Erik Nedir? Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Besinin Adı
Türkçe: Erik
İngilizce: Plum
Latince: Prunus Domestica

Vatanı ve İklimi:
Anavatanı Kafkas dağları ve Hazar denizi çevresi olan eriğin, yaklaşık 2000 yıl önce Hazar Denizine yakın bir yerde keşfedildiğine inanılmaktadır. Günümüzde ticari olarak yetiştirilen eriğin ana üreticileri; ABD, Sırbistan, Çin ve Romanya’dır.

Bitkisel Özellikleri:
Sert ve çekirdekli bir meyve olan erik ağacının dalları, dik, dağınık ve çoğu zaman dikensizdir. Çiçekleri iri, yeşilimsi beyaz renktedir. Meyveler, çeşitli şekillerde ve renklerde (sarı, kırmızı, mor), tatlı veya ekşi olabilir.

Faydaları ve/veya Zararları:
Sağlık üzerine oldukça fazla etkisi olan eriğin faydaları arasında; kemik sağlığı ve hafızanın gelişmesi, antioksidan, antienflamatuar ve anti-ülser etkileri ve kabızlığı önlemesi sayılabilir. Erik, aynı zamanda kanseri önleyici özelliğe de sahiptir. Yapılan çalışmalarda; eriğin, meme kanseri hücrelerinin çoğalmasını önlediği, kolon kanseri hücrelerinde ise büyümeyi inhibe ettiği* görülmüştür.

Yüksek fenolik içeriği sebebiyle iyi bir antioksidan olan erik, vücudu radyasyonun neden olduğu oksidatif strese karşı korur. Yapılan bir çalışmada; 5 gün boyunca, günde 2 kez 195 gram erik tüketen bir grubun, idrar antioksidan seviyelerinde artış görülmüştür.

Erik ekstresi, kemik kalsiyum retansiyonunun* %20 artmasını sağlar. Yapılan çalışmalarda; erik suyu tüketimi sonucu alınan polifenollerinin, yağ dokularında yüksek düzeyde, antiadipojenik* ve antiinflamatuar etkiye sahip olduğu görülmüştür.

Bilgilendirme:
Erik; tuzlu, tuzsuz, taze veya kuru olarak, çokça tüketilen ve sevilen bir yaz meyvesidir. Bazı kırsal Balkan bölgelerinde, erik çeşitlerinin %40-70 oranında alkol gübresiyle, fermantasyon ve damıtma işlemleri uygulanarak, ev yapımı bir brendi olan rakia üretilmektedir. Rakia, çoğunlukla yaraları ve kesikleri durulamak için kullanılır. Besleyici, müshil ve sindirime yardımcı özellikleri sayesinde, geleneksel tıbbi uygulamalarda son derece değerli olan rakia; hipertansiyon, diyabet, sarılık ve ateş tedavisi için de kullanılmaktadır.

100 gram Eriğin besin değerleri:

CHO
(g)
Na
(mg)

I
(µg)

Vit. A
(µg)
10,2 2 1,4 61
Protein
(g)
K
(mg)
F
(µg)
Vit. C
(mg)
0,6 161 2 5,4
Yağ
(g)
P
(mg)
Fe
(mg)
Vit. B³
(mg)
0,2 16 0,3 0,4
Kalori
(kkal)
Ca
(mg)
Mg
(mg)
Lif
(g)
44,7 8 7 1,7

 


İnhibe etmek: Engellemek

Kalsiyum retansiyonu: Kalsiyumun kemiklerde tutulması

Antiadipojenik: Yağ oluşumunu engelleyici

Antihiperglisemik: Kan şekerinin yükselmesini engelleyen

Antihiperlipidemik: Kan lipitlerinin yükselmesini engelleyen

Antihipertansif: Tansiyonun yükselmesini engelleyen

Anti-osteoporoz: Osteoporoz gelişimini engelleyen

Müshil: Bağırsak kaslarını uyararak, bağırsağın çalışmasını sağlayan ilaç


Ezinne O. Igwe, K. E. (2016). A Systematic Review on the Health Effects of Plums (Prunus domestica and Prunus salicina). Phytotherapy Research , 701-731.

Snežana Jarić, O. K. (2018, 1 30). Traditional wound-healing plants used in the Balkan region (Southeast Europe). Journal of Ethnopharmacology , 311-328.


Exit mobile version