Sizlerle yaşamımızın vazgeçilmez içeceklerinden olan kahvenin etkilerini paylaşacağım.
Her gün içilen bu kahvelerin vücudumuza etkileri nelerdir? Kahvelerin olumlu etkilerinin yanında olumsuz etkileri de var mıdır? Haydi gelin beraber bakalım.
- Günlük içilen bir fincan kahvenin Tip 2 DM riskini %7 oranında azalttığı, diyabet önleyici etkisi olduğu görülmüştür. Ancak, kahve üzerine eklenen krema ve şeker miktarına dikkat etmelisiniz. Yoksa bu olumlu etkileri göstermek yerine, daha fazla kalori alımına sebebiyet vererek, olumsuz etkiler ortaya çıkarabilir.
- Kahvenin serum kolesterolünü arttırdığına yönelik çalışmalar da literatürde yer almaktadır.
- Sıcak kafeinli kahvenin, distal kolon kanseri riskini azaltabileceği bildirilmiştir. Ancak, buzlu kahve ve kafeinsiz kahvenin kolon kanseri riski üzerine bir etkisi yoktur.
Kalori yakmada etkili kafeinin en iyi kaynağı kahvedir. Bilimsel kaynaklarda; yetişkinlere 200-300 mg/gün kafein, küçük çocuklar ve gebeler için ise 100-200 mg kafein alımının güvenli olduğu yer almaktadır. Gebeler için önerilen kafein miktarı ise 125 mg/gün’dür.
- Kahvede bulunan kafein;
- Uyarıcı etkiye sahip olması nedeniyle kalp atışı düzensizliklerine ve uykusuzlukkara yol açabilir.
- İnsülin duyarlılığını ve artmış glukoz konsantrasyonlarını düşürür.
Merkezi sinir sistemi üzerinde uyarıcı etkisi olan kafeinin, düşük düzey (100 mg’dan az) ya da orta düzey (200-300 mg) alınmasının; keyif verme, enerjik hissetme, sosyalitenin artması gibi olumlu etkileri bilinmektedir. Kafein yüksek düzey (500 mg+) alınması ise; tedirginlik ve huzursuzluk gibi olumsuz etkilere yol açabilmektedir.
Bir çoğumuzun sınav döneminde en çok içtiği içecek kahve oluyor. Hepimizin beklentisi ise uykumuzu kaçırmasıdır. Aslında kahvede bulunan kafein uykuyu olumsuz etkiler ve uykunun kalitesini düşürür. Ancak, uykudan yaklaşık 8 saat önce tüketilen kahvenin uykuyu olumsuz etkilemediği bilinmektedir.
Yüksek düzey kahve tüketimi;
- Kalp atış hızı ve kan basıncında artışa neden olur.
- Mide asit salgısını arttırır. Erişkinlerde sık görülen mide yanması ve gastro-ösefajiyel reflü gibi sorunlar kahve ve çay içiminden sonra artmaktadır.
- Kalsiyum ve magnezyum atımını arttırır ve osteoporoz gelişimine neden olurlar.
Bir fincan kahveye eklenecek 50-60 ml (1/2 çay bardağı) süt ile, kaybedilen kalsiyum karşılanır ve kemik sağlığının korunmasına yardımcı olur.
ERTAŞ, Y. &. (2013). Kahve ve Diyabet. Türkiye Klinikleri Journal of Endocrinology, 74,75,77.
Franco, S. E. (2017). Effect of Caffeine on Heart Rate and Calories Burned During Exercise.
Garipağaoğlu, M. &. (2009). Çocuk sağlığı ve kafein. Çocuk dergisi, 111,112,113.
Green, C. J. (2014). Tea, coffe, and mil consumption and colorectal cancer risk. Journal of epidemiology, 150.
Rob Urget, G. V.-S. (1995). Levels of the Cholesterol- Elevating Diterpenes Cafestol and Kahweol in Various Coffee Brews. J. Agric. Food Chem, 2167,2168.
Van Dam, R. M. (2005). Coffee consumption and risk of type 2 diabetes: a systematic review. Jama.