Vitiligo Nedir? Neden Olur? Belirtileri ve Çeşitleri Nelerdir? Vitiligo’da Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Vitiligo, melanin pigmenti ve melanosit hücrelerinin yıkımı ile ortaya çıkan, deride renk açılmalarının gözlemlendiği bir pigmentasyon bozukluğudur. Kadın ve erkek cinsiyetini eşit oranda etkileyen hastalık, kişinin fiziksel kapasitesinde bir azalmaya neden olmaz, ancak kişinin fiziksel görünümünde meydana gelen farklılık nedeniyle, hastalar sosyal açıdan yıpranmış olabilirler. Fiziksel görünüşü direkt etkilemesi, özgüven gelişiminde yetersizliklere, kişilerde psikolojik bozukluğun ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

Doğumdan itibaren yaşamın her döneminde başlayabilen hastalık, sıklıkla çocukluk veya genç erişkin dönemde ortaya çıkmaktadır. Çocuklukta başlayan vitiligo, önemli psikolojik travmalarla ilişkilendirilmiştir. Ruhsal veya fiziksel bir stresin vitiligonun başlamasında etkili olduğu görüldüğünden, tedavide dermatolojik tedaviye ek olarak psikiyatrik destek ve gerekli görülürse psikotrop* ilâçların kullanılması önerilmektedir.

Vitiligo hastalarının %10’undan fazlasında aile öyküsü mevcuttur. En sık görülen bölgeler; yüz, göz, ağız ve burun çevresi, el sırtları, aksilla*, meme başları, penis, vulva, diz ve dirseklerdir. Vitiligo lezyonları, bu bölgelerde küçük beyaz lekeler şeklinde başlayıp genişleyebilir. Vitiligo lezyonları genel olarak, sınırları belirli, yuvarlak veya oval, değişken boyutlarda, süt beyaz renkte maküller* şeklinde görülmektedir.

Vitiligo Türleri Nelerdir?

Lezyonların dağılımının bir ya da iki dermatoma uygunluk göstermesine dermatomal yani segmental vitiligo denir. Dermatomal vitiligo, klinik olarak en az görülen tür olup, lezyonlu bölgelerde terleme bozukluğu da görülebilir.

Jenarilize vitiligo ise, birden çok sayıda yaygın beyaz lekenin görüldüğü tür olup, bu maküller sıklıkla simetriktir ve ekstansör yüzeylerde görülür. Klinik olarak en sık görülen formdur. Vitiligo alanları üzerindeki kıllar genellikle beyazlaşır, bazı durumlarda deri normal iken sadece kılların beyazlaştığı görülmüştür.

Vitiligo, hayati tehlike oluşturmayan bir hastalık olsa da, kişilerde kozmetik bozukluklara ve duygusal strese yol açtığından tedavisi gereklidir. Gerek beslenme gerekse psikolojik tedavide en önemli rol hastadadır; hastanın tedaviyi isteyip istememesi tedavi sürecine karar vermede etkilidir.

Vitiligo Hastalığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

  1. Altta yatan hastalığa yönelik tedavi,
  2. Bağışıklığı güçlendirecek ek beslenme takviyeleri ile oluşturulan tedavi,
  3. Psikolojik yardım almaya yönelik tedavi,
  4. Özel tedavi biçimleri,

olarak dörde ayrılır.

Vitiligo Hastalığının Beslenme Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Diyabet, tiroid hastalıkları ve pernisiyöz anemi* gibi otoimmün* hastalıklar veya iris ve retinal pigmenter anomaliler gibi rahatsızlıklar ile beraber görülebilen vitiligo hastalığının, yanında seyreden bir hastalık varsa mutlaka hastalıklar dikkate alınarak bir beslenme programı hazırlanmalıdır.

Vitiligo hastalığında, diyetisyen yardımıyla hazırlanan beslenme programı, dengeli ve düzenli beslenmeyi sağlayarak yaşam kalitesini arttırıp, psikolojik olarak rahatlama sağlayacaktır.

Vitiligo ile ilgili yapılan çalışmalara bir göz atalım…

Hastalıklara karşı direnç mekanizmasının her zaman çalışması için sağlıklı beslenmek şarttır. Beslenmenin düzenlenmesi ile tedavi sürecinin hızlandığı bilindiğinden, vitiligo hastalığının tedavisinde; doktor, diyetisyen ve psikolog desteği gereklidir.


Psikotrop: Ruh halinde değişikliklere neden olan maddeler

Aksilla: Koltuk altı

Maküller: Lekeli

Pernisiyöz anemi: B12 yetersizliği sonucu görülen, hayati riski olan anemi türü

Otoimmün: Vücudun kendi hücrelerine karşı oluşturduğu bağışıklık

PUFA: Çoklu doymamış yağ asitleri


Bayram, M. (2015). Vitiligo Hastalarında Eritrosit İçi Çinko Düzeylerinin Değerlendirilmesi.

Burhan Engin, İ. M. (2009). Hipopigmente Lezyonlarda Ayırıcı Tanı. Klinik Gelişim, 41-43.

Kaya, P. S. (2015). Dietary Management Of Skin Diseases. Dermatology.

M. L. Dell’anna, A. M. (2007). Antioxidants And Narrow Band-Uvb İn The Treatment Of Vitiligo: A Double-Blind Placebo Controlled Trial. Clinical Dermatology , 631.

Meltem Sukan, F. M. (2006). Geç Çocukluk Döneminde Vitiligo: Bir Olgu Sunumu. New/Yeni Symposium Journal , 136-139.


Exit mobile version