Ramazanda sıvı tüketimi nasıl olmalıdır? Sıvı tüketimi bazal metabolizma hızını etkiler mi?
Ramazanda yemek yerken sıvı alımınızı ayarlayamıyorsanız ve dinlenme halinde metabolizmanızın düzensiz olduğunu düşünüyorsanız sizin için hazırladığım makale ve yorumlara bir göz atalım:
Ramazan, oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir aydır. Dolayısıyla sıvı tüketimi, havanın sıcaklığı, metabolizma hızı, stres, hipoglisemi ve daha birçok şey beslenmemizi etkiler. Genelde ramazanda toplumumuz bütün gün aç kalacakları nedeniyle sahurda ağır besinler tüketirler, iftarda ise tüm gün aç kalmanın verdiği istekle mideye birden çok yükleme yaparlar.
Peki uzun süre su tüketmiyoruz, bu uzun süreden sonra sıvı tüketimimiz nasıl olmalıdır?
Sıvı tüketimi, sindirim ve vücudun sıvı gereksinimi açısından çok önemlidir. Gün boyu su tüketemediğimiz için su ihtiyacımızı iftar ve sahur arasında yeterli miktarda karşılamalıyız. Total sıvı tüketiminin 2.5-3 litre olması gerekmektedir. Sahurdan önce sıvı ihtiyacının 2/3 kadarının tüketilmesi, sahurda da kalan 1/3 kısmın tamamlanması gerekir. Su miktarı herkesin metabolizmasına göre farklılık gösterir fakat ortalama her 30 dakikada 1’er bardak su, sıvı ihtiyacımızın karşılamasını sağlar. Aynı zamanda sıvı alımını arttıracak sulu besinleri de tüketmeye özen göstermeliyiz. İftarda çorba, şeker oranı düşük veya şekersiz hoşaflar, az şekerli veya şekersiz kompostolar ve taze sıkılmış meyve suları; ara öğün olarak ise sulu meyveler tercih edilebilir. Sahur ise klasik bir kahvaltı olarak tüketilebilir. Fakat şuna dikkat etmeliyiz ki iftar ve sahur aralarında tüketilen şekerli ve yağlı besinler oruç esnasında susuzluk hissinin oluşmasına sebebiyet verir. Bu yüzden şeker içeriği ve yağ içeriği yüksek besinlerden kaçınmalıyız. Şerbetli tatlılardan, yağlı hamur işlerinden uzak durmaya çalışmak doğru bir tercih olacaktır.
İftarda ve sahurda beslenme sırası ve menüsü nasıl olmalıdır?
İftara hafif besinlerle başlamalıyız, hafif olması için unsuz ve kremasız bir çorba iyi bir başlangıç olacaktır. Sonra 20 dakika kadar yemeğe ara verip devam edilmelidir. Sofrada mutlaka salatamız ve ekmeğimiz olmalıdır. Yanında komposto tarzı meşrubatlar tüketilebilir. İftardan 2 veya 3 saat sonrasında hafif ara öğünler tüketmeliyiz. Bu ara öğünlerde sulu meyveler, az şekerli veya şekersiz meşrubatlar, sütlü tatlılar tercih edilebilir. Şerbetli tatlılar tüketilmesi su ihtiyacını arttıracağından ve şekeri hızla yükselteceğinden bunları tüketmekten sakınmalıyız. Kan şekeri dengesinin sağlanması ve kilo kaybının önlenmesi için kalori alımının yeterince sağlanması gerekir. Ve bunun için doğru besinler tercih edilmelidir.
Bazal metabolizma hızını (BMH) etkileyen faktörlerden biride fiziksel aktivitedir. İftardan 1 veya 1.5 saat sonra fiziksel aktivite yapılmalıdır. Ağır tempolu yürümek yerine hafif tempoda kısa süreli yürüyüşler metabolizma açısından daha iyidir.
Stres durumu da BMH’ı etkiler; vücut uzun süre açlık ve susuzluk durumunda olduğu için vücuda stres yükü biner. İftar ve özellikle sahurda beslenme dengesine ve sıvı alımına dikkat etmek bu sorunun oluşmasını önleyebilir.
Teşekkürler. Emeğinize sağlık. Çok faydalandım. Devamını bekliyoruz.
Bazal Metabolizmayı biraz açarsanız sevinirim.