Premenstrüel Sendrom (PMS) Nedir? Tedavisi Nasıldır? Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Namıdiğer; Adet (Regl) Öncesi Gerginlik Sendromu...
Milyonlarca kadını etkileyen premenstrüel sendrom (PMS), menstürasyon öncesi ve menstrüasyonun ilk birkaç gününde, periyodik bir veya daha fazla belirtilerin ortaya çıkmasıdır.
Premestrüel sendrom; gerilim, anksiyete, ağlama, sinirlilik, depresyon, aşırı duyarlılık, zayıf konsantrasyon, yorgunluk, ruh hali değişimleri ve öfke gibi birçok psikolojik belirtileri barındırır. Ayrıca; göğüs hassasiyeti, karın krampları, şişkinlik, şişme, akne, iştah artışı, baş ağrısı, sırt ağrısı ve uyku bozukluğu gibi fiziksel bulguları da vardır.
Premenstrüel sendromun patofizyolojisi (sendromun nedeni) iyi bilinmemekle birlikte; yumurtalık hormonları, nörotransmitterler (vücudun ürettiği hormonlar), mineral, vitamin (vitamin B6 ve kalsiyum) eksikliği ve azalan serotonin düzeyi ile arasında bir bozukluğun oluşmasında sebep olabileceği düşünülmektedir.
- B vitaminleriyle yapılan çalışmalarda; B vitaminlerinin stres, anksiyete, ağlama, yorgunluk, uykusuzluk ve unutkanlık gibi psikolojik belirtileri azaltmada olumlu etkileri olduğu belirlenmiştir.
B vitaminleri; tiamin, niasin, riboflavin, vitamin B6, folat ve vitamin B12, vücudun farklı mekanizmalarında nörotransmitterlerin (vücudun ürettiği hormonların) metabolizmasında rol oynar.
- Premestrüel sendrom çalışmalarında; B vitaminlerindeki eksikliklerin adet sendromunun oluşumu ve şiddeti arasında ilişkili olduğu belirlenmiştir.
- Yapılan çeşitli çalışmalarda; premestrüel sendrom durumunda, kalsiyum ve B6 vitamininin birlikte tüketiminin, tek başına B6 vitamini tüketimi ile karşılaştırıldığında, premenstrüel sendrom belirtilerinin önemli ölçüde azaldığı görülmüştür. Yapılan çalışmalar sonucunda; premenstrüel sendrom semptomlarının daha iyi kontrol edilmesi için kalsiyum ve B6 vitaminin birlikte kullanılımı ile premestrüel sendromun kontrolü için daha iyi sonuçlar vereceği belirlenmiştir.
Ayrıca, B vitamini açısından zengin gıdalardaki diğer bileşenler PMS riski ile ilişkili olabilir. Örneğin, süt; riboflavin, kalsiyum ve D vitamini açısından zengindir, bu da PMS riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu göstermektedir.
B6 vitamininin depresyonla ilişkilisi üzerinde yapılan bir çalışmada; B6 vitaminin etkinliğinin yanı sıra, magnezyum alımının da depresyon, anksiyete gibi psikolojik belirtileri daha etkili ve kontrol altına aldığı belirlenmiştir.
- Sonuç olarak; bu gibi psikolojik belirtiler premenstrüel sendromun belirtilerini taşıdığından, vitamin minerallerin birlikte alınmasına özen gösterilmelidir.
Elham Ebrahimi1*, S. K. (2012). Effects of Magnesium and Vitamin B6 on the Severity of Premenstrual Syndrome Symptoms . Journal of Caring Sciences , 1(4), 183-189 .
Mostafa Rad, M. T. (2018). Factors associated with premenstrual syndrome in Female High School Students. Journal of Education and Health Promotion , 7:64.
Patricia O Chocano-Bedoya, J. E.-T.-J. (2011). Dietary B vitamin intake and incident premenstrual syndrome1–3. Am J Clin Nutr American Society for Nutrition , ;93:1080.
Seyedeh Zahra Masoumi1, M. A. (2016). Effect of Combined Use of Calcium and Vitamin B6 on Premenstrual Syndrome Symptoms: a Randomized Clinical Trial . Journal of Caring Sciences , 5(1), 67-73.
Yorumlar