Son zamanlarda gittikçe popülerleşmeye başlayan kombu çayı; genellikle ev yapımı olan, siyah çayın maya ve bakteri simbiyotik* kültürüyle fermente olması ile hazırlanan, hafif tatlı-ekşi ve karbonatlı tada sahip bir içecektir. Kombu çayı geleneksel olarak; mançurya çayı, rus çayı ve kargasok çayı olarak da isimlendirilmektedir. Fermantasyon ile; sebzelerde bulunan doğal bakteriler, sebzenin bileşenlerini (doğal şekerler vb.) daha kolay sindirilebilir hale getirir.
- Yapılan bilimsel araştırmalar, kombu çayının fermantasyonu ile meydana gelen; polifenoller, glukonik asit, laktik asit, vitamin, antibiyotik vb. bileşikler sayesinde, antioksidan ve antimikrobiyal etki gösterdiğini, ülser ve gastrit gibi hastalıklarının tedavisine yardımcı ve anti-stres özelliğe sahip olduğunu göstermektedir.
- Yapılan bir çalışmada; kombu çayının, iştahı düzenleyerek obeziteyi ve kolesterol seviyesini azaltmaya yardımcı olduğu görülmüştür.
Diyabete karşı da koruyucu olduğu bilinen kombu çayı; kansere karşı vücut direncini arttırıp, karaciğer fonksiyonlarını desteklemektedir.
Bağırsak aktivitesini normalleştirerek intestinal florayı* dengelediği bilinen kombu çayı; bakterilere, virüslere ve mayalara karşı antibiyotik etki göstererek, bağışıklık sistemini düzenler. Kan basıncını azalttığı, mesane enfeksiyonlarını önlediği, hemoroidi tedavi ettiği, salgı bezi sistemini uyardığı, artrit, romatizma ve gut semptomlarını azalttığı, stres, sinir bozuklukları ve uykusuzluk problemlerinde etkili olduğu, görmeyi geliştirdiği, baş ağrısına iyi geldiği, cilt, saç, tırnak sağlığında önemli olduğu, yaşlanmayı önleyip geciktirdiği yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda ortaya koyulmuştur.
- Tüm bitki çayları gibi, kombu çayı da; bebek ve hamileler için güvenli kabul edilmemektedir. Faydalarının yanı sıra bazı kişiler için toksik olabileceği unutulmamalı, güvenli bir kullanım için belirtilen noktalara dikkat edilmelidir.
Evde Kombucha Çayı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kombu çayını evde yaparken; Wisconsin Üniversitesi’ nin gıda güvenliği açısından önemli olarak nitelendirdiği birkaç noktaya dikkat etmeniz gerekiyor.
- Kombu çayı yapımında sanitasyon* kritik öneme sahiptir.
- Fermantasyon için gerekli olan mikroorganizmalar için şeker eklenmelidir.
- Yapım için yalnızca yeşil veya siyah çay kullanmak gerekir, diğer bitki çaylarının kullanılması önerilmez.
- Isıtma ve hızlı soğutmada uygun adımları kullanınız.
- Çayı 20-22°C’de fermente ediniz. Güneşli ya da sıcaklığın yüksek olduğu ortamda fermente etmeyiniz.
- Steril koşullar altında hazırlanmış ve 7-10 gün süreyle mayalanmasına izin verilmiş şekilde tüketilmesi güvenli olabilir, ancak bazı kişilerin yüksek asit içeriğine karşı hassas olabileceğini unutmayınız.
İntestinal flora: Bağırsaktaki sindirime yardımcı organizma topluluğu
Sanitasyon: Yüzeylerden kirlerin uzaklaştırılması
Cletus P. Kurtzman, C. J.-P. (2001). Zygosaccharomyces kombuchaensis, a new ascosporogenous yeast from ‘Kombucha tea’. https://pubag.nal.usda.gov/pubag/downloadPDF.xhtml?id=26099&content=PDF. adresinden alınmıştır
Rasu Jayabalan, R. V. (2014). A Review on Kombucha Tea—Microbiology,Composition, Fermentation, Beneficial Effects,. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1541-4337.12073. adresinden alınmıştır
Safely Fermenting Food at Home. (2015). https://nifa.usda.gov/sites/default/files/resource/Safely%20Fermenting%20Food%20at%20Home%20508.pdf . adresinden alınmıştır
TARHAN, K. (2017). KOMBUCHA ÇAYI ÜRETİMİNDE FARKLI SUBSTRAT KAYNAKLARININ KULLANIMI. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp. adresinden alınmıştır