Gebelikte Nasıl Beslenmelidir? Hamile İken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Hamilelik sırasında uygulanan yeme davranışlarının, bebeği doğrudan etkilediği bilinmektedir.

Gebelik boyunca aşırı besin tüketen ve beden kitle indeksine göre obez olarak değerlendirilen bireylerin, gebe kalması sonucunda; bebeğin antropometrik değerleri (boy uzunluğu, baş çevresi, doğum ağırlığı vb.) normalden farklı olmaktadır.

Gebelikte aşırı ağırlık artışı; ölü doğum yapma, düşük, sezaryen doğumlar, preeklemsi*, konjenital anomaliler* ve gestasyonel diyabet gibi birçok olumsuz duruma, gebelikte yetersiz ağırlık kazanımı ise; düşük doğum ağırlığı ve erken doğuma sebep olabilmektedir.

Amerika Birleşik Devletleri Tıp Kurumu (The Institute of Medicine)’nun gebelikte ağırlık kazanımı önerileri aşağıda belirtilmiştir:

BKI (kg/m2) Önerilen Ağırlık Kazanımı (kg)
<19.8 12.5-18
19.8-26 11.5-16
>26-29 7-11.5
>29 En az 6.0
İkiz Gebelikler 16-20.5

BKI: Beden Kitle İndeksi

Gebelikte Enerji ve Besin Öğeleri

Halk arasında hamileler için yaygın kullanılan “iki kişilik yemek” söylemi bir efsane olarak değerlendirilmelidir. Elbette ki gebelik süresince; hem anne, hem de bebek için ekstra enerjiye ihtiyaç vardır. Bu ihtiyaç, bebeğin gelişimi ile orantılı olarak, 3-6. aylar arasında yaklaşık 300-350 kalori/gün ve 6-9. aylarda ise yaklaşık 450 kalori/gün olarak düşünülmektedir. Ancak hamileliğin ilk 3 ayında, ekstra bir enerji ihtiyacı olmamaktadır.

Öneriler


Preeklemsi: Rahim yatağını döşeyen ince kıvrık arter damarların aşırı daralması ile plesantanın bebeği besleyememesi durumudur.
Konjenital anomali: Doğum öncesinde meydana gelmiş olan normal dışı durum
DHA: Dokozahekzanoik asit
EPA: Ekozapentanoik asit
AA: Araşidonik asit
ADA: Amerika Beslenme ve Diyet Akademisi

RDA: Recommended Dietary Allowance
Malformasyon: Oluşum bozukluğu


British Nutrition Foundation . (2018, 9 19). Nutrition and Supplements during PregnancyHealthy Eating Tip of The Month. (2017). Prenatal Nutrition.

USDA. (2016). Tips for Pregnant Moms.

Uzdil, Z., & Özenoğlu, A. (2015). Gebelikte Çeşitli Besin Öğeleri Tüketiminin Bebek Sağlığı Üzerine Etkileri. Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi.


Exit mobile version