Zencefil Nedir? Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Biyoaktif Bileşenleri Nelerdir?

Zingiberaceae familyasına ve Zingiber cinsine ait olan zencefil (Zingiber officinale Roscoe), uzun süredir bitkisel ilaç olarak kullanılan ve yaygın olarak tüketilen bir baharattır. Zencefil kökü, baş ağrısı, soğuk algınlığı, bulantı ve kusma gibi bazı hastalıkları hafifletmek ve tedavi etmek için kullanılır.

Zencefilin Biyoaktif Bileşenleri ve Biyoaktiviteleri Nelerdir?

Biyoaktif Bileşenler
Zencefilde, fenolik ve terpen bileşikler gibi biyoaktif bileşenler bol miktarda bulunur. Zencefildeki önemli fenolik bileşikler; gingeroller, shogaoller ve paradollerdir. Taze zencefilde bulunan başlıca polifenoller; 6-gingerol, 8-gingerol ve 10-gingerol gibi gingerollerdir. Isıl işlem veya uzun süre depolamada, gingeroller onlara karşılık gelen shogaollere dönüştürülebilir. Hidrojenasyondan sonra shogaoller paradollara dönüştürülebilir. Zencefilde kuersetin, zingerone, gingerenon-A ve 6-dehidrogingerdion gibi başka birçok fenolik bileşikler de bulunmaktadır. Ayrıca zencefilde; esansiyel yağlarının ana bileşenleri olarak kabul edilen β-bisabolen, α-curcumene, zingiberene (Zencefilin kendine özgü tadını veren bileşendir.), α-farnesene ve β-sesquiphellandrene gibi birkaç terpen bileşeni vardır. Bunların yanında zencefilde polisakkaritler, lipitler, organik asitler ve lifler de bulunur.

Antioksidan Aktivite
Reaktif oksijen türleri (ROS) gibi serbest radikallerin aşırı üretilmesinin birçok kronik hastalığın gelişiminde önemli bir rol oynadığı bilinmektedir. Sebze, meyveler, yenilebilir çiçekler, tahıl taneleri, şifalı bitkiler ve bitkisel infüzyonlar gibi çeşitli doğal ürünlerin antioksidan potansiyele sahip olduğu bildirilmiştir. Çeşitli çalışmalar zencefilin de yüksek antioksidan aktiviteye sahip olduğunu bulmuştur.

Zencefilden elde edilen 6-gingerol; H2O2 ve malondialdehit (MDA) seviyelerini düşürebilir, antioksidan enzim aktivitesini arttırabilir ve klorpirifosun neden olduğu oksidatif hasara sahip ratlarda glutatyonu arttırdığı bilinmektedir.

Genel olarak, in vitro ve in vivo çalışmalar, zencefilin ve 6-shogaol, 6-gingerol ve oleoresin gibi biyoaktif bileşiklerinin güçlü antioksidan aktiviteye sahip olduğunu göstermiştir.

Anti-İnflamatuar Aktivite
Zencefil ve aktif bileşenlerinin, özellikle iltihaplı bağırsak hastalıklarında, iltihabın hafifletilmesinde etkili olduğu bilinmektedir. 6-shogaol, insan bağırsak hücre modellerinde tümör nekroz faktörü α (TNF-α) kaynaklı bağırsak bariyer disfonksiyonuna karşı koruyucu etkiler göstermiştir.

Antimikrobiyal Aktivite
Bakteriyel, fungal ve viral enfeksiyöz hastalıkların yayılması, antimikrobiyal direnç nedeniyle büyük bir halk tehdidi olmuştur. Birçok patojenik mikroorganizmaya karşı doğal etkili antimikrobiyal ajanlar olarak çeşitli otlar ve baharatlar geliştirilmiştir. Son yıllarda, zencefilin antibakteriyel, antifungal ve antiviral aktiviteler gösterdiği bildirilmiştir.

Zencefil esansiyel yağındaki bileşikler lipofilik özelliklere sahiptir, hücre duvarının yanı sıra sitoplazmik zarı daha geçirgen hale getirir ve mantarlarda membran bütünlüğü kaybına neden olur.

Antikanser Aktivitesi
Kanserin baskın bir ölüm nedeni olduğu belgelenmiş olup, 2018’de yaklaşık 9,6 milyon kişi kanserden kaynaklı hayatını kaybetmiştir. Deneysel çalışmalar zencefilin kolorektal, prostat, meme, rahim, karaciğer ve pankreas kanseri gibi çeşitli kanser türlerini önleyebileceğini ve tedavi edebileceğini göstermiştir.

Nörolojik Koruma Etkisi
Bazı kişiler, özellikle yaşlı insanlar; alzheimer ve parkinson gibi nörodejeneratif hastalıklar için yüksek risk taşımaktadır. Son zamanlarda, birçok araştırma zencefilin hafıza fonksiyonunu olumlu yönde etkilediğini ve nörodejeneratif hastalıkların tedavisine ve önlenmesine katkıda bulunabilecek anti-nöroinflamatuar aktivite gösterdiğini ortaya koymuştur.

Yapılan çalışmalarda, zencefilin ve 10-gingerol, 6-shogaol, 6-dehidrogingerdion gibi biyoaktif bileşiklerinin; alzheimer ve parkinson’a karşı koruyucu etkiler sergilediği bulunmuştur. Zencefilin antioksidan ve antienflamatuar aktiviteleri, nörolojik korumaya katkıda bulunmaktadır.

Kardiyovasküler Koruma Etkisi
Kardiyovasküler hastalıkların erken ölümlerin önde gelen nedenlerinden biri olduğu düşünülmektedir ve yılda 17,9 milyon insan kalp hastalıklarından kaynaklı hayatını kaybetmektedir. Dislipidemi ve hipertansiyon, inme ve koroner kalp hastalığı dahil olmak üzere kardiyovasküler hastalıklar için risk faktörü olarak bilinir.

Antiobezite Aktivite
Obezite; diyabet, hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklar gibi birçok kronik hastalık için bir risk faktörüdür. Birçok çalışma, zencefilin obezitenin yönetimi ve önlenmesinde etkili olduğunu bildirmiştir.

Antidiyabetik Aktivite
Diabetes mellitus, insülin eksikliğinden ve/veya insülin direncinden kaynaklanan ve kan glukozunda anormal bir artışa neden olan ciddi bir metabolik bozukluk olarak bilinir. Uzun süreli hiperglisemi protein glikasyonunu ve gelişmiş glikasyon son ürünlerinin (AGE’ler) oluşumunu hızlandırabilir. Birçok araştırma çalışması zencefilin antidiyabetik etkisini ve başlıca aktif bileşenlerini değerlendirmiştir.

Çalışmalar, zencefil ve biyoaktif bileşiklerinin, muhtemelen insülin seviyesini azaltarak, ancak insülin duyarlılığını arttırarak, diabetes mellitus ve komplikasyonlarına karşı koruyabileceğini göstermiştir.

Antinausea (Bulantı Karşıtı) ve Antiemetik (Kusma Karşıtı) Aktiviteleri
Zencefil geleneksel olarak gastrointestinal semptomları tedavi etmek için kullanılmıştır ve son araştırmalar zencefilin bulantı ve kusmayı etkili bir şekilde azaltabildiğini göstermiştir.

Önceki sonuçlar, zencefilin gebeliğe bağlı bulantı ve kusma gibi rahatsızlıkları azaltabildiğini göstermiştir; son zamanlarda yapılan çalışmalarda ise zencefilin postoperatif ve kemoterapiye bağlı bulantı ve kusma üzerindeki önleyici etkisi üzerinde durulmaktadır.

Solunum Yolu Hastalıklarına Karşı Koruyucu Etkileri
Bitkisel ilaçlardan biri olan zencefil, astım gibi solunum yolu hastalıklarının tedavisinde uzun süredir kullanılmaktadır. Zencefil ve biyoaktif bileşenleri birçok çalışmada bronkodilasyon aktivite ve antihiperaktivite özelliği göstermiştir.

Kısaca, zencefil ve 6-gingerol, 8-gingerol, 6-shogaol, sitral ve okaliptol dahil olmak üzere biyoaktif bileşenlerinin, bazı solunum rahatsızlıklarına karşı koruyucu etkilere sahip olduğu bilinmektedir.

Zencefilin Diğer Biyoaktiviteleri
Yukarıda belirtilen biyolojik aktiviteler dışında zencefil, hepatoprotektif ve antialerjik etkiler gibi diğer faydalı etkileri de vardır. Zencefil, şiddetli adet kanaması olan kadınlarda kan kaybını azaltabilir. Zencefil esansiyel yağı antioksidan kapasiteyi arttırarak ve karaciğerdeki inflamatuar yanıtları azaltarak karaciğer yağlanmasına karşı koruma sağlayabilir. Alkol içeren sıvı bir diyet ile beslenen ratlar ile yapılan bir başka çalışmada; zencefil esansiyel yağı AST, ALT, TG ve TC seviyelerini azaltarak ve katalaz, SOD gibi karaciğer antioksidan enzim aktivitesini arttırarak alkole bağlı karaciğer yağlanması hastalığını iyileştirdiği gözlemlenmiştir.


Özetle;
Zencefil yaygın olarak tüketilen bir baharattır. Fenolik ve terpen bileşikler gibi zencefilde birçok biyoaktif bileşik tanımlanmıştır. Gingeroller, shogaoller ve paradoller gibi fenolik bileşikler, zencefilin çeşitli biyoaktivitelerini oluşturur. Son yıllarda, zencefilin antioksidan, antienflamatuar, antimikrobiyal ve antikanser özelliği gibi biyolojik aktivitelere sahip olduğu kanıtlanmıştır. Yapılan çalışmalarda; zencefilin nörodejeneratif hastalıklar, kardiyovasküler hastalıklar, obezite, diyabetes mellitus, kemoterapiye bağlı bulantı, kusma ve solunum bozuklukları gibi çeşitli hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde kullanılabilecek bir besin olduğu bildirilmiştir.


Mao, Q.-Q., Xu, X.-Y., Cao, S.-Y., Gan, R.-Y., Corke, H., Beta, T., & Li, H.-B. (2019, Mayıs 30). Bioactive Compounds and Bioactivities of Ginger (Zingiber officinale Roscoe). Foods, s. 8060185.

 

Exit mobile version