Kuzukulağı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Besinin Adı
Türkçe: Kuzukulağı
İngilizce: Sorrel
Latince: Rumex acetosella

Vatanı ve İklimi:
Kuzukulağının ana vatanı Avrupa’dır. Ilıman iklim bölgelerinde ve çoğunlukla 1800 metre yükseklikte kendiliğinden yetişmektedir. Anadolu’da 2200 metre yüksekliğe kadar olan orman ve dere kenarlarında, vadi yamaçlarında, nemli yerlerde kuzukulağına rastlanmaktadır.

Bitkisel Özellikleri:
İri, yeşil yapraklardan oluşmaktadır. Ekşimsi tada sahip olan kuzukulağı; ebem ekşisi, ekşimen, ekşilik, ekşimik, turşu otu gibi birçok farklı isimle de bilinmektedir. Yöreden yöreye isimleri değiştiği gibi ortamın fiziksel koşullarından etkilenerek vitamin içeriği de değişebilmektedir. Kuzukulağı tohumlarını dökerek çoğalır. Ayrıca vejetatif çoğaltma (köklerinin bölünmesiyle) ile de çoğaltılabilmektedir.

Faydaları ve/veya Zararları:
Kuzukulağı başta C vitamini olmak üzere; D, E, K ve B vitaminlerinden zengindir. Ayrıca bileşiminde; potasyum, kalsiyum, bakır, fosfor, demir, iyot, magnezyum, kükürt, sodyum, manganez ve çinko gibi birçok mineral de bulunur.

Kuzukulağının yaprak ekstratlarının antimikrobiyal etkisinin, farklı mikroorganizmalar üzerinde etkisi araştırılmıştır. Yaprak ekstratlarının; K. Pneumoniae ve S. Aureus üzerine etkisi olduğu görülmüştür.

Kuzukulağının yüksek antioksidan etkisi, içerdiği kateşin ve epikateşin gibi tanenler ve flavonoidlerce zengin olmasıyla ilişkilendirilmektedir. Kuzukulağının birçok antibiyotik kadar antimikrobiyal etkisi olduğu da çalışmalarda bulunmuştur.

Bilgilendirme:

Yaprakları C vitamininden zengin olan kuzukulağı, C vitamini eksikliği sonucu oluşan skorbüt hastalığının tedavisinde kullanılan besinlerden biridir.

Böbrekleri çalıştırıcı ve idrar söktürücü özelliği vardır. Bu etkilerinden yararlanmak için yaprakların çiğ olarak tüketilmesi önerilmektedir. Yaprakların ezilmesi sonucu oluşan kısım, çıbanlarda ve güneş yanıklarında tedavi etmek için kullanılmaktadır.

Kuzukulağının yaprakları iyi bir şekilde yıkandıktan sonra; tek başına çiğ olarak veya salatalara eklenerek tüketilebilir.

100 gram Kuzukulağı’nın besin değerleri:

CHO
(g)
Na
(mg)

I
(µg)

Vit. A
(µg)
1,2 4 3 833
Protein
(g)
K
(mg)
F
(µg)
Vit. C
(mg)
3,2 287 70 117
Yağ
(g)
P
(mg)
Fe
(mg)
Vit. B³
(mg)
0,4 51 2,1 0,5
Kalori
(kkal)
Ca
(mg)
Mg
(mg)
Lif
(g)
22 58 33 2

 


Karataş, F. (2014). Kuzukulağı (Rumex acetosella L.) Bitkisinin A, E ve C Vitamini İçeriğinin Belirlenmesi. DergiPark.

Arslantürk, G. (2014, Mayıs). Rumex Acetosella L. (Polygonacae) (Kuzukulağı)’Nın Farklı Kültür Ortamlarındaki Antimikrobiyal Aktivtelerinin Ve Antioksidan Farklılıklarının İncelenmesi.

Hyeon-Soon Jang, J. H. (2012). Protective Effect of ECQ on Rat Reflux Esophagitis Model. Korean J Physiol Pharmacol .

Hyun Soo Kwak, S. Y. (2012). Protective Effect of Extract from Rumex Aquaticus Herba on Ethanol-induced Gastric Damage in Rats. Pharmacology.

Zdenka Kucekova, J. M. (2011). Phenolic Compounds from Allium schoenoprasum, Tragopogon pratensis and Rumex acetosa and Their Antiproliferative Effects . molecules.


Exit mobile version