Kaju Nedir? Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Besinin Adı
Türkçe: Kaju
İngilizce: Cashew
Latince: Anacardium Occidentale L.

Vatanı ve İklimi:
Brezilya’nın tropik bölgelerinde yetiştirilmekte olan kaju, kolesterol içermeyen besleyici bir meyvedir. 16. yüzyılda Mozambik’e, daha sonra da Hindistan’a tanıtılmıştır. Ardından filler sayesinde Afrika, Asya ve Latin Amerika’daki diğer ülkelere yayılmıştır.

Kaju birçok gelenek ve kültürde saygı gören bir meyvedir. Örneğin, Mozambik’te bir hane halkının değeri, evinde kaju ağacı bulunup bulunmamasıyla belirlenmektedir.

Bitkisel Özellikleri:
Kaju ağacı; mango, antep fıstığı ve zehirli sarmaşıkları da içeren Anacardiaceae familyasına aittir. 12 metre yüksekliğe kadar yetişen ve yaklaşık 25 metreye kadar simetrik bir yayılıma sahip olan ağaç; derin, kumlu toprakları tercih etse de kuraklığa dayanıklı olup, oval yapraklara sahiptir. Bu yapraklara bitişik olarak oluşum gösteren ve kaju elması olarak adlandırılan armut biçimli meyveler, kırmızı veya sarımsı renktedir. Her meyvenin sonunda ise; sert, çift kabuklu, böbrek şeklinde kaju dediğimiz kabuklu yemiş bulunur.

Kaju fıstığı; kabuk (dış kabuk), çekirdek ve yapışık testa (tohum kabuğu) olmak üzere 3 bölümden oluşmaktadır. Kaju çekirdeği, zengin bir protein ve yağ kaynağıdır. %46 oranında yağ, %18 oranında protein içerir. Ayrıca, iyi bir kalsiyum, demir ve fosfor kaynağı olan kaju çekirdeği; yüksek oranda doymamış yağ asidi, özellikle de esansiyel bir yağ asidi olan linoleik asit içerir. Kaju elması denilen kısmı; C vitamini, kalsiyum ve demir kaynağıdır.

Faydaları ve/veya Zararları:
Bağırsakların çalışmasına yardımcı olan posayı önemli miktarda içeren kaju, yüksek çinko içeriğiyle de bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Kaju da dahil olmak üzere, yağlı tohumlar bitkisel sterollerden zengindir. Bitkisel steroller, insan ve hayvan dokusunda bulunan, kolesterole benzeyen maddelerdir. Antioksidan, tümör oluşumunu önleyici, toksik öğeleri etkisiz hale getirici, antimikrobiyal, antienflamatuar ve bağışık güçlendirici etkilere sahiptir. Bazı araştırmalara göre; bitkisel sterol ve stanoller, ince bağırsaklardan kolesterol emilimini azaltıcı ve serum LDL (kötü kolesterol) oranını düşürücü etkiye sahiptir. 

Kaju; E, B3, B6, B9 vitaminleri ve bakır, magnezyum, potasyum, çinko gibi birçok mineralden zengindir. Yüksek vitamin E içeriği (antioksidan etkisi) sayesinde, hücre zarında serbest radikallere karşı koruyucu etki göstererek; kanser, kalp damar hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkların önlenmesinde yardımcıdır. Bunca faydasına karşılık, içerdiği yüksek potasyum ve magnezyumun kan basıncını arttırması sebebiyle tüketimine dikkat edilmelidir.

Bilgilendirme:
Kaju yaprak ve kabuğu, diş ve diş eti ağrılarını hafifletmek için yaygın olarak kullanılır. Kaju fıstığının ana ürünü, yemişin yenilebilen ve 3 şekilde tüketilebilen çekirdek kısmıdır. Çekirdek; doğrudan, kavrulmuş ve tuzlu fındık gibi, şekerleme veya unlu mamullerde (evde ve endüstriyel olarak şekerleme, dondurma, kek ve çikolata üretiminde veya macun olarak) kullanılabilir.

100 gram Kaju’nun besin değerleri:

CHO
(g)
Na
(mg)

I
(µg)

Vit. A
(µg)
22,2 0 5 0
Protein
(g)
K
(mg)
F
(µg)
Vit. C
(mg)
21 689 170 0
Yağ
(g)
P
(mg)
Fe
(mg)
Vit. B³
(mg)
47,1 500 6,4 7,1
Kalori
(kkal)
Ca
(mg)
Mg
(mg)
Lif
(g)
592 38 258 3,1

 


Ayaz, D. D. (2008, Şubat). YAĞLI TOHUMLARIN BESLENMEMİZDEKİ YERİ. ANKARA.

Cashew Nut. (2010). The Agronomy and Economy of Important Tree Crops of the Developing World , 23-65.

FAO. (2001). Small-scale cashew nut processing. Warwickshire, UK.


Exit mobile version