Sosyal Medyadaki Beslenme Bilgileri Ne Kadar Doğru? Beslenme Bilgisi Edinirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Sosyal Medyadan Bilgi Edinme
Günümüzde televizyon, gazete, dergi gibi geleneksel medya kaynaklarının yerini, artık çok daha etkili bir şekilde kullanılan internet ve sosyal medya almıştır. TÜİK’in Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’nın 2016 yılı raporunda Türkiye’de sağlıkla ilgili bilgi aramak amacıyla interneti kullanan kişilerin oranı %65,9 olarak bildirilmiştir.

Sosyal medya dünyanın dört bir yanından, her yaştan insanın bilgi edinmesine ve paylaşmasına büyük bir katkı sağlamaktadır. Arama motorları ve sağlık temalı web siteleri önemli bilgi kaynakları olmaya devam etse de sağlık bilgisi arama ve paylaşma konusunda sosyal medya, hem kişisel hem de profesyonel olarak etkileşim kurma yöntemlerinde popülaritesini koruyor. Ancak bu platformlarda yayınlanan sağlık bilgilerinin araştırılma süreci ve yöntemi ile birlikte kalitesi de tartışmaya açık bir konudur.

Sosyal Medyada Beslenme Konulu Paylaşımlar
Pew Araştırma Merkezi’nin yayımladığı rapora göre; 2003 yılında %44’lük oran ile diyet, beslenme, besin destekleri ve vitamin konularının internet üzerinden en çok aratılan üçüncü konu olduğu belirtilmiştir. Beslenme ile ilgili bu araştırma ve bilgi edinme isteği de son yıllarda katlanarak artmıştır. Dolayısıyla beslenme ve beslenmeyi ilgilendiren her türlü etmen de sosyal medyada ilgi gören konuların başında gelmektedir.

Celemin ve Jung; beslenme bilgisine güvenin, yalnızca güvenilir kaynaklardan elde edilen dengeli bilgiler ile toplumun genelinin anlayacağı şekilde ve düzeyde iletilmesi yoluyla oluşacağını belirtmişlerdir. Güven ile ilgili en önemli problem kaynaklarından biri de paylaşılan doğru veya yanlış çok fazla bilginin bulunmasıdır. Bunun dışında, erişilen bilginin dilinin fazla bilimsel ya da karmaşık olması, bilginin sürekli güncelleniyor olması gibi sebepler de kişileri etkilemektedir.

Beslenme konusundaki bilgi kirliliği; bilinmeyen besin-ilaç etkileşimi, sağlık çalışanından alınacak eğitimin engellenmesi, milyar dolarlar ile ifade edilen ciddi bir ekonomik zarar, beslenme konusunda alışılagelmiş bilgi kaynaklarına ve bu kaynaklarla birlikte yeni bilimsel gelişmelere duyulan ilgi ve inançta azalma, hatta sağlıklı yaşam tarzı anlayışında sarsılmaya yol açabilmektedir.

Sosyal Paylaşım Platformlarında Yer Alan İçeriklerin Güvenirliğine Yönelik Yapılan Çalışmalar

Son zamanlarda, birçok konuda olduğu gibi kişiler, hastalıklardan korunma ve tedavisinde beslenme önerileri konusunda hem geleneksel medya kaynaklarında hem de sosyal medyada yanlış bilgilendirmelerle karşı karşıyadır. Özellikle son aylarda tüm dünyaya yayılan Covid-19 ile ilgili olarak; sarımsak, sirke, kelle paça ya da turşu gibi birçok besinin virüsü öldüreceği ya da ortadan kaldıracağı şeklinde söylemlerin asılsız olduğu unutulmamalıdır. Ancak bu besinlerin doğru kullanımının sağlığı olumlu etkileyeceğini söylemek yanlış olmaz. Ek olarak; hastalıklar ve yaş grupları göz önüne alındığında bu besinlerin tüketimi ile ilgili olarak bir genelleme yapmak da doğru olmayacaktır.

Sosyal medyada yayımlanan kalitesiz bilginin temel sebebi; resmi olmayan ve kontrol edilmeyen bilgi toplama/paylaşma mekanizmasıdır. Klinik yeterliliğini tanımlamamış ya da klinik bir yeterliliği olmayan herhangi bir kişi, yanlış bilgiler içeren içerik yükleyebilmektedir. Sosyal medyada beslenme konusunda diyetisyenlerin güvenilirlikte ilk sırada gelmesi, çalışmaları ve eğitimleri doğrultusunda edindikleri bilgileri paylaşırken ilk dinlenilecek kişi olmaları, güvenilir sağlık profesyonelleri olarak doğru bilgiyi doğru bir şekilde, çarpıtmadan ve objektif olarak aktarma görevi önemli sorumluluk gerektirmektedir.


Basch, C. H., Fung, I. H., Menafro, A., Mo, C., & Yin, J. (2017). An exploratory assessment of weight loss videos on YouTube™. Public health, 151, 31-38.

Rowe, S., & Alexander, N. (2018). Fake science/nutrition news: part 2—trust. Nutrition Today, 53(4), 166-168.

Ramachandran, D., Kite, J., Vassallo, A. J., Chau, J. Y., Partridge, S., Freeman, B., & Gill, T. (2018). Food Trends and Popular Nutrition Advice Online–Implications for Public Health. Online Journal of Public Health Informatics, 10(2).

Li, J., Tang, J., Liu, X., & Ma, L. (2018). How do users adopt health information from social media? The narrative paradigm perspective. Health Information Management Journal, 1-11.

Ayoob, K. T., Duyff, R. L., & Quagliani, D. (2002). Position of the American Dietetic Association: food and nutrition misinformation. Journal of the American Dietetic Association, 102(2), 260-266.

Helm, J., & Jones, R. M. (2016). Practice paper of the Academy of Nutrition and Dietetics: social media and the dietetics practitioner: opportunities, challenges, and best practices. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 116(11), 1825-1835

Çobaner, A. A., & Köksoy, S. (2014). Sağlık Alanında Sosyal Medyanın Kullanımı: Twitter’da Sağlık Mesajları. Akademik Konferans Bildirileri, 899-906.

Fassier, P., Chhim, A. S., Andreeva, V. A., Hercberg, S., Latino-Martel, P., Pouchieu, C., & Touvier, M. (2016). Seeking health-and nutrition-related information on the Internet in a large population of French adults: results of the NutriNet-Santé study. British Journal of Nutrition, 115(11), 2039-2046.

Cooper M., Hunter E. (2017) Supplemented Food Products: An Analysis of Social Media Messages. J Nutr Educ Behav. 49(7):S103.

Fernández-Celemín, L., & Jung, A. (2006). What should be the role of the media in nutrition communication?. British Journal of Nutrition, 96(S1), S86-S88.

TÜİK, Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması, (2016, 18 Ağustos) Erişim tarihi: 3 Mart 2020.


Exit mobile version