Ev yapımı şekersiz fındık ezmesi, hazırlaması kolay ve lezzeti vazgeçilmez bir tatlı. Kahvaltılarda, tatlı krizlerinde, ara öğünlerde özellikle çocuklar ve sporcular için her zaman tüketilebilecek sağlıklı bir tatlı alternatifi.
- “Ev Yapımı Fındık Ezmesi”nde kullanacağımız malzemelerin yararlarına bir göz atalım;
Fındık: İçerisinde antioksidanlar, özellikle E vitamini ve magnezyum bol miktarda bulunur. Tekli ve çoklu yağ asidi içeriği sayesinde, LDL kolesterolün düşürülmesinde ve kardiyovasküler hastalıkları önlemede büyük öneme sahiptir. İçeriğindeki fitokimyasallar sayesinde kanser gibi hastalıklara karşı koruyucudur.
Kakao: Botanik adı ‘Theobroma’ olan ağaçlardan elde edilir ve anavatanı tropik bölgelerdir. Kan basıncını düşürür ve antiinflamatuvar özellik gösterir. Ayrıca, LDL kolesterolün düşürülmesi, HDL kolesterolün yükseltilmesine de katkısı vardır. Polifenollerden zengin yapısıyla antioksidan özellik gösterir.
Bal: Kalitesi yüksek olan bal, şekerlenme ve sulanma yapmaz. Bal içerisindeki karbonhidratlar sindirilmediği için kana doğrudan geçerek, kan şekerini hızla yükseltir. Yeni doğanlarda bal tüketimi balda bulunan C.botillinum alerji yapabileceğinden sakıncalıdır.
Keçiboynuzu Pekmezi: Keçiboynuzu (Ceratonia siliqua L.) Leguminoseae (Fabaceae-Baklagiller) familyasında sınıflandırılır. Genellikle Akdeniz kıyılarında yetişmektedir. Keçiboynuzu pekmezi; lif içeriği yüksek, glisemik indeksi düşük olan keçiboynuzu bitkisinden yapılır. Fenolik bileşiklerden zengindir. Ayrıca, oksidatif strese karşı koruyucudur.
Hindistan Cevizi Yağı: Laurik ve miristik (doymuş) orta zincirli yağ asitlerini barındırır. Bunun kalp sağlığının korunmasında etkisi vardır. A, D, E, K vitaminlerini içerir. Hindistan cevizi yağı çeşitli virüslere karşı etkilidir. İçeriğindeki orta zincirli yağ asitleri, mikroorganizmaların zar yapısını bozarak etki eder.
Süt: İçerisinde kalsiyum ve fosfor bolca bulunurken, en az bulunan mineral demirdir. Yağı; palmitik ve oleik asitler, proteini; kazein ve whey proteini (laktoalbumin ve laktoglobulin), karbonhidratı ise laktozdur. Riboflavin için çok iyi kaynaklardandır. Süt ısıtılınca çökelti oluşursa bozulmuş demektir. Pastörize edilmiş, tetrapak ambalajda satın alınmalı ve açıldıktan sonra 3 gün içerisinde tüketilmelidir.
Fındık Ezmesi Tarifi (180 gr)
Malzemeler:
- 1 su bardağı çiğ fındık
- 3 yemek kaşığı kakao
- ½ çay kaşığı bal
- 3 yemek kaşığı keçiboynuzu pekmezi
- 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
- 4 yemek kaşığı süt
Hazırlanışı:
- Çiğ fındığı yağsız sıcak tavada hafif kavurduktan sonra robottan iyice çekiyoruz.
- Fındıklar un gibi olduktan sonra, üzerine kalan malzemeleri koyarak, tekrar robot yardımıyla malzemelerin güzelce karışmasını sağlıyoruz.
- Hazır hale gelen fındık ezmemizi boş kavanoza koyarak buzdolabında muhafaza ediyoruz.
- Bal isteğe bağlı eklenebilir. Eğer daha kıvamlı istiyorsanız süt miktarını azaltabilir veya daha sürülebilir olması için süt miktarını artırabilirsiniz.
Not:
- Buzdolabında 7-12 gün saklanabilir.
- 1 tatlı kaşığının ortalama enerji değeri 55 kaloridir. Çok fazla tüketilmesi tavsiye edilmez.
Afiyet olsun.
Çakır Y., Ş. N. (2016). Kakao ve Çikolatada Bulunan Polifenollerin Kardiyovasküler Sağlık ile İlişkisi. Ankara: Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi.
Güleşçi N., A. İ. (2015). BESLENMEDE YER ALAN ANTİOKSİDAN VE FENOLİK MADDE İÇERİKLİ ÇEREZLER. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi.
Özer E.A., G. A. (2008). Sert Kabuklu Meyvelerin Sağlık Üzerine Etkileri. Türkiye 10. Gıda Kongresi; 21-23 Mayıs 2008. Erzurum.
Pazır F., A. Y. (2016). Keçiboynuzu Meyvesi (Ceratonia siliqua L.) ve Sağlık. Akademik Gıda 14(3)302-306.
Türkiye’ye Özgü Besin Beslenme Rehberi. (2015). Ankara.