Burun mukozasının iltihabı olarak tanımlanan rinit, en sık görülen alerjik hastalıklardan olup, popülasyonun %40’ına etki etmektedir.
Genetik faktörlerin yanı sıra, yoğun kent yaşamı ile beraber artan çevresel maruziyetler sonucunda toplumda giderek daha fazla gözlemlenen alerjik rinit, düşük uyku kalitesi ve düşük iş performansına neden olmaktadır.
Alerjik Rinit Semptomları Nelerdir?
Nazal kaşıntı, aksırık, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı gibi sık görülen belirtilere ek; damakta, kulakta ve boğazda kaşıntı, baş ağrısı, halsizlik, kulaklarda tıkanıklık gibi daha seyrek görülen problemler görülebilmektedir.
- Yapılan bir çalışmada; alerjik rinit ile ilişkili semptomların hastaların %74’ünde iş veya okul performansı üzerinde önemli bir etkisi olduğunu ifade etmektedir. Hastaların yaklaşık %50’sinde uyku düzeni etkilenirken, hastaların %61’inin yorgun hissettiğini, %38’inin sinirlendiğini, %23,5’inin ise genel bir halsizlik durumunda olduğu belirtilmiştir.
- Alerjik rinit olan hastaların çoğu, genellikle günlük yaşamları üzerindeki etkilerini fark etmekte başarısız olduklarından tıbbi tedavi istememektedir.
Alerjik rinit semptomları genellikle tip-1 IgE aracılı, aşırı duyarlılığa sebep olan alerjenler tarafından tetiklendiğinden, alerjene maruz kalmanın en aza indirilmesi tedavinin en önemli basamağıdır.
Astım ve Alerjik Rinit İlişkisi
İlk zamanlarda yalnızca burun yoluyla ilgili bir hastalık olarak düşünülen alerjik rinit, günümüzde sistemik hava yolu hastalığının bir belirtisi olarak görülmekte ve genellikle astımlı hastalarda gözlemlenmektedir.
Astım için bağımsız bir risk faktörü olarak görülen alerjik rinit, genellikle üst ve alt hava yollarının inflamasyonu ile seyreder.
Dış ortamda astımı ve riniti tetikleyen başlıca nedenler arasında polenler yer almaktadır. Alerjen olarak; çayır, ağaç ve yabani ot polenleri sorumlu tutulabilir. Mevsimsel olarak ortaya çıkan belirtiler, polen mevsiminin sona ermesiyle sona ermektedir.
- Yapılan çalışmalarda; alerjik riniti olan hasta grubunda en sık görülen semptomların hapşırma ve burun kaşıntısı olduğu, alerjik rinitli vakalarda alerjinin çoğunlukla polenlere karşı olduğu belirlenmiştir. Çalışma sonucunda semptomların en sık ilkbahar mevsiminde gözlemlendiği de belirlenmiştir.
HA. Kakli, TD. Riley. (2016). Allergic Rhinitis. Prim Care Clin Office Pract, 465-475.
K. Okubo, Y. Kurono, et al. (2017). Japanese guidelines for allergic rhinitis 2017. Allergology International, 205-219.