Alfa-Linolenik Asit Nedir? Faydaları Nelerdir? Hangi Besinlerde Bulunur?

Çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA); omega-3 yağ asitleri ve omega-6 yağ asitleri olmak üzere iki ana gruba ayrılmaktadır. Omega-3 yağ asitleri ise; alfa-linolenik asit (ALA), dokosahekzanoik asit (DHA) ve eikosapentaenoik asit (EPA) olmak üzere 3 alt gruba ayrılmaktadır.

Alfa-linolenik asit, omega-3 yağ asitlerinin kaynağını oluşturmaktadır. Vücutta sentezlenemeyen, dışarıdan alınması zorunlu olan omega-3 yağ asitleri; balık, istiridye, midye, karides ve fındık, yağlı tohumlar, ceviz, keten tohumu, susam, soya fasulyesi, zeytin, kanola gibi bitkisel yağlarda bulunmaktadır.

Alfa-linolenik asit; nöroprotektif, anti-inflamatuar ve antidepresan özellikler sergilediği kanıtlanmış bir bileşiktir. Antioksidan etkinlik gösteren ve oksidatif stresi azaltarak inflamasyonu (iltihaplanma) önlenmeye katkı sağlayan alfa-linolenik asidin, sigara kullanımıyla birlikte tüketilmesi durumunda; sigaranın sebep olduğu olumsuz etkileri azaltmaya yardımcı olabileceği gösterilmiştir. Yüksek toplam yağ ve doymuş yağ içeriğine sahip bir diyet ile sedanter bir yaşam tarzı; inme risk faktörleri veya risk belirteçleriyle birlikte, hipertansiyon, diyabet ve ateroskleroz gibi kronik hastalıklara yakalanma riskiyle ilişkilendirilmiştir.

Kardiyovasküler Hastalık ve Alfa-Linolenik Asit

Özellikle çoklu doymamış yağlar (PUFA), kardiyovasküler hastalık riskini azaltma ile ilişkilendirilmiştir. Amerikan Kalp Derneği’ne göre, günde 1.5-3 g alfa-linolenik asit alımı koroner kalp hastalığı riski taşıyan bireyler için faydalı görülmektedir. Ek olarak; keten tohumu yağı alfa-linolenik asit açısından zengin olduğundan, kardiyovasküler sistem ve kalp için koruyucu bir besin olarak görülmektedir.

Alfa-linolenik asit; araşidonat yapısına katılan DHA ve EPA’nın ön maddesidir. Yapılan bir araştırmada; alfa-linolenik asit içeren bir diyet ile beslenen spontan hipertansif sıçanlarda, kan basıncının düştüğü gözlemlenmiştir.

Diyabet ve Alfa-Linolenik Asit

Bazı sağlık kurumları alfa-linolenik asit içeren gıdaların tüketimini arttırmayı desteklese de, Tip 2 diyabette, alfa-linolenik asidin yararı tam olarak belirlenmemiştir.

Tip 2 diyabette, glisemik parametrelerin yönetimini geliştirmek için diyet değişiklikleri güçlü bir potansiyele sahiptir. Doymuş yağlar ve trans yağlar yerine doymamış yağ tüketimini arttırmak, hem Amerikan hem de Kanada Diyabet Derneği tarafından önerilen bir değişikliktir.

İnme ve Alfa-Linolenik Asit

Omega-3 yağ asitlerinden yetersiz tipik batı diyetinin inme riskini arttırabileceği bildirilmiştir. Hayvan modellerinde alfa-linolenik asidin, fokal ve global iskemiye karşı güçlü bir nöroprotektif ajan olduğuna dair çok fazla kanıt bulunmaktadır.

Alfa-linolenik asit serum seviyelerinin, inme riskinde %37’lik bir azalma ile bağımsız olarak ilişkili olduğu aynı mekanizmanın klinik bulguları altında görülmektedir. Alfa-linolenik asidin beyinde nöronal bakım, öğrenme ve hafıza, nöronal sağkalım ve nörogenez dahil olmak üzere çeşitli işlevleri yerine getiren BDNF* düzeylerini arttırdığı gösterilmiştir.

Obezite ve Alfa-Linolenik Asit

Alfa-linolenik asidin düşük serum konsantrasyonları, deri altı dokusunda daha fazla yağ birikimi ile ilişkilendirilmiştir.

Biyokimyasal analizler, düşük sosyoekonomik düzeye sahip bireylerin kullandığı karışık bitkisel yağların, en yüksek alfa-linolenik asit içeriğine sahip olduğunu saptamıştır. Öte yandan, yüksek sosyoekonomik düzeye sahip bireyler tarafından tercih edilen ayçiçek yağının, ihmal edilebilir miktarda PUFA ve daha yüksek trans yağ içerdiğini bildirilmiştir. Kolombiya, dünya çapında balık tüketiminde düşük düzeylere sahip olduğundan, yemeklik yağlar diyet yağ asitlerinin ana kaynağını temsil etmektedir.


NEL: Nutrition Evidence Library
BDNF: Brain-Derived Neurotrophic Factor: Beyinden türetilen nörotrofik faktör

Perng, W et al. Alpha-linolenic acid (ALA) is Inversely Related to Development of Adiposity in School-Age Children. 2, Eur J Clin Nutr, 2015, Cilt 69, s. 167–172.

Blondeau, N et al. Alpha-Linolenic Acid: An Omega-3 Fatty Acid with Neuroprotective Properties—Ready for Use in the Stroke Clinic? BioMed Research International, 2015, s. 1-8.

Öksüz, A ve ark. Farklı Keten Tür Ve Çeşitlerinin Besin Bileşenleri, Yağ Asitleri Ve Mineral İçeriklerinin Karşılaştırılması. 3, Journal of Food and Health Science, 2015, Cilt 1, s. 124-134 . E-ISSN 2149-0473.

Kaplan, H.M., Doran, F. Sigara Dumanının Neden Olduğu Akciğer İnflamasyonuna Karşı Alfa-Linolenik Asitin Koruyucu Rolü. 28, Mustafa Kemal Üniv Tıp Derg, 2016, Cilt 7, s. 31-36 .

Çakmakçı, S., Tahmas Kahyaoğlu, D. Yağ Asitlerinin Sağlık ve Beslenme Üzerine Etkileri. 2, Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 2012 , Cilt 5, s. 133-137.

Jovanovski, E et al.The Effect of Alpha-linolenic Acid on Glycemic Control in Individuals with Type 2 Diabetes. 21, Medicine, 2017, Cilt 96, s. 1-11.


Exit mobile version