Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) Nedir? Belirtileri Nelerdir? KOAH Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH); amfizem*, kronik bronşit ve geri dönüşümsüz astımı da içeren, ilerleyici akciğer hastalıklarını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Öksürük, balgam, nefes darlığı, hışıltılı solunum gibi belirtiler gösterir.

Önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olup, sigara dumanı KOAH için en önemli risk faktörüdür. Sigara dumanı dışında; mesleki duman veya toz, hava kirliliği ve genetik faktörler de KOAH gelişiminde etkilidir. Genellikle ise 50 yaş üstü kişilerde ve yılda 20 paketten fazla sigara tüketenlerde görülür.

KOAH ve Malnutrisyon

KOAH’la ilişkili yaygın bir problem olan malnutrisyon, %30 ile %60 arasında bir yaygınlık oranına sahiptir. KOAH’lı kişilerde normal kişilere oranla, nefes alırken harcanan enerji %10 daha fazladır. Protein, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve fosfor gibi hayati minerallerin tükenmesi ile solunum kas fonksiyonları bozulabileceğinden; bu kişiler, gerektiğinde diyetisyen kontrolünde besin takviyelerinden yararlanmalıdır.

KOAH ve Tıbbi Beslenme Tedavisi

KOAH hastaları için beslenme tedavisinin temel hedefleri; beslenmeyi kolaylaştırmak, yağsız vücut kütlesini korumak, sıvı dengesizliğini düzeltmek, ilaç-besin etkileşimlerini yönetmek ve osteoporozu önlemektir.

Günlük alınması gereken kalorinin %15-20’si protein, %30-45’i yağ, %40-55’i karbonhidrattan gelmelidir. Karbonhidratların yıkımı sonucu biriken karbondioksit solunumu etkileyeceğinden, sağlıklı kişilere göre alınması gereken miktar normalden az olmalıdır.

KOAH hastaları, çoğu zaman; düşük besin alımı, sigaraya bağlı cildin vitamin sentezinde azalma ya da düşük depolama kapasitesi gibi çeşitli faktörlerle vitamin eksikliği riski taşır. Yapılan çalışmalarda; meyve ve sebze açısından zengin bir diyetin, KOAH riskini azaltmada etkili olduğu görülmüştür.

KOAH hastalarında, steroid ilaçların kullanılması sebebiyle osteoporoz gelişme riski daha yüksektir. Bu sebeple yeterli D vitamini düzeylerinin korunması, KOAH hastaları için sağlığı koruyucu bir stratejidir.

D vitamini eksikliği KOAH’ta sıkça görülür ve KOAH şiddeti ile bağlantılı olduğu düşünülür. D vitamini eksikliğinin en önemli sebepleri ise; güneşe az maruz kalma ve fiziksel aktivite eksikliğidir.

Solunum yolu enfeksiyonları, hem KOAH hem de astımda hastalığın ilerlemesine yol açar. Aktif D vitaminin ise, bakterileri öldüren ve yara onarımını başlatan antimikrobiyal ajanların üretimini arttırdığı için; bu enfeksiyonların duyarlılığına ve şiddetine karşı koruyucu rolü vardır.

KOAH’lı hastalarda demir eksikliği anemisi de bir diğer risk faktörüdür. %10 ila %30 oranında görülen demir eksikliği anemisinin, kan transfüzyonu* veya intravenöz* demir tedavisi ile düzeltilmesinin, KOAH hastalarında nefes darlığını iyileştirdiği görülmüştür.

KOAH ve Antioksidanlar 

C ve E vitaminleri; akciğerlerdeki antioksidan savunmadan başlıca sorumlu olan iki önemli vitamindir. Yapılan bir çalışmada; E vitamini takviyesi kullanan kadınlarda, 10 yıllık bir süre boyunca kronik akciğer hastalığı gelişme riskinin %10 azaldığı görülmüştür.


Amfizem: Akciğerlerde bulunan hava keselerinin azalması ile solunum yetmezliği şeklinde belirti veren hastalık

Malnutrisyon: Kötü beslenme

Kan transfüzyonu: Kan nakli

İntravenöz: Sıvı maddenin doğrudan damar yoluna verilmesi


Hwa Mu Lee, M. F., Michael Liu, B., Katherine Lee, B., Yanting Luo, M., & Nathan D. Wong, P. M. (2014). Does Low Vitamin D Amplify the Association of COPD With Total and Cardiovascular Disease Mortality?

HYE JUNG PARK, M. K.-H. (2016). Dietary vitamin C intake protects against COPD: the Korea National Health and Nutrition Examination Survey in 2012.

L. KATHLEEN MAHAN, J. L. KRAUSE’S FOOD & THE NUTRITION CARE PROCESS .

Pankaj Joshi, W. J.-A. (2015, 10 8). The effect of dietary antioxidant on the COPD risk: the community-based KoGES (Ansan-Anseong) cohort.

TATLICIOĞLU, T. (2007). Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve geleceği.

Wood, B. S. (2015). Nutrition and respiratory health–feature review.


Exit mobile version