Kırmızıdan Gelen Sağlık – Likopen

Likopen adı verilen madde sebze ve meyvelerde natürel bir şekilde yer alan karoten familyasına dahil bir pigment olarak karşımıza çıkmaktadır. Likopen antioksidan özelliği olan kuvvetli bir maddedir ve bedenimiz tarafınca imal edilmeyip muhtelif gıdalarla bedene alınmaktadır.

Hangi Besinler Likopen İçerir?

Likopen en fazla domates ve domates ürünlerinde bulunmakla birlikte karpuz, kurutulmuş kayısı, kuşburnu, pembe greyfurt gibi sebze ve meyvelerde bulunmaktadır. İnsanlar vücutlarında karotenoid sentezleyemedikleri için dışarıdan almak zorundadırlar. Likopenin %85 i domates ve domates ürünlerinden temin edilmektedir.

Likopen düzeyi iklim koşulları, toprak özelliği ve domates türüne göre değişim gösterebilmektedir.
Isıl işlem sonucu domatesin içindeki likopen maddesi arttığı için, domates ürünleri çiğ domatesin kendisinden bile daha iyi birer likopen kaynağı olmaktadır. Yapılan çalışmalar ısının likopen miktarını artırdığını göstermektedir. Domatesin pişirilmesi likopenin vücuda daha iyi alınmasını, bağırsaklarda daha iyi emilmesini sağlamaktadır. Likopen içeren besinlerin yağ ile birlikte tüketilmesi, vücudun daha iyi likopen almasını sağlamaktadır. Yapılan bir çalışma domates suyunun, ısıtılıp yağ ile karıştırıldığında kandaki likopen seviyesini ısıtılmamış haline göre daha fazla arttırdığını göstermektedir.

GIDA PORSİYON MİKTARI LİKOPEN (mg)
Domates Suyu 250 ml 25,0
Ketçap 15   ml 2,7
Spagetti Suyu 125 ml 28,1
Domates Salçası 30   ml (2 Yemek Kaşığı) 13,8
Domates Çorbası 250 ml 9,7
Domates Sosu 60   ml (1/4 Bardak) 8,9
Chili Sos 30   ml (2 Yemek Kaşığı) 6,7
Kokteyl Sos 30   ml (2 Yemek Kaşığı) 5,9
Karpuz 368 g   (1 Dilim 25×2 cm) 14,7
Pembe Greyfurt 125 g   (1/2) 4,9
Çiğ Domates 125 g   (1 Orta Boy) 3,7
Kaynak: Heinz Institue of Nutrional Sciences


Likopenin Yan Etkisi Var Mıdır?

Likopene karşı önlem alınmasını gerektiren hiçbir bulgu yoktur. Ancak sodyum alımına dikkat etmenizi gerektiren bir hastalığınız varsa domatesli hazır gıdaların bol miktarlarda sodyum içerdiğini göz önüne almanız gerekmektedir.

Ayrıca besin alerjisi durumunda tüketime dikkat edilmesi gerekmektedir.

Likopenin Sağlığa Yararları Nelerdir?

Sağlığımızın en önemli düşmanlarından biri serbest radikallerdir. Yapılan çalışmalar, serbest radikallerin verdikleri zararı en iyi, antioksidanların önlediğini serbest radikallerle savaşan unsurların sadece vücudumuzdaki doğal enzimler olmadığını, bazı gıdalarda bulunan antioksidanların da önemli bir savunma oluşturduğunu göstermiştir. Antioksidanlar, hastalıklar ile savaşması için bağışıklık sistemini uyarmaktadır. Serbest radikallerin bağışıklık sistemine yaptıkları baskılayıcı ve zararlı etkileri azaltmaktadır.

Domates, çok güçlü antioksidan etkiye sahip bir biyo-koruyucudur. Likopen C ve E vitaminine de yardımcıdır. Ayrıca likopen yoğunluğu yüksek bir cilt, güneş ışınlarından daha az zarar görmektedir. Domates, karpuz, greyfurt gibi kırmızı renkli sebze ve meyvelerde bol bol bulunan bu doğal antioksidan etkili karotenoidin cilt yaşlanmasını engelleyici etkisi bulunmaktadır.

Likopenin birçok doku ve organ kanserine karşı koruyucu gücü olduğu, risk azaltmada yararlı olabileceği bilinmektedir. Yapılan çalışmalar, likopenin prostat, akciğer, safra kesesi ve yemek borusu, rahim ağzı, meme ve deri kanserine, ateroskloretik hastalıklara, kemik yıkımına, LDL kolesterole karşı koruma sağladığını göstermektedir.

Fakat şunun da bilinmesi gerekmektedir ki, hiçbir karotenoidin sihirli bir gücü yoktur. Tek bir madde hiçbir zaman kanseri önleyememektedir. Başka koruyucu faktörlerin de bulunması gerekmektedir.

Likopenden Yararlanma Önerileri


Admin. 2015. Bilgi Timi. Bilgi Timi. [Çevrimiçi] Bilgi Timi, 30 Haziran 2015. [Alıntı Tarihi: 25 Nisan 2018.]

Denlü, Diyetisyen Şerife. 2017. Şerife Denlü Blog. blogspot. [Çevrimiçi] 4 Aralık 2017. [Alıntı Tarihi: 25 Nisan 2018.]

Tat. 2012. Tat Ürün Ailesi. [Çevrimiçi] Tat Şirketler Grubu, 2012. [Alıntı Tarihi: 25 Nisan 2018.]


Exit mobile version