Besinin Adı
Türkçe: Yasemin
İngilizce: Jasmin
Latince: Jasminum
Vatanı ve İklimi:
Oleaceae familyasından olan yasemin çiçeği, tropik ve subtropik bölgelerde yaşar. Çoğu türü soğuğa hassastır, dona dayanıklı türleri de vardır. En iyi, nemli ve bol güneşli yerlerde yetişirler ve bakımları kolaydır. Kışı fazla sıcak ortamda geçirirse yaprak bitlerine maruz kalabilir ve çiçeklenme olmaz.
Bitkisel Özellikleri:
Yasemin çiçeğinin yaklaşık olarak 200 kadar türü vardır. Her dem yeşil veya yazın yeşil olup sarılıcı ya da dik büyüyen türleri vardır. Dalları yeşil ve köşelidir. Yaprakları karşılıklı veya sarmal dizilişlidir. Yapraklar genellikle tüysüzdür. Bazı türlerde bir sapta tek yaprak bulunur. Yaprakların kenarları tamdır. Çiçekleri dal ucunda beyaz pembe ve sarı renklidir. Tıbbı yasemin beyaz çiçekli ve güzel kokuludur. Yaseminin etanol ekstresinin fitokimyasal analizi kumarinler, kardiyak glikozidler, saponin ve streollerin varlığını göstermiştir. Jasminumpubescens (Retz.) Willd (Oleaceae) yaprakları ve çiçeklerinden altmışın üzerinde uçucu yağ izole edilmiştir. Bu yağların içerisinde aldehidler, asitler, esterler ve diğer karbonik bileşikler bulunmaktadır.
Faydaları ve/veya Zararları:
Yasemin, halk tarafından geleneksel olarak inflamasyon, ateş, ağrı ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Bitkinin yapraklarının önemli antiinflamatuvar, antibakteriyal, analjezik ve serbest radikalleri temizleyici etkileri vardır. Antihelmintik aktivitesi de gösterdiğinden dolayı helmintlerin yol açtığı enfeksiyonların tedavisinde kullanılır. Yasemin yağının aroma terapi ve masajda rahatlatıcı etkisi bulunmaktadır. Yaseminin etanol özütünün, deneysel olarak ülser geliştirilmek istenen hayvanlarda, mide mukozasını koruduğu bildirilmiştir.
Bilgilendirme:
Yasemin çiçeği genellikle çayı yapılacak şekilde tüketilir. Sadece yasemin çayı olarak tüketilebileceği gibi, yeşil çay vb. çeşitli bitkisel çaylarla da birlikte tüketilebilir. Yaseminli yeşil çay içmek diyabetin bazı serum proteinleri üzerindeki olumsuz etkilerini tersine çevirerek diyabetli kişiler için düzenleyici olarak çalışır. Ayrıca, yasemin çiçeğinde ve yeşil çayda bulunan kateşin önemli bir antioksidan görevi görür. Kafein içeren yasemin ve yeşil çayda bulunan kafein oranı da düşünüldüğü zaman, yaseminli yeşil çayın tüketim miktarına dikkat edilmesi gerekir.
Dullu, Vibhuti. Anthelmintic activity of ethanolic leaf extract of Jasminum mesnyi. Asian Pasific Journal of Tropical Disease, 2014. 273-275
Hergenç, Gülay. En son bilimsel verilerin ışığında Beslenme, Sağlık ve Hastalıkta Bitkiler. İstanbul Nobel Tıp Kitabevleri Tic. Ltd. Şti., 2014.(s.466)
Rath, C.C., S. Devi, S.K. Dash, ve R.K. Mishra. Antibacterial Potential Assessment of Jasmine Essantial Oil Against E.Coli. Indian Journal of Pharmaceutical Sciences , 2007.
Sengar, Nidhi, Apurva Joshi, Satyendra K Prasad, ve S Hemalatha. Anti-inflammatory, analgesic and anti-pyretic activities of standardized root extract of Jasminum sambac. Journal of Ethnopharmacology, 2014. 140-148
Tsuneki, Hiroshi, Mitsuya Ishizuka, Miki Terasawa, Jin-Bin Wu, Toshiyasu Sasaoka , ve Ikuko Kimura. «Effect of green tea on blood glucose levels .» BMC Pharmacology, August 2004.
[bs-quote quote=”Yazarımız 2018-2019 öğrenim yılı itibariyle Eczacılık bölümüne geçiş yaptığı için aramızdan ayrılmış, profili kapatılmıştır. Bölümümüze ve sitemize yaptığı katkılardan dolayı teşekkür ediyoruz.
BirBes Yönetim” style=”style-8″ align=”left” author_name=”Yüsra Sancak” author_job=”Biruni Üniversitesi” author_avatar=”https://www.birbes.com/wp-content/uploads/2018/07/IMG_3394-150×150-1.jpg”][/bs-quote]