Kanada Trans Yağ Gerçeğiyle Yüzleşti: Son 10 Yılda Kalp Rahatsızlıkları %9 Arttı!
- Kanada’da hidrojenize edilmiş trans yağ 17 Eylül 2020 tarihi itibariyle kullanımdan kalkıyor. (Ayrıntılar için >> tıklayınız.)
Kanada Sağlık Bakanı Girette Petitpas TAYLOR, yapay trans yağların artık kullanılmayacağını söyledi. Bu ürünlerin tamamen piyasadan kalkması için firmalara 2 yıl mühlet verildi.
Trans Yağ Nedir?
Trans yağ, sıcaklık ve basınç altında hidrojen eklenmiş; zeytin, mısırözü ve ayçiçeği yağlarıdır. Hayvansal ve bitkisel yağlar, belli oranları geçmediği sürece vücut için faydalıdır. Ancak, trans yağ; sağlığa olumlu hiçbir etkisi bulunmayan çok zararlı bir yapıdır. Margarin, kraker, çikolata kremalı bisküvi, cipsler, şekerlemeler, kuru pasta, salata, salata sosu, patlamış mısır gibi birçok gıda ürününde bulunur. Anlayacağınız, hayatımıza tamamen girmiş durumda olan trans yağdan kurtulmak bir hayli zor.
- “Trans yağ nedir? Hangi gıdalarda trans yağ var? Zararları nelerdir?” sorularının cevapları için, BirBes yazarlarından Tuğba Sarıtaş‘ın hazırladığı makaleye, buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Gıdanın raf ömrünü uzatıyor, insan ömrünü ise kısaltıyor…
Hidrojen atomu eklenen bu yağlar, doymuş ya da kısmen doymuş hale geliyor. Kullanılmasındaki temel amaç, gıdanın raf ömrünü uzatmak ve lezzetli olmasını sağlamaktır.
- Oldukça tehlikeli olan trans yağ; başta koroner kalp hastalıkları olmak üzere, obezite,Tip 2 diyabet, Alzheimer ve kanser ile yakından ilişkilidir.
Kanada halkının artan kalp rahatsızlıkları dolayısıyla, Kanada sağlık bakanlığı tarafından alınan bu karar ile, Kanada’da kalp hastalıkları sayısının düşürülmesi hedefleniyor.
Ne kadar az, o kadar iyi…
Trans yağın günlük alımı %2-4 oranında dahi düşse, koroner kalp rahatsızlıkları riski yaklaşık %23 azalmaktadır.
- Bağışıklığı zayıflatan, anne sütünün kalitesini düşüren, bilişsel performansı etkileyen trans yağ, Amerika’da her yıl 30.000 kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor.
- Kanada’da yapılan bu uygulama, insan sağlığı için oldukça önemli bir adımdır. Avrupa’da obezite şampiyonluğu tescillenmiş olan ülkemizde de, bir an önce bu tür adımların atılmasını merakla bekliyoruz.
ERKMEN, O. (2010). Gıda Kaynaklı Tehlikeler ve Güvenli Gıda Üretimi. Gaziantep: Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği.
http://www.who.int/news-room/detail/14-05-2018-who-plan-to-eliminate-industrially-produced-trans-fatty-acids-from-global-food-supply