Beslenme ve Diyetetik Uzmanları (Diyetisyenler) İçin Sosyal Medya Kullanım Rehberi ve Etik Kuralları
Maddi bağlantıları açıklamak adına; bütün tweetlerin, Facebook gönderilerinin veya Instagram fotoğraflarının #reklam veya #sponsorlu hashtaglerini içermesi gerekmediği gibi, açıklamaların her bir sosyal medya gönderisinde bulunması da gerekmez, ancak ayrıntılı bir açıklama metni bloglar için önerilmektedir. Bu politika bildirimi pazarlama ilişkilerini tanımlamakta ve blog yazarının, şirketler veya markalarla çalışmayı nasıl seçtiğini göstermektedir. DisclosurePolicy.org, bloggerların kendi açıklama politikalarını oluşturmalarına yardımcı olmaktadır.
Açıklamaya ek olarak, denenmemiş bir ürünü asla onaylamamak, inanılmayan şeyleri söylememek veya doğrulanmamış iddialarda bulunmamak önemlidir. Birey tarafından gerçekten sevilen ve bedeli ödenen belirli ürünlerden bahsedilirse, açıklamaya gerek yoktur. Benzer şekilde, herhangi bir finansal bağlantı olmadığı sürece, bir mağazada veya fuarda teşhir edilen ücretsiz ürünler hakkında yazarken açıklama yapılmasına gerek yoktur.
Sosyal Medyanın Zorlukları ve Riskleri
- Mahremiyet ve Gizlilik
Sosyal medyadaki sağlık uzmanlarının temel sorunlarından biri hasta/müşteri mahremiyetini ve gizliliğini korumaktır. Sağlık bilgileri özel olarak kabul edilir ve Sağlık Sigortası Taşınabilirliği ve Sorumluluk Yasası kapsamındadır. Bir hasta veya müşterinin adı, adresi, doğum tarihi, görüntüleri ve ilgili sağlık koşulları gibi kişisel bilgiler, rızası olmadan paylaşılamaz.
Ekonomik ve Klinik Sağlık Yasası Sağlık Bilgi Teknolojisi tarafından düzenlenen Sağlık Sigortası Taşınabilirlik ve Sorumluluk Yasası, elektronik hasta bilgilerinin sağlık uzmanları ve hastaneler tarafından kullanılmasını düzenlemektedir. Bu yasa doğrultusunda, sosyal medyadan direkt olarak bahsedilmese bile, bir hastayla veya müşteriyle ilgili bilgileri sosyal ağ sitelerinde paylaşmak gizliliği ihlal edebilmektedir.
Kilit hasta detaylarını (isim, fotoğraflar) değiştirmek veya görmezden gelmek, nadir tıbbi sorunların tarifinden kaçınılmak ve hastanın rızası olmadan belirli bir zaman dilimi veya konumlarından bahsetmek gibi tüm kişisel bilgiler ortadan kaldırılmalıdır. Beslenme ve diyetetik uzmanları, hasta/müşteri referanslarını web sitelerinde veya sosyal medya kanallarında kullanmak istiyorlarsa, yazılı onay almaları gerekmektedir.
Profesyonel rehberlik ve kurallara rağmen; hastalar hakkında tıbbi bloglar, ameliyathanelerdeki uygunsuz tweetler, kişisel Facebook sayfalarında hastalar hakkında yazılar ve tıp öğrencilerinden gelen saldırgan veya açıklayıcı yazılar da dahil olmak üzere, Sağlık Sigortası Taşınabilirliği ve Sorumluluk Yasası gizlilik kuralının sosyal medyada birçok ihlali söz konusu olmuştur.
Antheuris ve meslektaşları tarafından yapılan bir anket, hastaların sosyal medya kullanımının önündeki ana engellerin gizlilik kaygısı ve bilgilerin güvenilmez olduğu düşüncesi olduğunu bulmuştur. Diyet, egzersiz ve diğer sağlık modellerini takip etmek için giyilebilir cihazlar içeren “ölçülü benlik” hareketindeki artışla birlikte, bilgilerin dijital olarak paylaşılması konusunda bir endişe yaşanmıştır.
Smith ve meslektaşları, proaktif bir şeffaflık ve izin alma alışkanlığı çağrısı yapmaktadır. Araştırma için veri toplama söz konusu olduğunda, bunu mahremiyeti engelleyici bir faktör olarak görmek yerine, katılımcıların bunu, tüm insanların sağlığını önemli ve kalıcı bir şekilde iyileştirebilecek araştırma türlerine katılmaları için bir fırsat olarak görmeleri gerektiğini savunmaktadır.
- Yasal Sorunlar
Mahremiyet ve gizliliğin ötesinde sosyal medya; beslenme ve diyetetik uzmanlarını ve işverenlerini, güven sorunları, hakaret, aldatıcı pazarlama, sorumluluk, özel bilgilerin sızdırılması, telif hakkı, fikri mülkiyet sorunları ve veri koruması dahil olmak üzere ek yasal risklere maruz bırakabilmektedir. Beslenme ve diyetetik bloggerlarının ve web sitesi sahiplerinin, hizmet şartlarını ve siteleri için gizlilik politikası oluşturup yayınlamaları esastır. Hizmet şartları (kullanım şartları veya şartlar ve koşullar olarak da bilinir), kullanıcının siteyi ziyaret ederken uyması gereken kuralları detaylandırmaktadır. Bu genellikle bir feragatname olarak listelenmektedir. Gizlilik politikası, ziyaretçilere bir blogda veya web sitelerinde; adlar, e-postalar veya başka bir kullanıcıyı tanımlamanın diğer yolları gibi toplanan bilgilerin türünü bildiren bir ifadedir. İnternet çerezlerinin (kullanıcı davranışlarını izleyen bir web sitesindeki metin dosyaları) kullanımını açıklamakta ve blog yazarının kişisel bilgileri koruma konusundaki taahhüdünü güçlendirmektedir. Bu, özellikle üçüncü taraf reklamları görüntülemek gibi, bloglarını ve web sitelerini paraya çeviren beslenme ve diyetetik uzmanları için önemlidir. Google AdSense gibi pek çok şirket ve reklam ağı, gizlilik politikası uygulanmayan bloggerlarla çalışmamaktadır. Birçok ülkede ticari web siteleri için gizlilik politikaları gerektiren gizlilik yasaları vardır. ABD’de, ülke çapında veri gizliliği ve güvenliği yasası yoktur, ancak Kaliforniya gibi birçok eyalet kendi yasal şartlarına sahiptir. Neredeyse her eyalette, kişisel bilgileri ihlal edilen kişilere bildirim gönderilmesi gerektiren bir veri ihlali bildirim yasası vardır. 13 yaşın altındaki kitlelere yönelik olan bloglar veya web siteleri için, FTC’nin Çocukların Çevrimiçi Gizlilik Koruması Yasasına uymak bir zorunluluktur.
- Telif Hakkı Yasaları
Beslenme ve diyetetik uzmanları, bloglar ve sosyal medya için içerik oluştururken, telif hakkı ihlali riskleri konusunda dikkatli olmalıdır. Telif hakkı yasası, bir bireyin makaleleri, fotoğrafları, tasarımları ve diğer eserleri gibi fikri mülkiyet haklarını korumaktadır. Beslenme ve diyetetik uzmanları için mesele sadece kendi haklarını korumanın yanında, başkalarının haklarını da ihlal etmemektir.
Telif hakkı yasası; eleştiri, yorum, haber bildirme, öğretme ve adil kullanım kapsamındaki araştırmalara yardımcı olmak için diğer materyallerin kısa alıntılarına izin vermenin yanı sıra, makaleler veya web sitelerinde bildirilen olguların ve fikirlerin kullanılmasına da izin vermektedir; ancak, bu olguların ve fikirlerin ifadesi – parçanın dili ve yapısı – korunmalıdır. Diğer blog yazarlarının çalışmalarına atıfta bulunurken, gerekli güveni sağlamak ve bloga geri dönmek için link eklemek önemlidir. Kaynak göstermek sosyal medyada herkes tarafından uygulanan bir alışkanlığa dönmelidir.
Google görsel aramalarla kolayca elde edilenler fotoğraflar bile telif hakkı ile korunmaktadır. Bir fotoğraf veya resim, kamuya açık bir yerde olmadığı sürece, telif hakkı kapsamında olduğunu varsayılır. Bu durumda bir kaynağa atıfta bulunmak ihlali önlemek için yeterli değildir.
Beslenme ve diyetetik uzmanları kendi fotoğraflarını çekemiyorsa, ücretsiz veya ucuz fotoğrafları araştırmalı ya da fotoğraflarına Creative Commons lisansı almalıdır. Creative Commons (www.creativecommons.org), fotoğraflar dahil olmak üzere tüm yaratıcı çalışmaların ücretsiz kullanım alanlarını genişletmeye adanmış, kar amacı gütmeyen bir organizasyondur. Bir Creative Commons lisansı altında fotoğrafçılar, başkalarının işlerini kullanma ve paylaşmalarına, güven ve web sitesine geri dönmek için eklenen link gibi sahibinin belirttiği şartlara bağlı olarak izin verebilir (Flickr.com, ücretsiz indirilebilir Creative Commons lisanslı fotoğraflarının ana kaynağıdır). Ancak indirme yaparken, lisans koşullarını kontrol ettiğinizden emin olunuz. Bazı kullanıcılar fotoğraflarının ticari olarak kullanılmasını yasaklar ve paraya çevrilen bir blog, ticari kullanım olarak nitelendirilebilmektedir.
Telif hakkı sahibi genellikle eserin kaynağıdır, eserin başkası için yaratılmış olması halinde istisnalar yapılmaktadır. Bu durumda işveren yazar değil, eser üzerinde ekonomik haklara sahip olan kişidir. Bu ayrım, beslenme ve diyetetik uzmanlarına, ortaklık kurarken veya bir kuruluşta çalışırken fikri mülkiyet sahipliğini açıkça tanımlama ihtiyacını vurgulamaktadır. Sözleşmeler, ortaklıklar ve pazarlama aracılığıyla üretilen çalışma haklarına kimin sahip olduğunu ele almalıdır.
Platform/Özellik | Tanımı | Örnekleri |
Blog | Bir tür kendini yayınlama biçimidir (web günlüğünden kesilmiş). Statik bir web sitesinden farklıdır, çünkü içerik sürekli olarak güncellenir ve etkileşimli olabilir (örneğin, iki yönlü iletişim, yorumlar). | Blog platformları: WordPress, Blogger, Tumblr, TypePad, SquareSpace, Medium |
Güncellemeleri, fotoğrafları, videoları ve bağlantıları paylaşan kullanıcıların arkadaşlarıyla, aileleriyle, meslektaşlarıyla ve işletmelerle bağlantı kurmalarını sağlayan dünyanın en büyük sosyal ağıdır. | Facebook profili (kişisel), Facebook sayfası (işletme), Facebook grupları, canlı Facebook (canlı video gibi), Anlık makaleler, Canvas (zengin medya reklamları) | |
Kullanıcıların fotoğraf, video ve bağlantılarla birlikte 280 karakterlik mesajlar yayınlamalarını sağlayan bir sosyal ağ ve medya platformudur. | Twitter araçları: Hootsuite, TweetDeck, hashtagler | |
Fotoğraf paylaşımı | Bir kişi tarafından yüklenen veya başka bir yerde çevrimiçi bulunan resimlerin yayınlanmasına izin verir. | Pinterest, Instagram, Flickr, Photobucket, Imgur, Snapchat |
Canlı video akışı | Gerçek zamanlı çevrimiçi videolar paylaşılabilir. | Facebook Live, Periscope, YouTube Live, YouNow |
Video paylaşımı | Kullanıcılar videoları yükleyebilir, görüntüleyebilir, paylaşabilir ve yorum yapabilir. | YouTube, Vimeo, Dailymotion, Vine, Vevo (Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya kanallarına ek olarak) |
Mesleki iletişim ağları | Sosyal ağlar kişisel kullanım yerine iş odaklıdır (örneğin, iş aramaları, sunum paylaşımı, araştırma ödevi paylaşımı). | LinkedIn, Viadeo, Branchout, Slideshare, Academia |
İçerik keşfi ve yaratıcılığı | Diğer sitelere bağlantıların toplanması, küratörlüğü ve organizasyonu ile ilgilidir. | Reddit, Delicious, Digg, Stumpleupon, Feedly, Scoop.it, Bloglovin |
Wiki’ler | Kullanıcılar tarafından ortaklaşa düzenlemeye izin veren bir web sitesidir. | Wikipedia, Wikia, Wikisource, Wikieducator, Wikiquote, Wikibooks, Wikitravel, Scholarpedia |
Sosyal medya platformları ve özelliklerinin tanımları ve örnekleri.
Diyetisyenler İçin En İyi Sosyal Medya Uygulamaları
Sosyal medya platformları hızla evrimleşmekte ve yeni teknolojiler hızla ortaya çıkmaktadır, bu da beslenme ve diyetetik uzmanları için “tek bedene uygun” bir strateji uygulamayı zorlaştırmaktadır. Sosyal medyaya katılım düzeyi, bireyin nihai hedeflerine bağlı olarak da önemli ölçüde farklı olacaktır. Her beslenme ve diyetetik uzmanının sosyal medyada bir dinleyici kitlesi istemeyecek veya buna ihtiyaç duymayacaktır. Ancak, bunu yapanlar için, aşağıdaki stratejiler, çabaları en verimli şekilde iyileştirmeye ve yönlendirmeye yardımcı olabilmektedir.
- Sosyal medya hedeflerinizi belirleyiniz.
Beslenme ve diyetetik uzmanları, sosyal medyada yer alarak neyi başarmak istediklerini düşünmelidir. Sadece gıda trendleri, beslenme haberleri ve meslektaşlarla iletişim mi? Yoksa amaçları halkı eğitmek, ürün ve hizmetleri tanıtmak ve bir iş kurmak mı? Bireysel hedefleri ve başarı vizyonunu belirlemek, en iyi sosyal medya stratejisini ve bunun yanı sıra zamana ve kaynaklara gereken yatırımı da belirleyecektir.
- Seçici olunuz.
Sosyal medyadaki varlığı korumak zaman alır ve bir beslenme ve diyetetik uzmanı ne kadar fazla sosyal medya platformu kullanırsa, bu kendisinin o kadar fazla zamanını alır. Yeni sosyal platformların karmaşıklığı ve hızlı büyümesiyle, en son teknolojilere ve mevcut platformlardaki değişikliklere ayak uydurmak zordur (Sosyal medya platformlarını ve özelliklerini tanımlamaktadır). Facebook, Twitter ve LinkedIn başlamak için iyi yerlerdir. Pinterest, Instagram ve Snapchat, özellikle tarif paylaşımının popülaritesi ve görsel ağın büyümesiyle (fotoğraflar ve videolar) hızla büyümektedir. Her yeni sosyal platformda ustalaşmaya çalışmak yerine, birkaç tanesine odaklanınız, özgüveninizi arttırınız ve takipçi kitlesi kazanınız.
- Hedef kitlenizi tanıyınız.
Sosyal medya tüketiciye doğrudan erişim sağlar, ancak hedef kitlenin tümü bir beslenme ve diyetetik uzmanının ulaşmak istediği sosyal kitlede aktif olmayacaktır. Son kullanıcının kim olduğunu anlamak, mesajınızı geliştirmeye ve potansiyel iletişim kanallarına ışık tutacaktır. İzleyicilerle bağlantı kurmanın en iyi yolu, çevrimdışı olarak veya Facebook’tan, Snapchat’e karşı çeşitli sosyal platformlar da dahil olmak üzere nerede zaman geçirdiklerini bilmektir.
- Değer katınız.
Sosyal medyada ne paylaşacağınıza karar verirken, 80/20 kuralını yol gösterici bir ilke olarak kabul ediniz: sosyal medya içeriğinin %80’i izleyiciye fayda sağlamalı ve %20’si ise uzmanın kendisine prim yapmalıdır. Özellikle beslenme ve diyetetik uzmanları ve Akademi tarafından oluşturulan içeriklerle ilgili ve yeni beslenme çalışmaları hakkında güncellemeler sağlayarak, çevrimiçi makaleler veya blog yayınları paylaşarak değer katmanın yollarını bulunuz.
- Başkalarından öğreniniz.
Hâlihazırda olumlu ve profesyonel olarak sosyal medyada bulunan beslenme ve diyetetik uzmanlarını takip ediniz. Özgüveni arttırmak için daha deneyimli olan kişilerin gönderilerini gözlemleyiniz. Örneğin Twitter ve Facebook, ilk başta kafa karıştırıcı olabilecek görgü kurallarına ve sözlüğe sahiptir. Blog yazmaya başlamak isteyen beslenme ve diyetetik uzmanları için, iyi düzenlenmiş birbes gibi blogları izleyiniz, yazı stilini inceleyiniz ve bloglarda istenen özellikleri belirleyiniz.
- Okuyucu merkezli olunuz.
Blog yazan veya yazmayı planlayan beslenme ve diyetetik uzmanları, içerik geliştirirken okuyucu kitlesini göz önünde bulundurmalıdır. Blog özellikle gıdayı, diğer beslenme ve diyetetik uzmanlarını veya diğer sağlık profesyonellerini hedeflemediği sürece, okuyucular genellikle halk olacaktır. Bilimi anlatırken açık ve basit bir dil kullanınız, metni daha okunaklı hale getirmek için biçimlendiriniz (örneğin, kısa paragraflar, alt başlıklar, listeler, görseller), anlatımlarınızda kısa ve öz olunuz.
- Otantik olunuz.
Sosyal medyada, profesyonel ama karizmatik bir ses oluşturunuz. Beslenme ve diyetetik uzmanları otoriter olabilirler, ancak bu kişiliklerini parlatmalarına engel değildir. İnsan insanı çeker. Okuyucunun, yazının arkasındaki asıl kişiye ulaşması halinde sosyal medya etkileşimi artacaktır.
- İçeriği sosyalleştiriniz.
Bir blog oluşturmanın en iyi yolu kaliteli bir içerik yaratmaktır, ancak okuyucularınızın blogunuza ulaşması için biraz destek gerekebilmektedir. Blogunuza yeni içerik eklendiğinde, içeriği paylaşmak ve okuyucuları bloga çekmek için Facebook, Twitter, Pinterest ve diğer sosyal medya platformlarını kullanınız. Bu platformları, erişiminizi genişletmek için planın bir parçası olarak düşünün. Hootsuite, TweetDeck, Seesmic ve Buffer gibi sosyal medya yönetim araçları, çeşitli sosyal ağlarda, yayınların programlanmasına ve yönetilmesine yardımcı olabilmektedir.
- Ücretli seçenekleri gözden geçiriniz.
Sosyal medya kitlelere ulaşmakta etkili bir yol olabilir, ancak rekabet git gide zorlaşmaktadır. Sosyal medya platformları, hangi mesajların hangi platformları üzerinden iletildiğini kontrol eden medya şirketlerine dönüşmektedir. Örneğin, pek çok platform kronolojik moddan algoritma tabanlı yayınlara geçiş yapmıştır, bu da bazı gönderilerin ücretli destekler olmadan takipçilere gösterilmesini engellemektedir. Facebook’ta reklamı yapılan bir gönderi gibi ücretli promosyonlar, bir beslenme ve diyetetik uzmanının hedeflerine bağlı olarak, ürün ve hizmetleri pazarlamak için etkili bir yol olabilmektedir.
- Duyarlı olunuz.
Sosyal medya tamamen iki yönlü iletişim ile ilgilidir; bir monolog değil, diyalogdur. Yeni bilgiler verirken, soru ve yorumlara zamanında cevap veriniz. Bu, iletişimi alevlendirir ve bir topluluk hissi oluşturur.
- Verileri araştırınız.
Beslenme ve diyetetik uzmanları, blog trafiğinin kaynağı ve sitedeki kullanıcı davranışları hakkında daha fazla bilgi edinmek için Google Analytics gibi ücretsiz araçları kullanabilmektedir. Bu, beslenme ve diyetetik uzmanı bloggerlara, okuyucularını, okuyucularının neler aradıklarını ve onlara nasıl daha iyi hizmet edebileceklerini anlamada yardımcı olabilmektedir. Veriler ayrıca, erişimi arttırmaya ve en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olmak için, içeriklere en uyumlu sosyal platformların belirlenmesinde yardımcı olabilmektedir.
- Saygılı olunuz.
Bir beslenme ve diyetetik uzmanı, kalabalık bir asansörde veya bir iş görüşmesinde söyleyemeyeceği bir şeyi, sanal ortamda da söylememelidir. Sosyal medyada bir şey yayınlandığı zaman, o artık kamusal bir alandadır. Gidebileceği alan uçsuz bucaksızdır. Ayrıca, sosyal medyadaki paylaşımların zamanlamasını da göz önünde bulundurunuz. Trajedik haberler ve olağanüstü durumlarda göndermekten kaçınınız. Duyarsız görünmemek için, önceden belirlenmiş, otomatik gönderileri kapatınız.
- Dışarıdan yardım isteyin.
Günümüzdeki gıda ve beslenme blogları göz önüne alındığında, çıta oldukça yüksektir. Beslenme ve diyetetik uzmanları, güçlü teknoloji ve tasarım becerilerine sahip olmadıkça, bunu kendi başlarına yapmaya kalkışmamalıdırlar. Çağdaş, son derece görsel ve göz alıcı bir blog; profesyonel bir imaj geliştirmek, kalabalık blog cemiyetleri arasında olmak ve takipçi kazanmak için çok önemlidir. Meslektaşlarınıza, bloglarını oluşturmak için kiminle çalıştıklarını sorabilir veya popüler bloglarda tasarım fikirleri arayabilirsiniz. En popüler blog platformu olan WordPress’te uzmanlaşmış yerel sosyal medya danışmanları veya tasarımcıları arayınız.
Sonuç,
Beslenme ve diyetetik uzmanları sosyal medyadan son derece iyi yararlanabilirler. Dijital teknolojilerin kullanılması; beslenme ve diyetetik uzmanlarının meslektaşlarıyla etkileşim kurmalarına, halk sağlığını desteklemelerine, bir amaç gütmelerine ve kendi kariyerlerini ilerletmelerine yardımcı olabilmektedir. Ancak, belirli kurallara uyulmaması durumunda, tehdit oluşturabilecek birçok durum söz konusudur. Sosyal medya politikaları, eğitim ve birebir rehberlik; beslenme ve diyetetik uzmanlarının, etik standartlarını ve profesyonelliklerini koruyarak, sosyal medyadan en iyi şekilde faydalanmalarına yardımcı olabilmektedir.
Cavazza F. Social media landscape 2015. http://www.fredcavazza.net/2015/06/03/
social-media-landscape-2015/. Accessed January 15, 2016.
Barthel M, Shearer E, Gottfried J, et al. The evolving role of news on Twitter and Facebook, July 2015. Pew Research Center website. http://www.journalism.org/2015/
07/14/the-evolving-role-of-news-on-twitterand-facebook/. Published July 14, 2015. Accessed February 15, 2016.
Wihbey J. The challenges of democratizing news and information: Examining data on social media, viral patterns and digital influence. Shorenstein Center On Media, Politics and Public Policy, Harvard Kennedy School. Discussion Paper Series #D-85, June 2014. http://shorensteincenter.org/wp-content/uploads/2014/06/d85-wihbey.pdf. Accessed February 15, 2016.
Brian S. Defining social media. http://www.briansolis.com/2007/06/definingsocial-media/. Accessed January 15, 2016.
Fox S. The social life of health information. Pew Research Center website. http://www.pewresearch.org/fact-tank/2014/01/15/the-social-life-of-health-information/. Accessed January 20, 2016.
Pollard CM, Pulker CE, Meng X, et al. Who uses the internet as a source of nutrition and dietary information? An Australian population perspective. J Med Internet Res. 2015;17(8):e209.
McCully SN, Don BP, Updegraff JA. Using the internet to help with diet, weight, and physical activity: Results from the health information national trends survey (HINTS). J Med Internet Res. 2013;15(8): e148.
Academy of Nutrition and Dietetics. Food & Nutrition Magazine. http://www.foodandnutrition.org. Accessed January 15, 2016.
Grajales FJ, Sheps S, Ho K, et al. Social media: A review and tutorial of applications in medicine and health care. J Med Internet Res. 2014;16(2):213.
Balatsoukas P, Kennedy CM, Buchan I, et al. The role of social network technologies in online health promotion: A narrative review of theoretical and empirical factors influencing intervention effectiveness. J Med Internet Res. 2015;17(6):e141.
Laranjo L, Arguel A, Neves AL, et al. The influence of social networking sites on health behavior change: A systematic review and meta-analysis. J Am Med Inform Assoc. 2015;22(1):243-256.
Maher CA, Lewis LK, Ferrar K, et al. Are health behavior change interventions that use online social networks effective? A systematic review. J Med Internet Res. 2014;16(2):e40.
Moorehead SA, Hazlett DE, Harrison L, et al. A new dimension of health care: Systematic review of the uses, benefits, and limitations of social media for health communication. J Med Internet Res. 2013;15(4):e85.
Yu Z, Sealey-Potts C, Rodriquez J. Dietary self-monitoring in weight management: Current evidence on efficacy and adherence. J Acad Nutr Diet. 2015;115(12): 1931-1938.
Denecke K, Bamidis P, Bond C, et al. Ethical issues of social media usage in healthcare. Yearb Med Inform. 2015;10(1): 137-147.
Chretien KC, Kind T. Social media as a tool in medicine. Social media and clinical care: Ethical, professional, and social implications. Circulation. 2013;127(13): 1413-1421.
Ventola CL. Social media and health care professionals: Benefits, risks and best practices. P T. 2014;39:491-499.
Centers for Disease Control and Prevention. The health communicator’s social media toolkit. http://www.cdc.gov/healthcommunication/ToolsTemplates/SocialMediaToolkit_BM.pdf. Accessed February 1, 2016.
Bissonnette-Maheux V, Provencher V, Lapointe A, et al. Exploring women’s beliefs and perceptions about healthy eating blogs: A qualitative study. J Med Internet Res. 2015;17(4):e87.
Carrotte ER, Vella AM, Lim MS. Predictors of “liking” three types of health and fitness-related content on social media: A cross-sectional study. J Med Internet Res. 2015;17(8):e205.
Hasty RT, Garbalosa RD, Barbato VA, et al. Wikipedia vs. peer-reviewed medical literature for information about the 10 most costly medical conditions. J Am Osteopath Assoc. 2014;114(5): 368-373.
Freeman H. Green is the new black: The unstoppable rise of the healthy-eating guru. The Guardian. http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/jun/27/new-wellness-bloggers-food-drink-hadleyfreeman. Accessed January 15, 2016.
Academy of Nutrition and Dietetics. Academy vision and mission. http://www.eatrightpro.org/resources/about-us/academyvision-and-mission. Accessed January 15,2016.
American Dietetic Association. American Dietetic Association/Commission on Dietetic Registration Code of Ethics for the Profession of Dietetics and Process for Consideration of Ethics Issues. J Am Diet Assoc. 2009;109(8):1461-1467.
American Medical Association. Professionalism in the use of social media. AMA code of medical ethics. Opinion 9.124. http://www.ama-assn.org/ama/pub/physicianresources/
medical-ethics/code-medicalethics.page. Accessed February 15, 2016.
Canadian Medical Association. Social media and Canadian physicians: Issues and rules of engagement. CMA Policy Statement
https://www.cma.ca/Assets/assets-library/document/en/advocacy/CMA_Policy_Social_Media_Canadian_Physicians_Rules_Engagement_PD12-03-e.pdf. Accessed February 15, 2016.
Farnan JM, Snyder SL, Worster BK, Chaudhry HJ, Rhyne JA, Arora VM. Online medical professionalism: Patient and public relationships: Policy statement from the American College of Physicians and the Federation of State Medical Boards. Ann Intern Med. 2013;158(8):620-627.
American Nurses Association and the National Council of State Boards of Nursing. Social media guidelines. http://www.nursingworld.org/socialmedia. Accessed February 20, 2016.
American Hospital Association. Social media policy. http://www.aha.org/content/13/socialmediapolicy.pdf. Accessed February 2, 2016.
Mayo Clinic. Mayo Clinic Social Media Network. Social media guidelines for Mayo Clinic employees. http://socialmedia.mayoclinic.org/mayo-clinic-employee-social-mediaguidelines/. Accessed February 2, 2016.
Health on the Net Foundation. https://www.healthonnet.org/. Accessed February 20, 2016.
Boudreaux C. Social media governance. Social Media Policy Database. http://socialmediagovernance.com/policies/. Accessed February 19, 2016.
DeCamp M, Koenig TW, Chisolm MS. Social media and physicians’ online identity crisis. JAMA. 2013;310(6):581-582.
Academy of Nutrition and Dietetics. Social media policy. http://www.eatrightpro.org/resources/about-us/our-policies/social-mediapolicy. Accessed January 18, 2016.
Academy of Nutrition and Dietetics. National Campaign and Social Media Guidelines.
http://www.eatrightpro.org/resource/leadership/nominations-and-elections/elections-process/national-campaign-andsocial-media-guidelines. Accessed January 18, 2016.
Academy of Nutrition and Dietetics. Working with the media handbook. http://www.eatrightpro.org/resource/career/career-development/marketing-center/working-with-the-media-handbook. Accessed January 18, 2016.
Ayres EJ. The impact of social media on business and ethical practices in dietetics. Ethics opinion. J Acad Nutr Diet. 2013;113(11):1539-1543.
Helm J. Ethical and legal issues related to blogging and social media. J Acad Nutr
Diet. 2013;113(5):688-690.
FROM THE ACADEMY
Fox M. Legal risks of social media: What dietetics practitioners need to know. J Acad Nutr Diet. 2012;112(11):1718-1723.
Nelkin MB. Professional boundary issues in practice. J Acad Nutr Diet. 2015;115(6):975-977.
Chappell H. Students, professionalism and social media. J Acad Nutr Diet. 2015;115(9):A13.
Peregrin T. Best practices for growing and managing online communities. J Acad Nutr Diet. 2016;116(9):1383-1385.
Academy of Nutrition and Dietetics. Definition of terms. http://www.eatrightpro.org/resources/practice/quality-management/scope-of-practice. Accessed February 1, 2016.
Federal Trade Commission. FTC publishes final guides governing endorsements, testimonials.
October 15, 2009. http://www.ftc.gov/sites/default/files/documents/federal_register_notices/guides-concerning-useendorsements-and-testimonials-advertising-16-cfr-part-255/091015guidesconcerning
testimonials.pdf. Accessed February 1, 2016.
Federal Trade Commission. The FTC’s endorsement guides: What people are asking. May 2015. https://www.ftc.gov/tips-advice/business-center/guidance/ftcsendorsement-guides-what-people-are-asking. Accessed May 18, 2016.
Federal Trade Commission.com Disclosures: How to make effective disclosures in digital advertising. March 2013. http://business.ftc.gov/documents/bus41-dot-com-disclosures-information-aboutonline-advertising. Accessed February 1, 2016.
Lambert KM, Barry P, Stokes G. Risk management and legal issues with the use of social media in the healthcare setting. J Healthc Risk Manag. 2012;31(4):41-47.
George DR, Rovniak LS, Kraschnewski JL. Dangers and opportunities for social media in medicine. Clin Obstet Gynecol. 2013;56(3):453-462.
Wells DM, Lehavot K, Isaac ML. Sounding off on social media: The ethics of patient story telling in the modern era. Academic Med. 2015;90(8):1015-1019.
Parsi K, Elster N. Why can’t we be friends? A case-based analysis of ethical issues with social media in health care. AMA J Ethics. 2015;17(11):1009-1018.
Antheunis ML, Tates K, Nieboer TE. Patients’ and health professionals’ use of social media in health care: Motives, barriers and expectations. Patient Educ Couns. 2013;92(3):426-431.
Smith RJ, Grande D, Merchant RM. Transforming scientific inquiry: Tapping into digital data by building a culture of transparency and consent. Acad Med. 2016;91(4):469-472.
Children’s Online Privacy Protection Act. Federal Trade Commission website. https://www.ftc.gov/enforcement/rules/rulemaking-regulatory-reform-proceedings/childrens-online-privacy-protection-rule. Accessed January 20, 2016.
US Copyright Office. Fair use index. http://copyright.gov/fair-use/. Accessed January 20, 2016.
Creative Commons. http://creativecommons.org/. Accessed January 20, 2016.
Çok faydalı bir yazı olmuş. Elinize sağlık. 🙂