- Yoğurt, Sağlıklı Sindirimi Destekler
Yoğurttaki sağlıklı bakteriler; sindirim ve sindirim yollarından sorumlu olan, bağırsaktaki mikroflorayı iyileştirmeye yardımcı olur. Bu aktif kültürler; kolon kanseri, IBS, kabızlık, ishal ve laktoz intoleransı da dahil olmak üzere, bazı gastrointestinal rahatsızlıklara yardımcı olabilir. Laktoz intoleransı ile mücadele eden pek çok birey, yoğurdun sindirim sıkıntısına neden olan değil, yatıştırıcı bir gıda olduğunu söylemektedir.
- Yoğurt, Tip 2 Diyabet Riskini Azaltır
Yakın zamanda yapılan bir çalışmada; probiyotik yoğurdun yüksek oranda alınmasının, tip 2 diyabet gelişme riskinin azalmasıyla doğrudan ilişkili olduğu görülmüştür. Yoğurt, sindirim sistemini ve sindirim sistemi boyunca besinlerin emilimini destekleyerek, kan şekeri düzenlemesinde yardımcı olur.
- Yoğurt, Kolorektal Kanser Riskini Azaltır
Uluslararası Kanser Dergisi’nde yayımlanan, 45.000’den fazla kişi üzerinde yapılan büyük bir çalışmada; yoğurt tüketiminin, kolorektal kansere karşı koruyucu olduğu bildirilmiştir. Araştırmacılar, “yoğurdun koruyucu etkisinin tüm kohortta belirgin olduğunu” belirtmiştir.
- Yoğurt, Kemik Yoğunluğunu Arttırır ve Osteoporozu Önlemeye Yardımcı Olabilir
Bilimsel bir çalışmaya göre; yetersiz beslenme, osteoporozun önlenmesinde ve tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır. En büyük öneme sahip mikro besin maddeleri, kalsiyum ve D vitaminidir.
- Yoğurt, Kilo Kaybını Destekler ve Yağ Kaybını Artırır
Yapılan bir çalışmada; 12 hafta boyunca, günde 3 ila 6 porsiyon yoğurt tüketenlerin, %22 daha fazla kilo ve %61 daha fazla vücut yağı kaybettiği gözlemlenmiştir. Bu kayıplar, özellikle göbek bölgesi ve bel çevresini etkilemiştir.
- Yoğurt, Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Yapılan bir araştırmada; yoğurt ve diğer fermente süt ürünlerinde bulunan probiyotiklerin, bağırsaktaki sitokin üreten hücreleri arttırarak, bağırsak mukozal bağışıklık sistemini geliştirdiği bildirilmiştir. Çalışma sonucuna göre; bebeklikte probiyotik organizmaların desteklenmesi, çocuklukta immün aracılı hastalıkların önlenmesine yardımcı olabileceği görülmüştür.
- Bebekler üzerine yapılan bir başka çalışmada, mamalara eklenen probiyotiklerin; ateş, antibiyotik kullanımı, klinik ziyaretler sayısında önemli bir düşüş olduğu saptanmıştır.
- Yoğurt, Yüksek Kan Basıncını Düşürür
Yapılan klinik çalışmalarda; potasyum alımının, kan basıncını azaltmada etkili olduğu gözlenmiştir. Harvard Halk Sağlığı Okulu’nda yapılan bir araştırma; düşük yağlı mandıra ürünlerini günde 2 ila 3 porsiyon tüketen kişilerin, yüksek tansiyon riskinde %50’lik bir azalma bulunmuştur. Yani, yüksek tansiyonunuz varsa; sağlıklı bir tansiyon düzeyi için diyetinizde yoğurda yer vermelisiniz.
- Yoğurt, Kötü Kolesterolü Azaltır
Lactobacillus acidophilus dahil olmak üzere, yoğurtta yaşayan probiyotikler; günde 1 mililitre kolesterol seviyesini azaltır.
- Kontrollü bir klinik çalışmada; düzenli olarak probiyotik yoğurt alımının, koroner kalp hastalığı riskini %6 ila 10 oranında azaltabileceği görülmüştür.
- Yoğurt, Ruh Halini Düzenler
Probiyotiklerin, sindirim sistemi ve kan şekeri düzeyleri üzerindeki etkileri yıllarca tartışılmış ve bağırsak sağlığının; doğrudan ruh haliyle ilgili olduğu konusunda hemfikir olunmuştur.
- Yapılan bir araştırmada; düzenli olarak probiyotikli yoğurt tüketen sağlıklı kadınların, duygusal olaylarla karşılaştıklarında, duygu durum kontrolünde daha başarılı olduğunu ve daha az kaygı yaşadıklarını ortaya koymuştur.
- Yoğurt, Kronik Ağrı ve Beyin İle İlgili Sorunlarla Mücadeleye Yardımcı Olabilir
Duygu durum düzenlemesi ile ilgili olarak yapılan çalışmalarda, probiyotiklerin; kronik ağrı, parkinson, alzheimer ve otizm üzerinde iyileştirici potansiyele sahip olduğu belirtilmiştir. Ayrıca, tekrarlanan antibiyotik kürlerinin; beyni etkileyip etkilemeyeceği sorusu da tartışılmıştır. Antibiyotikler, tehlikeli bakterileri öldürmek için reçete edilse de, aynı zamanda bağırsaklarda bulunan sağlıklı bakterileri de öldürür. Bu durum, yoğurt ve diğer probiyotiklerden zengin gıdaların her zaman tüketilmesi ve özellikle antibiyotik kürleri sonrasında alınması gerektiğini göstermektedir.
Mu Chen, Qi Sun,Dairy consumption and risk of type 2 diabetes: 3 cohorts of US adults and an updated meta-analysis. BMC Medicine, 2014 12:215
Pala V, Sieri S ,Yogurt consumption and risk of colorectal cancer in the Italian European prospective investigation into cancer and nutrition cohort. Int J Cancer. 2011 Dec 1;129(11):2712-9
Zemel MB, Richards J,Dairy augmentation of total and central fat loss in obese subjects.Int J Obes (Lond). 2005 Apr;29(4):391-7.
Ashraf R1, Shah NP. Immune system stimulation by probiotic microorganisms. Crit Rev Food Sci Nutr. 2014;54(7):938-56.
Weizman Z1, Asli G, Alsheikh A. Effect of a probiotic infant formula on infections in child care centers: comparison of two probiotic agents.Pediatrics. 2005 Jan;115(1):5-9.
Py Tubelius, Vlaicu Stan and Anders Zachrisson.Increasing work-place healthiness with the probiotic Lactobacillus reuteri: A randomised, double-blind placebo-controlled study.Environmental Health2005 4:25
Anderson JW, Gilliland SE. Effect of fermented milk (yogurt) containing Lactobacillus acidophilus L1 on serum cholesterol in hypercholesterolemic humans.J Am Coll Nutr. 1999 Feb;18(1):43-50.