Sıfır Açlığın Elde Edilmesi, yalnızca açlığı ele almakla kalmaz, insanları beslerken aynı zamanda gezegeni beslemekle de ilgilidir.Bu yıl Dünya Gıda Günü, sağlıklı ve sürdürülebilir diyetleri herkes için uygun fiyatlı ve erişilebilir hale getirmek için sektörler arası eylem çağrısında ve aynı zamanda, ne yediğimizi düşünmeye başlamak için herkese çağrıda bulunuyor.
EYLEMLERİMİZ GELECEĞİMİZDİR.
SAĞLIKLI BESLENME.
#AÇLIĞASON VERİLMİŞ BİR DÜNYA
Son on yılda, küreselleşme, kentleşme ve gelir artışı nedeniyle beslenme ve beslenme alışkanlıklarımızı önemli ölçüde değiştirdik. Mevsimlik beslenmeden, yani bitki bazlı ve lif bakımından zengin yemeklerden, rafine nişasta, şeker, yağ, tuz, işlenmiş gıdalar, et ve diğer hayvansal kaynaklı ürünlerde bulunan diyetlere geçtik.
Evde yemek hazırlamak için daha az zaman harcanıyor ve tüketiciler, özellikle kentsel alanlarda, giderek artan bir şekilde süpermarketlere, fast food merkezlerine, sokaktaki gıda satıcılarına ve paket servis restoranlarına güveniyor.
Sağlıksız diyetlerin ve hareketsiz yaşam tarzlarının bir kombinasyonu, yalnızca gelişmiş ülkelerde değil, aynı zamanda açlığın ve obezitenin sıklıkla bir arada olduğu düşük gelirli ülkelerde de şişmanlık oranlarını arttırdı. Şimdi 670 milyondan fazla yetişkin ve 120 milyon kız ve erkek (5-19 yaş) obez ve 40 milyondan fazla çocuk fazla kilolu, 820 milyondan fazla insan ise açlık çekiyor.
Sağlıksız beslenme, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve bazı kanserler dahil olmak üzere bulaşıcı olmayan hastalıklardan (NCD’ler) kaynaklanan ölümler için başlıca risk faktörüdür. Dünya çapındaki ölümlerin beşte biriyle bağlantılı olarak, sağlıksız beslenme alışkanlıkları da yılda 2 trilyon ABD dolarına mal olan ulusal sağlık bütçelerini etkiliyor. Obezite ve diğer yetersiz beslenme şekilleri yaklaşık üç kişiden birini etkilemektedir. Tahminler, sayının 2025 yılına kadar ikide bir olacağını gösteriyor. İyi haber ise, her tür yetersiz beslenmeyi azaltmak için uygun fiyatlı çözümlerin mevcut olması yönünde. Ancak küresel anlamda daha fazla eylem gerekiyor.
BİYOÇEŞİTLİLİK
Tarımsal üretimden işleme ve perakendeciliğe kadar gıda sistemlerimiz, şu andaki çalışma biçiminde tahıl ürünlerine öncelik verdiğinden taze, yerel olarak üretilen gıdalar için çok az alan bulunmaktadır.
İklim değişikliği ile birlikte yoğunlaştırılmış gıda üretimi, biyolojik çeşitliliğin hızla kaybedilmesine neden olmaktadır.Tarih boyunca 6000’den fazla gıda türü ekilmiş olmasına rağmen, toplam ürün üretiminin %66’sını bugün yalnızca dokuz bitki türü oluşturuyor. Sağlıklı diyetler sağlamak ve çevreyi korumak için çok çeşitli mahsuller çok önemlidir.
Sağlıklı bir diyet nedir?
Sağlıklı bir diyet, aktif bir yaşam sürmek ve hastalık riskini azaltmak için yeterli, güvenli, besleyici ve çeşitli yiyecekler sağlayarak bireylerin beslenme ihtiyaçlarını karşılayan bir diyettir.Diğerlerinin yanı sıra meyveler, sebzeler, baklagiller, kuruyemişler, tohumlar ve tam tahıllar ve düşük oranda yağ (özellikle doymuş yağlar), şeker ve tuz içeren yiyecekler içerir.
- Sağlıklı bir diyet oluşturan besleyici yiyecekler, pek çok insan için satın alınabilecek kadar ucuz değildir.
ANA UNSURLAR
- Açlık ve şişmanlık
820 milyondan fazla insan açlık çekerken, daha fazla insan aşırı kilolu ve şişmanlıktan muzdarip.
- Yükselen obezite
670 milyondan fazla yetişkin ve 120 milyon kız ve erkek (5-19 yaş) şişman ve 40 milyondan fazla çocuk fazla kilolu.
- Diyetle ölüm
Sedanter yaşam tarzlarıyla birleşen sağlıksız diyetler, dünya genelinde engellilik ve ölüm için bir numaralı risk faktörü olarak sigara içmeyi sollamıştır.
- Obezite maliyeti
Obezitenin neden olduğu sağlık sorunlarını tedavi etmek için her yıl tahmini 2 trilyon dolar harcanmaktadır.
- Gizli açlık
Milyarlarca insan, aktif ve sağlıklı bir yaşam sürmek için vücutlarının ihtiyaç duydukları temel vitamin ve minerallerden yoksun kalmaktadır.
- Dünyamız için zararlı
Düşük ve orta gelirli ülkelerde işlenmiş gıdaların, etlerin ve diğer hayvansal kaynaklı ürünlerin artan tüketimi nedeniyle gıda sisteminin neden olduğu çevresel zarar %50-90 oranında artabilir.
- Bir kısır döngü
Malnutrisyonun farklı formları, aynı hane içinde ve hatta aynı bireyde yaşamları boyunca birlikte bulunabilir ve bir nesilden diğerine geçebilir.
- Çeşitliliği kaybediyoruz
İnsanlık tarihi boyunca 6.000’den fazla bitki türünün ekili olduğu günümüzde sadece 8 tanesi günlük kalorimizin% 50’sinden fazlasını sağlamaktadır.
- İklim tehditleri
İklim değişikliği, sadece mahsul miktarını düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda verimi düşürüyor, aynı zamanda kaliteyi veya besleyici değeri de tehdit ediyor.