Bitter çikolata sağlığınızı olumlu şekilde etkileyebilecek besin öğeleri barındırır. Kakao ağacı tohumundan yapılmış dünyadaki güçlü antioksidanlardan biridir. İyi kalite bitter çikolatanın, kakao içeriğinin %70-85 olması gerekir.
- Aşağıda özelliklerini verdiğim bitter çikolata; kakao içeriği %70-85 aralığı olan iyi kalite çikolata için olup, porsiyon kontrolüne uyarak tüketildiği durumlar için geçerlidir.
Bitter Çikolata, İçerik Bakımından Oldukça Zengindir.
Yüksek miktarda kakao içeriği olan kaliteli bir bitter çikolatayı, uygun porsiyonla tüketirseniz oldukça besleyici etki gösterebilir.
- %70-85 kakao içeren 100 gramlık bitter çikolata; 11 gram lif, demir için günlük gereksinimin %67’sini, magnezyum için günlük gereksinimin % 58’ini, bakır için günlük gereksinimin %89’unu, manganez için günlük gereksinimin %98’ini, ayrıca bol miktarda potasyum, fosfor, çinko ve selenyum içerir.
- Tabii ki günlük olarak 100 gram tüketmeniz yanlış bir davranıştır. Ayrıca, 100 gram bitter çikolata 600 kalori ve orta miktarda şeker içerir.
Aynı zamanda, bitter çikolata; kafein ve teobromin gibi uyarıcılar içerse de, kafein oranı kahveye göre çok daha düşüktür.
Bitter Çikolata, Güçlü Bir Antioksidan Kaynağıdır.
Bitter çikolata, biyolojik olarak aktif olan ve antioksidan olarak görev alan organik bileşikler içerir. Bunlar arasında, çikolatanın antioksidan aktivitesini sağlayan; polifenoller, flavanollar ve kateşinler bulunur. Bir çalışma, kakao ve bitter çikolatanın, karşılaştırıldıkları yaban mersini ve acai meyvesinden daha fazla antioksidan aktivite, polifenoller ve flavanoller içerdiğini göstermiştir.
Bitter Çikolata, HDL’yi Yükseltip ve LDL’yi Oksidasyona Karşı Koruyabilir.
LDL, LDL’nin (kötü kolesterol) serbest radikallerle reaksiyona girdiği anlamına gelir. Bu durum, LDL parçacığının reaktif olmasına, kalp damarlarının tıkanmasına ve diğer dokulara hasar verebilir.
Kan dolaşımını kolaylaştıran ve lipoproteinleri oksidatif hasara karşı koruyan bir miktar güçlü antioksidan içerir. Kakaonun oksitlenmiş LDL’yi azalttığının gözlemlendiği çalışmalar vardır.
Bitter çikolata, aynı zamanda, kalp hastalığı ve diyabet gibi birçok hastalık için başka bir risk faktörü olan insülin direncini de azaltabilir.
Bitter Çikolata, Kardiyovasküler Hastalık Riskini Düşürebilir.
470 yaşlı erkeğe yapılan bir çalışmada, kakaonun kardiyovasküler ölüm riskini 15 yıllık bir sürede %50 oranında azalttığı gözlemlenmiştir. Bir başka çalışma, haftada iki kez ya da daha fazla çikolata yemenin, arterlerde kalsifiye plak oluşma riskini %32 azalttığını ortaya koymuştur. Çikolatanın daha uzun aralıklarla yenmesinin ise bir etkisi yoktur. Yine başka bir çalışmada, haftada beş kez bitter çikolata tüketiminin, kardiyovasküler hastalık riskini %57 oranında azalttığı belirlenmiştir.
Bitter Çikolata, Beyin Fonksiyonunu İyileştirip, Geliştirebilir.
Bir çalışma, 5 günlük yüksek flavanol içeren kakaonun beyne giden kan akışını iyileştirdiğini göstermiştir. Ayrıca, zihinsel bozukluğu olan yaşlı kişilerde, bilişsel işlevi önemli ölçüde arttırabileceği düşünülse de, kişiden kişiye fark göstereceği aşikârdır.
- Küçük miktarda da olsa, kafein ve teobromin gibi uyarıcı maddeler içermesi, bitter çikolatanın kısa vadede beyin fonksiyonunu etkilemesinin temel nedenidir.
Bitter Çikolata, Cildinizi Güneşe Karşı Koruyabilir.
Bitter çikolatadaki biyoaktif bileşiklerin, cilt üzerine oldukça yararlı etkileri vardır. Flavanoller, güneş kaynaklı hasara karşı koruyabilir, cilde kan akışını hızlandırabilir, cilt yoğunluğunu ve hidrasyonunu arttırabilir. Bir tatil planlıyorsanız çantanıza bitter çikolata atabilirsiniz.
-
- Bitter çikolatanın bu faydalarından yararlanmak için, diyetisyeninize danışarak, uygun porsiyonlarla tüketmeye özen göstermeniz gerekmektedir.
Aksi takdirde, alerjik reaksiyonlarla başbaşa kalabilir ya da daha farklı sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Buijsse B1, Feskens EJ, Kok FJ, Kromhout D. (2006, FEBRUARY 27). Cocoa intake, blood pressure, and cardiovascular mortality: the Zutphen Elderly Study.
Davide Grassi Giovambattista Desideri Stefano Necozione Cristina Lippi Raffaele Casale Giuliana Properzi Jeffrey B. Blumberg Claudio Ferri. (2008, SEPTEMBER 1). Blood Pressure Is Reduced and Insulin Sensitivity Increased in Glucose-Intolerant, Hypertensive Subjects after 15 Days of Consuming High-Polyphenol Dark Chocolate.
Davide Grassi, Stefano Necozione, Cristina Lippi, Giuseppe Croce, Letizia Valeri, Paolo Pasqualetti, Giovambattista Desideri, Jeffrey B. Blumberg, Claudio Ferri. (2005, JULY 25). Cocoa Reduces Blood Pressure and Insulin Resistance and Improves Endothelium-Dependent Vasodilation in Hypertensives.
Dietrich Rein Silvina Lotito Roberta R. Holt Carl L. Keen Harold H. Schmitz Cesar G. Fraga. (2000, AUGUST 1). Epicatechin in Human Plasma: In Vivo Determination and Effect of Chocolate Consumption on Plasma Oxidation Status.
Djoussé L, Hopkins PN, North KE, Pankow JS, Arnett DK, Ellison RC. (2011, Nisan 30). Chocolate consumption is inversely associated with prevalent coronary heart disease: the National Heart, Lung, and Blood Institute Family Heart Study.
Francis ST, Head K, Morris PG, Macdonald IA. (2006). The effect of flavanol-rich cocoa on the fMRI response to a cognitive task in healthy young people.
Heinrich U, Neukam K, Tronnier H, Sies H, Stahl W. (2006). Long-term ingestion of high flavanol cocoa provides photoprotection against UV-induced erythema and improves skin condition in women.
Hendrik J. Smit Elizabeth A. GaffanPeter J. Rogers. (2004, NOVEMBER). Methylxanthines are the psycho-pharmacologically active constituents of chocolate.
Stephen J Crozier, Amy G Preston, Jeffrey W Hurst, Mark J Payne, Julie Mann, Larry Hainly and Debra L Miller. (2011, FEBRUARY 7). Cacao seeds are a “Super Fruit”: A comparative analysis of various fruit powders and products.
Wan Y, V. J.-E. (2001). Effects of cocoa powder and dark chocolate on LDL oxidative susceptibility and prostaglandin concentrations in humans.