Kahvaltıların Vazgeçilmezi Olan Yumurta’nın Yararları Nelerdir?

Toplumda sosyoekonomik düzeyi farklı bireyler tarafından tercih edilen, ekonomik açıdan uygun ve birçoğumuzun günlük yaşantısında kahvaltı öğününün vazgeçilmezi haline gelmiş olan yumurtanın; beslenme ve sağlık üzerine etkileri, geçmiş yıllardan bu zamana kadar ilgi çekmiş ve üzerine çeşitli çalışmalar yapılmıştır.

İyi kalite protein için mükemmel bir kaynak olan yumurta; içeriğinde çeşitli yağlar, vitaminler ve mineraller bulundurmaktadır. Yapısında antioksidan özelliğe sahip; vitamin E, vitamin A, selenyum, karotenoid, ovalbumin, ovotransferrin, fosvitin ve fosfolipid içerir. Yumurta proteinlerinden ovotransferrin; antibakteriyel, antioksidan ve antiinflamatuar özelliği ile bilinir.

Yapılan çalışmalar, yumurtanın; kronik hastalıklara, inflamasyona ve oksidatif strese karşı koruyucu özellik gösterebileceğini ortaya koymuştur. Fosfolipit yapısında bulunan yağların, HDL kolestrol kapasitesine katkı sağladığı gözlemlenmiştir. Ayrıca yumurta tüketen kişilerin, sağlıklı beslenme indekslerinin de daha yüksek olduğu bulunmuştur.

Yumurta beyazında %1,5 kadar, tripsin ve kimotripsin gibi protein enzimlerinin aktivitesini baskılayan, ovoinhibitör adlı bir protein bulunmaktadır. Enzimleri baskılayan ovoinhibitör sayesinde; tüketilen besinler sindirim kanalında daha uzun süre kalır, böylece tokluk hissinin oluşumu sağlanmış olur.

Bunları Biliyor Muydunuz?


Fernandez, M. L. ( 2016). Eggs and Health Special Issue. Nutrients .

Healthcare, P. S. (2012). Eggs and Obesity. Egg nutrition council.

Miranda, J. M., Anton, X., Redondo-Valbuena, C., Roca-Saavedra, P., Rodriguez, J. A., Lamas, A., et al. (2015). Egg and Egg-Derived Foods: Effects on Human Health and Use as Functional Foods. Nutrients, 7.

Nimalaratne, C., & Wu, J. (2015). Hen Egg as an Antioxidant Food Commodity: A Review. Nutrients, 7.


Exit mobile version