Halk arasında bademcik olarak bilinen tonsiller, kişiyi ağız ve burun yoluyla alınan kirli havaya karşı koruyarak bağışıklığı başlatır. İmmünolojik olarak en aktif oldukları dönem 3-10 yaş arasındadır.
Bademcik rahatsızlığının belirtileri; ateş, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, baş ağrısı, halsizlik ve eklem ağrısı olarak ortaya çıkabilir. Akut bademcik iltihabı normalde kolay iyileşirken; bademcik yakınında apseleşme, boyun derin dokularında enfeksiyon, kana bakterilerin giriş yapması gibi durumlarda komplike bir hale gelebilir.
Bademcik enfeksiyonu, en yaygın tekrarlayan boğaz enfeksiyonu olup, genelde antibiyotik tedavisi ile sonuçlanır. Genellikle çocuklar, bademciklerinin şişmesinden kaynaklanan ateşli hastalıklar geçirir. Bazı durumlarda bu durum tedavi edilirken; çoğu zaman hekimler, hastalığın tekrar etmemesi adına bademciklerin alınmasını önerir.
Ameliyatın en önemli sebepleri ise tekrarlayan boğaz enfeksiyonları ve uykuda solunumun bozulmasıdır. Uykuda solunum fonksiyonlarının olumsuzluğu sonucunda; çocukta, uykusuzluk, dikkat eksikliği, konsantrasyon yetersizliği ve hiperaktivite görülebilir. Tüm bu bulgular yaşam kalitesini doğrudan etkilediği için, ameliyat uygun bir seçenek olarak görülür.
Çocukluk döneminde en sık yapılan ameliyatlardan biri olan tonsillektomi* ilk kez 1. yüzyılda Celcius tarafından gerçekleştirilmiştir. Tek başına veya geniz eti ameliyatı ile beraber yapılan ameliyat, hızlı, ağrısız, az kanamalı ve iyileşmenin hızlı olacağı şeklinde olmalıdır. Başlarda bademciğin alınması ile birlikte; çocukta bulantı, kusma gibi durumlar görülürken, zamanla bu rahatsızlıklar da düzelir.
Bademcik ameliyatı olan çocukların, ameliyat sonrası daha az enfeksiyon geçirmesinden dolayı daha az antibiyotik kullanımı olacağından, gastrointestinal sistemdeki faydalı bakteriler korunmuş olur. Ameliyat sonrası, okul başarısı ve davranışlarda da düzelme görülür.
Bademcik ameliyatından sonraki üçüncü saatte, dondurma ve soğuk sıvı besin alımına başlanabilirken, boğazı tahriş edecek, baharatlı besinler tüketilmesi önerilmez.
- Bademcik ameliyatının hemen sonrasında, besin alımının azalması sebebiyle kilo kaybı görülebilir.
Reginald F. Baugh, S. M. (2010). Tonsillektomi Nedir Ve Tonsillektomi Alınan Bireylerde Beslenme. Otolaryngology–Head and Neck Surgery , 3-4.
Sezgin, K.. Tonsillektomi Nedir Ve Tonsillektomi Alınan Bireylerde Beslenme. Göller Bölgesi Aylık Hakemli Ekonomi ve Kültür Dergisi Ayrıntı , 19- 20.
Suphi Vehid, Ö. Ö. (2012). Tonsillektomi nedir ve tonsillektomi alınan bireylerde beslenme. Çocuk Dergisi 12(1):35-39, 2012 , 35- 36.