Fonksiyonel Besinler: Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler Nelerdir?

Vücudu zararlı bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitlerden koruyan immün sistem; doğal ve sonradan edinilmiş olmak üzere iki grupta incelenir.

Doğal immün sistem de kendi içinde humoral (B lenfositler ve salgıları) ve hücresel (T lenfositler) olmak üzere ikiye ayrılırken, doğal öldürücü hücreler kemik iliğinden salgılanır.

Bağışıklık Sistemi Nelerden Etkilenir?

Yetersiz beslenme, genetik faktörler, alkol ve sigara kullanımı, ağır ve kronik stres, yaş, egzersiz düzeyi, humoral sıvı düzeyleri immün sistem aktivitesini etkileyen faktörlerdendir.

Esansiyel aminoasitler, linoleik asit, A vitamini, folik asit, B6 vitamini, B12 vitamini, C vitamini, E vitamini, çinko, bakır, demir ve selenyum düzeylerindeki azalmalar immün sistemi baskılamakta ve sonucunda bağışıklığın azalmasıyla zararlı mikroorganizmaların vücudumuza girmesine sebep olmaktadır.

Fonksiyonel Besinler Nelerdir?

Kanser ve kardiyovasküler hastalık riskinde azalmaya yardımcı olmasıyla bilinen fonksiyonel besinler; antienflamatuar ve antioksidan etkiler göstermekte ve hastalık riskinde azalmaya yardımcı olmaktadır.

Özetlemek gerekirse; fonksiyonel besinler ve bileşenlerini içeren bir beslenme planı, bağışıklık sistemini güçlendirir ve korur. Düzenli ve sağlıklı beslenmek canlıları zararlı mikroorganizmalardan ve hastalıklardan korur.


Calder, P. C., & Kew, S. (2002). The Immune System: a Target for Functional Foods? British Journal of Nutrition, 165–176.

Can, Ö. P. (2007). Probiyotik Mikroorganizmaların İmmün Sistem Üzerine Etkisi. Elazığ.

Coşkun, T. (2005). Fonksiyonel Besinlerin Sağlığımız Üzerine Etkileri. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, 69-84.

Kasnak, C., & Palamutoğlu, R. (2015). Doğal Antioksidanların Sınıflandırılması ve İnsan Sağlığına Etkileri. Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 226-234.

Lo´pez-Varela, S., Gonza´lez-Gross, M., & Marcos, A. (2002).
Functional Foods and The Immune System: a Review. European Journal of Clinical Nutrition, 29-33.

Öztürk, A., & Çopur, U. Ö. (2009). Mantar Bileşenlerinin Terapötik Etkileri. Bahçe, 19-24.

Samur, G. (2008). Anne Sütü. T.C. Sağlık Bakanlığı.


 

Exit mobile version