Omega-3 Yağ Asitleri Nelerdir? Hangi Kaynaklardan Alınabilir? Omega-3’ün Tip 2 Diyabet Hastalığına Etkisi Nedir?

Dünya genelinde en yaygın görülen, bulaşıcı olmayan hastalıklardan biri olan tip 2 diyabet (DM), tüm diyabet vakalarının %90-95’ini oluşturmaktadır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler dahil, küresel bir salgın haline gelen hastalık; koroner kalp hastalığı, inme, körlük, böbrek yetmezliği ve periferik arter hastalıkları için önemli bir risk etmenidir.

Omega-3 Yağ Asitleri’nin Tip 2 Diyabete Etkileri Nelerdir?

Omega-3 çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA), deniz ürünlerinde EPA (eikozapentaenoik asit) ve DHA (dokosahekzaenoik asit); bitkisel kaynaklarda ise ALA (alfa-linolenik asit) olarak bulunmaktadır.

Balık tüketimi ile glukoz intoleransı arasında ters bir ilişki olduğunu savunan çalışmalarda, hayvan modelleri üzerinde omega-3 yağ asitleri takviyesi yapılarak glisemik kontrol izlenmiştir. Çalışmanın sonucunda;

Glisemik kontrol, tip 2 DM tedavisinin temelini oluşturmaktadır. Hayvan çalışmalarında elde edilen bu ümit verici bulgulara karşın insan denemelerinde, omega-3 PUFA desteğinin glisemik kontrole etkisi ile ilgili yeterli sonuç alınamamıştır.

Omega-3 Yağ Asitleri ve Adiponektin İlişkisi

Karın içi yağlanma artışının; insülin direnci, artmış inflamatuar sitokin* ve azalmış adiponektin seviyeleri ile bilinen ilişkisi, tip 2 diyabet ile obezite arasında güçlü bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Yağ dokudan salgılanan bir protein olan adiponektinin, hem insanlarda hem hayvanlarda insüline duyarlı dokuların yanı sıra, glukoz ve lipit kontrolünde de önemli rol oynadığı düşünülmektedir. İnsanlarda adiponektin seviyeleri, tip 2 diyabet dahil, insülin direnci durumlarında anlamlı derecede düşüktür.

Omega-3’ün hayvan deneylerindeki metabolik yararlarına karşın, insanlarda tüketiminin DM riski üzerindeki etkisi belirsizliğini korumaktadır.

Bu tutarsız sonuçlara bakılırsa; omega-3 yağ asitleri desteğinin insülin duyarlılığına etkileri ile ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Sonuçların birbirinden farklı olması; takviye süresi, hastaların farklı özelliklere sahip olması, EPA/DHA oranlarının farklılığı, insülin duyarlılığı belirleme yöntemlerinin farklılığı gibi çeşitli etkenlere bağlanabilir.


Sitokin: Bağışıklık sisteminde görevli proteinler

Bahreini, M., Ramezani, A. H., Shishehbor, F., & Mansoori, A. (2017). The Effect of Omega-3 on Circulating Adiponectin in Adults with Type 2 Diabetes Mellitus: a Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials . Canadian Journal of Diabetes .

Brostow, D. P., Odegaard, A. O., Koh, W. P., Duval, S., Gross, M. D., Yuan, J. M., & Pereira, M. A. (2011). Omega-3 fatty acids and incident type 2 diabetes: the Singapore Chinese Health Study. American Journal Clinical Nutrition, 520, 522.

Djousse , L., Gaziano, M. J., Buring, J. E., & Lee, M. I. (2011). Dietary omega-3 fatty acids and fish consumption and risk of type 2 diabetes. American Journal Clinical Nutrition , 143, 148.

Itsiopoulos, C., Marx, W., Mayr, H. L., Babet, T. O., Dash, S. R., George, E. S., . . . Brazionis, L. (2018). The role of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation in the management of type 2 diabetes mellitus: A narrative review. Journal of Nutrition & Intermediary Metabolism.

Iwase, Y., Kamei, N., & Morishita, M. T. (2015). Antidiabetic Effects of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids: From Mechanism to Therapeutic Possibilities. Pharmacology & Pharmacy.

Soltan, S. S. (2012). The Effects of Varieties Sources of Omega-3 Fatty Acids on Diabetes in Rats. Food and Nutrition Sciences, 1410.

Wu, J. H., Micha, R., Imamura, F., Pan, A., Biggs, M. L., Ajaz, O., . . . Mozaffarian, D. (2012). Omega-3 fatty acids and incident type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. British Journal of Nutrition, 214,215,222-225.

Yessoufou, A., Nekoua, M. P., Gbankoto, A., Mashalla, Y., & Moutairou, K. (2015). Beneficial Effects of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids in Gestational Diabetes: Consequences in Macrosomia and Adulthood Obesity. Journal of Diabetes Research , 1,2,7.


Exit mobile version