Yağ ve aminoasitlerin oluşumuna ve yapısına katılan biotin, bağırsaklarda bakteriler tarafından üretilebildiğinden şimdiye dek yeterince araştırılmamıştır. Vejetaryen diyetin bakteriyel florayı değiştirerek, biotin sentez ve emilimini arttırdığı bilinmektedir. Peynir, soya fasulyesi, kırmızı et, yumurta, karnabahar, kuru yemiş, mantar, tam tahıllar, maya, avokado, ahududu, karaciğer ve somon biotinin besinsel kaynaklarını oluşturmaktadır.
Diğer B grubu vitaminleri ile sinerjik olarak çalışan biotinin vücudumuzdaki 4 enzim için esansiyel olan bir kofaktör olduğu bilinmektedir. Bu enzimlerden biri olan karboksilaz; glukoneojenez*, aminoasit katabolizması ve yağ asidi sentezi dahil olmak üzere çoklu metabolik süreçlerde önemli rol oynamaktadır. Ayrıca, biotin hücre replikasyonu* ve büyümesinde görevlidir.
- Yapılan bir çalışmada, biotinin gen ekspresyonu ve DNA tamirini etkilediği bildirilmiştir. Ayrıca biotin eksikliği, kanser kemoterapisinin etkinliğinin azalması ile ilişkilendirilmiştir.
- 1940’lı yıllarda tırnakların kırılganlığı ile B grubu vitaminlerin eksikliği arasında bir ilişki olduğu bulunmuştur. Ardından, yapılan çalışmalar biotin üzerine odaklanarak tırnak kırılganlığı ve saç sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini bildirmiştir. Bu sebeple biotin; saç ve tırnak sağlığı için en sık kullanılan besin desteklerinden biridir. Saç sağlığı üzerine faydalı etkilerinin kafatası derisindeki yağ metabolizmasını düzeltmesinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Biotin eksikliği olan hastalara biotin takviyesinin, saç ve tırnak büyümesini iyileştirdiğini gösteren 18 rapor bildirilmiştir. Yeni yapılan çalışmalar; sebebi bilinmeyen tırnak kırılganlığı olan bireylerde 2.5 g/gün biotin desteğinin, tırnakların kuvvetinde %25 artışa sebep olduğunu ve hastaların % 91’inde faydalı etkiler görüldüğünü bildirmiştir.
- Biotin desteğinin, glukokinaz enziminin aktivitesi ve insülin duyarlılığında artışa sebep olduğu bilinmektedir. Karaciğerde glikozun kullanılması için ilk basamakta gerekli olan glukokinaz enzimi diyabetlilerde oldukça düşüktür. Diyabetiklerde diyetle yüksek doz biotin desteğinin glukokinaz aktivitesini ve glukoz metabolizmasını düzelttiği saptanmıştır. Bir çalışmada, tip 1 diyabetli bireylere 16 mg/gün biotin desteğinin açlık kan şekerinde anlamlı bir düşüşe ve plazma glikoz kontrolünde düzelmeye neden olduğu bildirilmiştir. Başka bir araştırmada, tip 2 diyabetli bireylere 9 mg/gün biotin desteğinin benzer sonuçları ortaya çıkardığı saptanmıştır. Ayrıca yüksek doz biotin desteğinin diyabetik nöropati tedavisinde de fayda sağladığı bilinmektedir.
Biotin vücutta bağırsak bakterileri tarafından üretildiği ve diyetle vücuda yeteri kadar alındığı için eksikliği görülmeyen bir vitamindir. Halk arasında, besleyici olacağı ve fayda sağlayacağı düşüncesi ile tüketilen çiğ yumurta akında avidin adlı bir protein bulunmaktadır. Bu protein, biotinin vücutta kullanılmasını engellemektedir. Bu sebeple, çiğ yumurta yiyenlerde deri yaraları ve saç dökülmesi oldukça sık görülen durumlardır. Alkol, biotinin kulanımını ve emilimini inhibe etmektedir. Antibiyotikler ise bağırsakta biotin üreten bakterilere hasar vererek biotin seviyesini azaltabilmektedir. Yetersizliğinde; iştahsızlık, deri yaraları, deride kuruma ve pullanma, bulantı, yağ bezlerinde artış, solukluk ve kas ağrıları gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Fazla alımı ile ilgili belirtileri bilinmemektedir.
Güvenli alım düzeyi sıklıkla 30-300 mikrogram/gün olrak kabul edilmektedir. Ancak tırnak ve saç sağlığı için önerilen doz 1-3 mg/gündür. Diyabetiklerde ve diyabetik nöropatisi olanlarda ise önerilen doz 2×8 mg/gün olarak kabul edilmektedir. Biotin kullanımına bağlı yan etki bildirilmemiştir.
Replikasyon: DNA’nın kendi kopyasını meydana getirmesi
Deepa P. Patel, Shane M. Swink , Leslie Castelo-Soccio. (2017). A Review of the Use of Biotin for Hair Loss. Skin Appendage Disord., 166-169.
Food And Drug Administration. Vitamins and Minerals Chart.
Samur, Gülhan. (2008, Şubat). Vitaminler, Mineraller ve Sağlığımız. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
Zemplenı, J. (2006, June). The Essentıal Role of Biotin in Cell Prolıferatıon. United States Department of Agriculture.