Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz, sağlıklı tariflerin gizli kahramanlarından, pişirme yağından nemlendiriciye, cilt bakımından kilo kaybına kadar kullanılan, sağlığa olan yararlarını okudukça şaşıracağınız hindistan cevizi yağından bahsedeceğim bugün sizlere.
Dilerseniz gönüllerde taht kurmayı başaran bu yağa bir de bilimsel açıdan bakalım…
Hindistan cevizi yağı, orta zincirli yağ asitleri (MCT) bakımından zengin bir yağdır. Orta zincirli yağ asitleri, pankreatik lipaza ihtiyaç duymadan doğrudan karaciğere taşınır ve ketonlara dönüşerek enerji kaynağı olarak kullanılır. Hızlı emilimi sayesinde, yağ deposunda uzun zincirli yağ asitlerine göre daha az depolanır. Ketonlar ise yağ asitlerinin oksidasyonu sonucu karaciğer tarafından üretilen, açlıkta üretimi artan maddelerdir. Uzun süreli açlıkta ekstra hepatik dokular ve beyin tarafından kullanılır. Dolayısıyla, beyin için alternatif bir enerji kaynağıdır. Nöronal hasarı önler ve Alzheimer gibi hastalıklarda tedaviye destek olarak hastalık semptomlarını azaltır.
Kilo yönetimine yardımcıdır.
MCT’ler, uzun zincirli yağ asitlerinden farklı bir şekilde metabolize olup, daha kolay emilerek, metabolizmayı hızlandırır. Sindirime yardımcı olarak kilo vermeyi kolaylaştırır. Yağ yakımını ve enerji harcamasını arttırarak kilo kontrolünde etkin rol oynar.
- Yapılmış bilimsel bir çalışmada, günde 1-2 yemek kaşığı (15-30 g) hindistan cevizi yağı kullanımının enerji harcamasını %5 oranında arttırdığı gösterilmiştir. Yani, hindistan cevizi yağının günlük enerji verimini arttırarak vücut kompozisyonunun kontrolünde rol oynayabileceği düşünülmektedir.
- Karın yağlarının azalmasında etkilidir. Yapılan 12 haftalık bilimsel bir çalışma sonucu günlük 30 ml Hindistan cevizi yağı kullanan 40 kadında hem BKI hem de bel çevresi yağı belirgin ölçüde azalmıştır.
Orta zincirli yağ asitleri kilo vermenize yardımcı olabilir. Çünkü, iştahı azaltınca kalori alımı da azalır, daha fazla enerji harcamanızı sağlar ve yağ olarak depolanma olasılığı diğer yağlara kıyasla daha azdır.
- Bir araştırmaya göre, kahvaltıda orta zincirli yağ asidi tüketen erkeklerin, öğle yemeğinde daha az kalori aldığı gözlenmiştir. Bu durum, uzun vadede vücut ağırlığı azalmasında etkili olabilir.
Hindistan cevizi yağı içindeki kaprik ve laurik asit, insülin sekresyonu üzerinde güçlü etkilere sahiptir. Hindistan cevizi yağının kan akışında insülin artışı yapmadığını, insülin direncini azaltmada etkili olduğunu ve kan şekerini dengelediği düşünülmektedir.
Epilepsi nöbetlerinin azalmasında yardımcıdır.
Hindistan cevizi yağının içeriğindeki MCT’ler, ketonların kandaki seviyesini yükselterek epilepsi hastası çocuklarda, epilepsi nöbetlerinin azaltılmasında yardımcı olmaktadır.
Kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde etkilidir.
Hindistan cevizi yağı, laurik asit varlığına bağlı olarak, iyi kolesterolü (HDL) yükselterek, kötü kolesterolün (LDL) zararlarını azaltmada etkilidir. Hindistan cevizi yağı, yüksek tansiyon gibi kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde etkili olup, diğer yağlara kıyasla kalp sağlığını korumada önemli bir role sahiptir.
Yapılan bir çalışma, hindistan cevizi yağı içeren diyet programının HDL’yi arttırdığını, LDL’yi düşürdüğünü, BKI ve bel çevresinde azalma sağladığını göstermiştir.
Kanserden korur.
Hindistan cevizi yağı, kanser hücrelerinin büyümesini engelleyerek, kemoterapinin yan etkilerini azaltır ve bireyin iyileşmesinde etkili olur.
Antioksidan etkisiyle bağışıklığı güçlendirir.
Hindistan cevizi yağı, yüksek antioksidan özelliğiyle vücudu hastalıklara karşı korur. Hindistan cevizi yağı düzenli kullanıldığında, soğuk algınlığının önlenmesine yardımcı olur. Bağışıklık güçlendirici etkisi vardır. Ayrıca, laurik asidin sadece bakteri üremesini azaltmadığı, ödemi, inflamasyonu da azalttığı ve yara iyileşmesini hızlandırdığı bilinmektedir.
Antibakteriyel etkisi vardır.
Laurik asidin emilimi kolaylaştıran bir yapısı vardır. Vücutta sindirilerek monolaurine dönüşür. Monolaurin, anne sütünde de bulunan önemli bir madde olup; antibakteriyel, antimikrobiyal ve antiviral etkileri vardır. Bakteri, virüs ve mantar gibi patojenlerin zararsız hale getirilmesinde etkilidir.
Alzheimer hastalarında bilişsel fonksiyonu arttırır.
- Yapılan araştırmalar sonucu, orta zincirli yağ asidi kullanımının; Alzheimerlı bireylerde β-OH-bütirik asit düzeyini arttırarak, hafıza reaksiyonlarının geri dönüşümü üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu, paragraf hatırlamada iyileşme sağladığı gözlenmiştir.
Hindistan cevizi yağı, bilişsel işlevleri geliştirerek Alzheimer riskinde anlamlı bir düşüş sağlamıştır. Ayrıca, beyinde birikmesiyle Alzheimer hastalığını tetikleyen β-amiloid proteinlerinin, mitokondriye verdiği zararı azaltmada da etkili olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Karaciğeri korur.
Hindistan cevizi yağındaki fizyolojik oksidanlar, LDL oksidasyonunu azaltıp, lipit peroksidasyonunu önlemektedir. Orta zincirli yağ asit içeriğiyle, sindirim enzimlerine gerek duymadan, kolayca metabolize olması karaciğeri yormadığı için, karaciğer hasarını azaltır, korur ve vücudun detoksifikasyonu üzerinde olumlu bir etki sağlar.
Sağlıklı bir cilt sağlar.
Diyetimize eklediğimizde, iç organlarımızın sağlığında oldukça önemli olduğunu gördüğümüz hindistan cevizi yağı, kozmetik sektöründe; cilt, saç ve diş sağlığını destekleyip, görünümü iyileştirmek için kullanılmaktadır. İçerdiği fenolik bileşenler sayesinde gösterdiği antioksidan özellik ile daha sağlıklı bir cilt sağlayarak yaşlanmayı geciktirmektedir. Hücrelerin oksidatif stresten gördüğü zararı azaltmada yardımcı olmaktadır. Cildi nemlendirerek egzama belirtilerini ve yaşlılık lekelerini, kırışıklıkları azaltır.
Saçları ve cildi korur.
Hindistan cevizi yağı saçlar için koruyucu olabilmektedir. Laurik asit ve hidrofobik bileşenler yardımıyla, protein kaybını azaltarak saç dökülmesini önemli ölçüde azaltır.
- Yapılan bir çalışmada, hindistan cevizi yağının, UV ışınlarının %20’sini engelleyebilen güneş kremi etkisine sahip olduğu saptanmıştır.
Ağız ve diş sağlığını destekler.
Hindistan cevizi yağı, antibakteriyel özelliğiyle ağız içi plak oluşumunu azaltır, ağızdaki zararlı bakterileri öldürerek diş sağlığını iyileştirir, diş eti enfeksiyonlarını önler ve ağız kokusu azaltıcı etkisiyle ağız sağlığını önemli ölçüde destekler.
Hormonları dengeleyici özelliği vardır.
Hindistan cevizi yağının içindeki sağlıklı yağlar, hormonları dengelemek için kortizolü düşürerek tiroid bezini ve adrenal bezleri destekler. Antiinflamatuvar özelliğiyle inflamasyonu azaltmaya yardımcı olur ve hormonların salgılanma düzeyini dengeler.
Anti diyabetik etkisi vardır.
Hindistan cevizi yağı, içindeki arginin proteini sayesinde anti diyabetik aktivite göstererek, diyabetin kardiyovasküler komplikasyonlarının azaltılmasında yardımcı olur.
Cildi nemlendirir.
Atopik dermatit gibi, cildin hidrasyon derecesini azaltan hastalıklarda, hindistan cevizi yağı uygulamasıyla birlikte cilt hidrasyonu üzerinde olumlu etkiler gözlenmiştir.
Peki, sağlığa bu kadar yararlı bir yağı diyetimize nasıl dâhil edebiliriz?
- İçindeki sağlıklı doymuş yağlar ve yüksek dumanlanma noktasından dolayı sıcaklığa dayanıklı olan hindistan cevizi yağını, yüksek sıcaklıkta pişirme yağı olarak kullanabiliriz.
- Katı yağ gerektiren hamur işlerinde kullanabiliriz.
- Tostumuzu yağlayabiliriz.
- Kek tepsisini yağlayabilir ve kekin içine koyabiliriz.
- Mısır patlatabiliriz.
- Omlet pişirirken tavaya sürebiliriz.
- Kahvelerin, smoothielerin içine ekleyebiliriz.
- Cildimize sürüp nemlendirici, makyaj temizleyici ve dudak balmı olarak kullanabiliriz.
- Kendi yaptığımız granolanın içine katabiliriz.
- Kısacası; fazla tüketiminin olumsuz etkileri olabileceğini unutmadan, sağlıklı tariflerinize gönül rahatlığıyla ekleyebilirsiniz.
Unutmayın ki hiçbir besin mucize değildir. Bir mucize varsa, o da her sabah aynada gözünüzün içine bakıp gülümseyendir. Mucize sandığınız besinler; asıl mucizenin hayatına küçük dokunuşlar yapan, sihirli kahramanlardır. Varlığı yarar, fazlası zarardır. Mucizelerin hayatınızdan eksik olmadığı, hindistan cevizi kokulu, sağlıklı günler diliyorum.
Assunção ML, F. H. (2009). Effects of dietary coconut oil on the biochemical and anthropometric profiles of women presenting abdominal obesity. Lipids., 44(7), 593-601.
Cardoso DA, M. A. (2015). A coconut extra virgin oil-rich diet increases hdl cholesterol and decreases waist circumference and body mass in coronary artery disease patients. Nutr Hosp., 32(5), 2144-2152.
Dulloo AG, F. M. (1996). Twenty-four-hour energy expenditure and urinary catecholamines of humans consuming low-to-moderate amounts of medium-chain triglycerides: a dose-response study in a human respiratory chamber. Eur J Clin Nutr., 50(3), 152-158.
FX, V., FG, C., LL, L., DM, D., SDL, C., PF, P., et al. (2017). Effects of coconut oil consumption on energy metabolism,. Eur J Nutr, 57(4), 1627-1637.
Korać RR, K. K. (2011). Potential of herbs in skin protection from ultraviolet radiation. Pharmacogn Rev., 5(10), 164-173.
ME, C. (2010). Medium-chain triglycerides are advantageous in promoting weight loss although not beneficial to exercise performance. Int J Food Sci Nutr., 61(7), 653-679.
Mikołajczak, N. (2017). Coconut oil in human diet – nutrition value and potential health benefits. Journal of Education, Health and Sport., 7(9), 307-319.
Mumme K, S. W. (2015). Effects of medium-chain triglycerides on weight loss and body composition: a meta-analysis of randomized controlled trials. J Acad Nutr Diet, 115(2), 249-263.
Rele AS, M. R. (2003). Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage. J Cosmet Sci., 54(2), 175-192.
Shijna Kappally, A. S. (2015). Coconut oil-A review of potential applications. Hygeia.J.D.Med, 7(2), 34-41.
Stephen C. Cunnane, A. C.‐L.‐P.‐A. (2016). Can ketones compensate for deteriorating brain glucose uptake during aging? Implications for the risk and treatment of Alzheimer’s disease. Annals of the New York Academy of Sciences, 1367(1), 12-20.
Stubbs BJ, C. P. (2018). A Ketone Ester Drink Lowers Human Ghrelin and Appetite. Obesity (Silver Spring), 26(2), 269-273.
Van Wymelbeke V, H. A.-S. (1998). Influence of medium-chain and long-chain triacylglycerols on the control of food intake in men. Am J Clin Nutr., 68(2), 226-234.
YM, L., & HS, W. (2013). Medium-chain triglyceride ketogenic diet, an effective treatment for drug-resistant epilepsy and a comparison with other ketogenic diets. Biomedical Journal, 36(1), 9-15.
Bu faydalı bilgiler için çok teşekkür Ece hanımcım.💕💕 heyecanla diğer paylaşımlarını bekliyoruz.
Diyetim için uygun bir yağ arıyordum zeytin yağına alternatif bir şeyler bulabildim sonunda çok teşekkürler 🙏🏻