Yaz sıcağında hafif ve pratik bir lezzet arayışında olanlar için hiç şüphesiz değişik ve leziz bir seçenek olacaktır. İsterseniz soğuk meze, isterseniz de direkt olarak ana yemek şeklinde tüketebileceğiniz alternatif bir yemek niteliğindedir.
Börülcemizin İçindeki Malzemelerin Sağlığımıza Ne Gibi Yararları Var?
Börülce: İyi bir lif ve A vitamini kaynağıdır. Ayrıca çinko, C vitamini, potasyum, fosfor, demir de içerir.
Sarımsak: Çeşitli kanserlere karşı koruyucu, antimikrobiyal, antioksidan aktivite gösterici, kardiyovasküler hastalıkları azaltıcı, bağışıklık fonksiyonlarını geliştirici özellikleri mevcuttur.
Dereotu: Antifungal ve antimikrobiyal aktivite gösterir.
Zeytinyağı: Tekli doymamış yağ grubundadır. Çeşitli fenolik bileşikler ve E vitamini içermektedir. İçerdiği biyoaktif bileşikler ve etkileşimleri nedeni ile; kalp sağlığı, kanser, oksidatif stres, alzheimer gibi hastalıklarda koruyucu etki gösterdiği saptanmıştır.
Zeytinyağlı Börülce Tarifi (6 Kişilik)
Malzemeler:
- 1 kg börülce (yeşil-taze börülce)
- 3 adet orta boy domates
- 4 diş sarımsak
- ½ çay bardağı zeytinyağı
- ½ adet limon suyu
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- Dereotu
- Tuz
- Karabiber
Hazırlanışı:
Derin bir tencerede su kaynatınız. Kaynayan suya kılçıklarını ayıklayıp, iyice yıkadığınız börülceleri atınız. Börülceler yumuşayıncaya kadar pişiriniz. Pişen börülceleri kevgir yardımıyla buz dolu bir suyun içine alınız. Başka bir kaba domatesleri rendeleyiniz. Daha sonra börülceleri, rendelediğiniz domates kabına kevgirle süzerek alınız. Domates ve börülce karışımının içerisine sarımsakları ince ince doğrayınız ve zeytinyağını, limon suyunu, nar ekşisini, ince kıyılmış dereotunu, tuzu ve karabiberi de ekleyerek hepsi birbiri ile karışacak şekilde harmanlayınız. Tarifimiz yemeye hazır. Dilediğiniz zaman tüketebilirsiniz. İsterseniz soğan ile ocakta pişirerek de servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Taylor & Francis Group, L. (2007). Allicin and Other Functional Active Components in Garlic: Health Benefits and Bioavailability. International Journal of Food Properties , 245–268.
Velid Unsal, S. T. (2014). Dereotu, Semizotu ve Roka’da Antioksidan ve Antimikrobiyal Aktivitenin Araştırılması. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi , 25-32.