu arazilerde de yetişmektedir.
Bitkisel Özellikleri:
Hamamelidaceae familyasının, Liquidambar cinsine ait olan sığla ağacı, ülkemizde geleneksel adıyla günlük ağacı olarak bilinsede, Anadolu’nun farklı bölgelerinde; buhur ağacı, amber ağacı, revgani suğla, mia pelesengi ve miai sail olarak da bilinir. Geniş tepeli ve çok dallı bir ağaç olan sığla bitkisi, 20 metre boy uzunluğuna ulaşabilir ve 200 yıla yakın yaşayabilir. Çınar ağacına benzeyen yapraklarını kışın döker ve nemli, serin toprakları sever ayrıca sert kışlara ve dona karşı hassastır.
Faydaları ve/veya Zararları:
L. orientalis’in yaralanmasıyla üretilen storax iyi antiseptik özelliklere sahiptir. Türk halk hekimliğinde, hemoroid* ve bazı cilt hastalıklarının tedavisinde, topikal* parazit öldürücü ve balgam söktürücü olarak kullanılmaktadır. Sığla yağının, bazı bakterilere karşı antibakteriyel etkisi olduğu, özellikle antiparazit, antifungal olarak kullanıldığı ve yara iyileşmesini hızlandırdığı bilinmektedir.
- Özellikle karaciğer hasarı üzerine yapılan çalışmada kullanılan belirli bir dozdaki sığla yağının, karaciğer hasarını engellediği ve antioksidan etkisinin olduğu bulunmuştur. Ülser, ağız hastalıkları, yanık, kesik, mide ağrısı, akciğer ve deri hastalıkları gibi rahatsızlıklarda tedavi edici etkisi olduğu bulunmuş ve yapılan bilimsel çalışmalarla yerel halkın geleneksel tedavi olarak kullandığı bu yöntemler literatürde kanıtlanmıştır.
Bilgilendirme:
Sığla ağaçlarının gövdelerinde oluşan yaralanmalar sonucunda patolojik balsam* kanalları oluşur. Sığla ağacından elde edilen ‘sığla yağı’ parfüm üretiminde koku tutucu olarak ve eczacılıkta ilaç ham maddesi gibi birçok alanda kullanılan bir balsamdır.
Eski çağlarda ticareti Fenikeliler tarafından yapılan sığla yağı, Mumyaların hazırlanmasında Mısırlılar tarafından kullanılmıştır ve Kraliçe Kleopatra’nın güzellik iksiri olarak bilinmektedir.
Topikal İlaç: Yüzeyden uygulanan, yüzeye sürülen anlamına gelmekte olup, genellikle krem, merhem, solüsyon, yakı, losyon, sprey ve jeller için kullanılır.
Balsam: Bazı ağaçlardan elde edilen ilaç ve parfüm yapımında kullanılan reçine.
Sığla Ağacı Kabuk Sıyrıntılarından Yağ Elde Etme Yöntemleri Üzerine Araştırmalar. G. Sevinç Gül. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Yaylnları , S. 1-19.
The Antimicrobial Activity Of Liquidambar Orientalis Mıll. Aganist Food Pathogens And Antioxidant Capacity Of Leaf Extracts. Okmen G, Turkcan O, Ceylan O, Gork G. 2014. 11, Muğla : S.N., 2014, Cilt 5.
Unutulan Bir Orman Ürünü Kaynağı: Anadolu Sığla Ağacı. Mustafa Burak Arslan , Halil Turgut Şahin. 2016. 18, 2016, Bartın Orman Fakültesi Dergisi , Cilt 1, S. 1-15.