Gebelikte Hangi Vitaminler Alınmalıdır? Hamile Kadınlarda Vitamin Eksikliği Sonuçları Nelerdir?

Gebelik dönemi, hem bebek hem de anne sağlığı açısından oldukça önemli bir dönemdir. Gebe kadınların bu dönemi en iyi şekilde geçirmelerinde beslenmenin rolü büyüktür. Yeterli beslenme ile annenin fizyolojik gereksinimlerinin karşılanmasının yanı sıra, bebeğin gelişiminin normal seyretmesi de sağlanmaktadır. Annenin günlük beslenmesinde makro ve mikro besin ögelerinin dengeli ve yeterli olarak yer alması gerekmektedir. Eksikliğinde bebekte ve annede birçok hastalık riski ile karşılaşılmaktadır.

 

A Vitamini (Retinol)

A vitamini; fetal büyüme, görme fonksiyonu, epitel doku bütünlüğü ve immünite için gereklidir. Gebe kadınlarda günlük 700µg A vitamini alınmalıdır.

A vitamini içeren bazı besinler; süt ürünleri, yumurta, havuç ve yapraklı sebzelerdir.

D Vitamini

Gebeliğin ilk döneminde D vitamini, sitokin metabolizmasının düzenlenmesi ve embriyo implantasyonuna katkı sağlar. Çeşitli hormonların salgılanmasına yardımcı olmaktadır. Annenin diyetindeki düşük D vitamini olması, bebek yaşamının ilk yıllarında; düşük doğum ağırlığı, bozulmuş iskelet gelişimi, solunum yolu enfeksiyonları ve alerjik hastalıklara sebep olabilmektedir.

D vitamini içeren besinler ve takviyeler, gözetim altında yeterli miktarlarda alınmalıdır.

C Vitamini (Askorbik asit)

Bazı besin öğelerinin vücutta kullanılmasına yardımcı olan C vitamini; özellikle hem olmayan demirin bağırsaklardan emilimini arttırmaktadır. En önemli özelliği, konnektif ve vasküler dokunun şekillenmesini ve korumasını sağlamak olan bu vitaminin, gebelik döneminde gereksinimi belli bir oranda artmaktadır.

Kollajen doku, hücrelerin birbirine yapışmasını sağlayan bir yapıdır. Bu yapının formasyonu için C vitaminine ihtiyaç vardır. Eksikliğinde hücrenin fonksiyonları bozulur ve yıkılır.

Bazı C vitamini kaynakları; domates, turunçgiller, çilek, brokoli, patates ve yeşil yapraklı sebzelerdir.

E Vitamini

Gebeliğin son trimesteri ve doğuma yakın dönemde sistemik oksidatif, inflamatuar ve metabolik stresin artması ile preeklampsi riski de artış göstermektedir. Preeklampsi; maternal ölümlere, preterm doğuma, yenidoğan mortalite ve morbiditesinin artmasına ve fetal büyüme yetersizliğine neden olabilmektedir. Gebeliğin erken dönemlerinde antioksidan desteği ile preeklampsi belirtilerinin azaltılabileceği düşünülmektedir.

Soya yağı E vitamini açısında en zengin kaynakların biri olup, diğer bitkisel yağlar, soya filizi, yağlı tohumlar, ceviz, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta ve fındık E vitamini için temel kaynaklardır.

Folik Asit

Kan hücrelerinin yapılması, hücre çoğalması ve bebeğin merkezi sinir sistemi (beyin ve omurilik) gelişimi için önemlidir. Bebeğin sinir sistemi, gebeliğin oluşmasıyla birlikte çok hızlı gelişmeye başladığından, özellikle gebeliğin ilk haftalarında folik asit, santral sinir sisteminin gelişiminde büyük bir öneme sahiptir. DNA ve RNA sentezini için biyolojik süreçleri kolaylaştırmaktadır.

Plansız gebeliklerde veya başka sebeplerden dolayı yeterli miktarlarda alınamayan folik asit yetersizliği sonucunda; nöral tüp defekti, orofasiyal yarıklar ve kardiyak anomaliler gibi doğumsal malformasyonlar, düşük doğumlar, anemi ve preeklempsi görülebilmektedir.


Aydın, E. K. (2014). Son Trimestirdeki Primipar Ve Multipar Gebelerin Beslenme Ve Kilo Durumlarının Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi. Erzurum, Erzurum, Türkiye.

Dilek Yıldız, N. A. (2008). Nöral Tüp Defektleri ve Önlemede Hemşirelik Yaklaşımları. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 105-106.

Franca Marangoni, I. C. (2016). Maternal Diet and Nutrient Requirements in Pregnancy and Breastfeeding. An Italian Consensus Document. MDPI, 7.

Gül Yeşiltepe-Mutlu, Ş. H. (2011). Perinatar D vitamini eksikliği. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, 87-98.

Kabaran, S., & Ayaz, A. (2013). Maternal ve fetal sağlık üzerinde B12, folik asit, A, D, E ve C vitaminlerinin etkileri. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 103-112.

Rakıcıoğlu, P., Samur, D., & Başoğlu, P. (2017). Diyetisyenler İçin Hata İzlem Rehberi Ağırlık Yönetimi El Kitabı. Ankara: T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü.

Uzdil, Z., & Özenoğlu, A. (2015). Gebelikte Çeşitli Besin Öğeleri Tüketiminin Bebek Sağlığı Üzerine Etkileri. Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergsi, 117-121.

Williamson, C. S. (2006). Nutrition in Pregnancy. British Nutrition Foundation Nutrition Bulletin, 28-59.


Exit mobile version