Besinlere Renk Veren Maddeler Nelerdir? Sağlığa Etkileri Nelerdir?

Doğada birçok renkte meyve ve sebze bulunmaktadır. Bu renkler, içlerinde bulunan doğal renk maddeleri (pigmentleri) ile oluşur. Göze hitap eden meyve ve sebzelerin, sağlık açısından faydaları da oldukça fazladır. Renk veren bu maddelere likokrom denir. Yağ benzeri maddeler grubunda bulunan lipokromlar (doğal renk maddeleri), besinlere açık sarıdan koyu kırmızıya kadar değişen renkler verebilmektedir. Lipokromların çoğunu karotenoidler oluşturur. Ayrıca; antosiyonin, klorofil, gossipol, oksiasitler, ketoasitler gibi oksidasyon ürünleri, çeşitli fenol bileşikleri, mineral türevleri renk veren bileşiklerden bazılarıdır.

Lipokromlar; bitkinin özelliklerine, yetiştirilme koşullarına bağlı olarak farklı miktarlarda görülmektedir.

Renk veren maddelere örnek olarak;

Renk pigmentlerinin çoğunu karotenoidler oluşturur. Klorofille beraber, fotosentez yapan organizmalarda bulunabilir. Bitkilerde ışıkla depolanan ikinci pigmenttir. Hayvanlarda sentezlenemediğinden beslenme yoluyla alınır. Doğada yüzlerce karotenoid varken, insanların diyetinde yalnızca 50 tanesi bulunmaktadır.

Günlük diyetlerle alınan karotenoidler; antioksidan etkili polien zincir yapısına, konjuge bağ sayısına, fonksiyonel yapıya sahiptirler.

Antioksidan Nedir?

Antioksidan, vücutta oluşan serbest radikalleri azaltmayı sağlayan yapılardır. Serbest radikal yüksek enerjili karsinojen bir yapıdır. Antioksidanlar; deri, kalp hastalıkları, Alzheimer ve Parkinson, diyabet ve kanser karşıtıdır.

Antioksan değeri (ORAC değeri) en yüksek olan sebze ve meyveler:

Doğal Renk Maddelerinin Sağlığa Faydaları

Kiraz, çilek, kırmızı erik, ahududu, yaban mersini, kuş üzümü, böğürtlen, dut, erik, elma gibi besinlerde bulunan antisiyonin; damar sertleşmesini önler, kan basıncını dengeler, kanseri ve iltihaplanmayı engelleyebilir. Antisiyonin tüketimi olan toplumlarda kalp hastalığı riski daha azdır.

Antisiyonin bir çeşit antioksidandır, fakat karotenoidler arasında radikali en fazla likopen toplar. Likopen, bitkilere kırmızı renk verir. Göz, kalp, kemik, deri ve birçok kanser türünden koruyucudur. Böğürtlen ve greyfurt birçok meyveye göre likopenden çok daha zengindir.

Lutein, koyu yeşil sebzelerde bulunurken, zeakstin de sarı renk veren bir pigmenttir. Vücut tarafından sentezlenemeyen bu maddelerin dışarıdan alınması gerekir. Bu iki pigment, karotenoidler arasında biyoyararlılığı (vücutta kullanımı) en yüksek olan pigmentlerdir. Meyve sebzeler hariç, yumurta sarısında da bulunurlar.

Alisin, beyaz renk veren bir pigmenttir. Antikarsinojen (kanser karşıtı), antihipertansif (tansiyonu arttırmayacak etkide), antiinflamatuar (iltihap önleyici) etki gösterir.

Günde en az 5 porsiyon kadar taze sebze ve meyve tüketilmelidir. Beş porsiyonun iki porsiyon kadarı meyve ve üç porsiyonu da sebze olmalıdır. Genel olarak taze tüketilmelerine özen gösterilmelidir. Kuru meyvelerin içindeki su miktarı azaldığından, aynı miktardaki taze meyveye göre posa miktarı daha azdır, şeker miktarı ise daha yüksektir. Mevsimindeki sebze ve meyveleri tercih etmek de dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli noktadır.


(2015). Türkiye Beslenme Rehberi. Ankara: Sağlık Bakanlığı.

Fikret Karataş, E. Ç. (2016). Kırmızı ve Koyu Kırmızı Bazı Meyvelerdeki A, E Vitamini, Beta. Elazığ: Fırat Üniversitesi.

Hélder Oliveira, R. P.-G. (2018). In Vitro gastrointestinal bioavailability of anthocyanins . Porto, Portugal: University of Porto.

(tarih yok). Lutein, zeaxanthin and mammalian development: Metabolism, functions and. United States: New Jersey Institute.

Özcan, M. (2018). Renklerin tüketimde ve sağlıkta önemi. Samsun: Ondokuz Mayıs Üniversitesi.

Ranveer, R. C. (tarih yok). Lycopene: A Naturel Red Pigment. Maharashtra.


Exit mobile version