1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası

Anne sütünün faydalarını, emzirmenin optimum büyümeye ve gelişmeye etkisinin farkına varmak için dünyanın her yerinde 1-7 ekim tarihleri arası ‘Emzirme Haftası’ olarak kutlanmaktadır.

  • Anne sütü ile beslenmeyen çocuklarda görülen ölümlerin, anne sütü ile beslenenlere göre 4-6 kat daha fazla olduğu belirtilmiştir.

[bs-quote quote=”Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) tahminlerine göre, yaşamının ilk 6 ayında yalnız anne sütü ile beslenememe nedeniyle her yıl 1.3 milyon çocuk yaşamını yitiriyor.” style=”style-11″ align=”center” color=”#dd3333″ author_name=”UNICEF” author_avatar=”https://www.birbes.com/wp-content/uploads/2018/10/unicef.jpg”][/bs-quote]

Bebeğe her yerde kolaylıkla verilebilen, her zaman uygun sıcaklıkta, bebek için ideal birleşime sahip olan anne sütü, bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

  • İçerdiği enzimler sindirimi kolaylaştırır, karın ağrısı, gaz sancısı, kabızlık, pişik ve benzeri birçok cilt sorunları az görülür. Anne sütü, bebek için doğal bir ağrı kesici ve sakinleştiricidir. Anne sütü emen bebeklerin beyin gelişiminin daha sağlıklı ve zeki oldukları bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Anne sütü; yeni doğanda ideal büyüme ve gelişme için gerekli olan biyoyararlılığı yüksek, tüm sıvı, enerji ve besin ögelerini içeren, sindirimi kolay doğal bir besindir. Anne sütünün ve emzirmenin; hem bebek, hem de anne açısından büyük öneme sahiptir. Bunları saymak gerekirse; başta beslenme olmak üzere, sağlık, zihinsel gelişim, fiziksel gelişim, bağışıklık, gelişimsel psikolojik, sosyal ve ekonomik yönden pek çok sayıda yararları vardır. Büyüme ve gelişmenin çok hızlı olduğu yaşamın ilk birkaç yılı çok önemlidir. Bir çocuğun sağlıklı büyüyüp gelişmesi için ideal beslenme yöntemi anne sütü ve doğru emzirme tekniğidir.

Başarılı bir emzirme için annenin yapabileceğine inanması çok önemlidir. Doğumdan sonra ilk yarım saat içinde hemen emzirilmeye başlanmalıdır. Özellikle 0-6 aylık bebeklik döneminde, bebeğin bağışıklık sistemi yeteri kadar gelişmediğinden, bağışıklığı desteklemek adına sadece anne sütü önerilmektedir. 6. aydan sonra tamamlayıcı besinlerle birlikte 24 ay anne sütü verilmelidir. Ayrıca her emzirmede, her iki memede de 7-10 dk tutulmalıdır ve her seferinde farklı bir memeden emzirilmeye başlanılmalıdır.

Doğumdan sonra anneden gelen ilk süt (ilk 6 saatte), halk arasında ağız sütü diye adlandırılan kolostrum sütüdür. Kolostrum, sarımtırak renkte olup, rengini B-karotenden almaktadır. Yağ yönünden fakir, protein yönünden daha zengindir. İçerisinde bulundurduğu IgA sayesinde, bebeğin bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır.

İkinci olarak salgılanan süt geçiş sütü olarak bilinmektedir. 7. ve 15. günler arası olgun süte geçiş evresinde süt daha sulu olmaya başlar. Yağ oranı ile birlikte kalori de artmaktadır.

Olgun süt ise, ikinci haftadan sonra değişen ve bebeğin ihtiyaçlarını karşılayan süttür.

Anne Sütünün Bebeğe Faydaları
  • İshal solunum yolu enfeksiyonu daha az görülür.
  • Normal florayı koruyup, aşıların etkinliğini arttırır.
  • Astım, hırıltılı hastalık sıklığı daha az görülür.
  • Tip 1 diyabet, lenfoma, crohn’s hastalığı gibi hastalıkların oluşma riskini azaltır.
  • Obezite, kardiyovasküler gibi kronik hastalıkların riskini azaltır.
  • Zekâ düzeyinin daha yüksek olmasını sağlar.
  • Çene diş gelişimini olumlu yönde etkiler.
  • Kısa ve uzun dönemde optimal büyümeyi sağlar.
Emzirmenin Anneye Faydaları
  • Kanamayı daha hızlı durdurur. Anemi gelişme ihtimalini azaltır.
  • Büyüyen rahmi daha çabuk eski haline getirir.
  • Bebekle arasındaki bağı güçlendirir.
  • Birçok kanser türünden (meme, rahim ağzı, yumurtalık gibi) korur.
  • Emziren annelerde endometrozisin ilerleme hızı daha düşüktür.
  • Emzirme işleminin annede doğal sakinleştirici etkisi vardır.
  • Annenin kendine olan güveni artar.
  • Emziren anneler daha kolay kilo kaybeder.
  • İleriki yaşlarda oluşabilecek kemik hastalıklarından korur.


Breastfeeding Protocols. (2013). Toronto Public Health, s. 6.

Fan ZY1, Y. X. (2016, july). Effects of dietary tryptophan:lysine ratio on the reproductive performance of primiparous and multiparous lactating sows.

Samur, Y. D. (2008, Şubat). Anne sütü.


Uyarı! Referans gösterimi için aşağıdaki şablonu kullanınız.
Güngör, G. (2018). 1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası. Özel Günler. URL: https://www.birbes.com/?p=7337. Erişim Tarihi: 19 Nisan 2024.
Warning! Use the template below for reference representation.
Güngör, G. (2018). 1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası. Özel Günler. URL: https://www.birbes.com/?p=7337. Date of Access: April 19 2024.

Related Posts

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun!

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun!

🇹🇷Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, silah arkadaşlarını ve aziz şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yazılar