Epilepsi (Sara) Nedir? Beslenme Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Epilepsi, beyinde anormal elektrik akımı sonucu oluşan, nöbetlerle seyreden kronik bir hastalıktır. Çocuklarda, ve 60 yaş üzeri kişilerde yaygın olarak görülür. Dünya genelinde 50 milyon insan bu hastalıkla karşı karşıyadır.

Epilepsi ile ilgili ilaç tedavisi bulunduğundan beri, doğru beslenme ile ilgili çalışmalar yapılmıştır. 1921 yılında Mayo Klinik’te Dr. Wilder tarafından açlık durumunda oluşacak asidoz, sıvı kaybı ve ketozis durumunu taklit eden ve yıllarca kullanılabilecek bir diyet geliştirilmiştir. Ketojenik diyet (KD) adı verilen bu tedavi; yüz yılı aşkın süredir, içeriği değişmeden epilepsi tedavisinde kullanılmaktadır.

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik demek, vücutta keton üretilmesidir. (keto=ketojen; genic= üretim)

Keton, vücutta enerji üretiminde yağlar kullanıldığı zaman oluşur. Keton cisimciklerinin artışıyla, beyin keton cisimlerini enerji kaynağı olarak kullanmakta ve epileptik nöbetlerde azalmaya yol açmaktadır. Çocukluk döneminde epilepsi tedavisinde diyete uyumun tam olması önemlidir.

Ketojenik diyet; yüksek yağ, düşük protein ve düşük karbonhidrat içeren bir beslenme düzeni olup, kalorisi ve toplam sıvı içeriği günlük gereksinimin %80’ini karşılayacak şekilde kısıtlanmıştır. Ketojenik oran (KO), diyet içeriğindeki yağın, protein ve karbonhidrat toplamına oranı olarak hesaplanmakta olup, tipik KD için 4:1 kullanılmaktadır. Ketojenik oran ne kadar yüksek olursa, ketozis o kadar fazla olmaktadır. Çocuklar ve ergenlerde protein gereksinimi yüksek veya yan etki nedeniyle diyeti iyi uygulayamayan hastalarda 3:1 ya da 2:1 gibi daha düşük oranlar kullanılabilir.

En sık kullanılan yağ kaynakları; tereyağı, krema, sıvı yağlar ve mayonezdir. Günümüzde klasik KD dışında, dirençli epilepsi tedavisinde etkinliği kanıtlanmış ve uygulanmakta olan üç diyet tedavisi daha vardır.

Bu tedavilerde hastaların aldığı protein ve kalori oranları daha yüksek olup, daha iyi telafi edilebilmekte ve hastanın kilo alımı ile büyümesini daha az kısıtlamaktadır.


Ketojenik Diyetin Yan Etkileri Nelerdir?
Uzun sure ketojenik diyet uygulanan çocuklarda;

Epilepsi Hastalığında Beslenme Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Sonuç olarak;

Ketojenik diyet tedavisi, dirençli çocukluk çağı epilepsilerinde etkinliği kanıtlanmış, uygulanabilir bir tedavi şeklidir. Ketojenik diyeti kendi başınıza uygulamamalı, mutlaka konu ile ilgili uzman hekim ve diyetisyene danışılmalıdır.


Bertoli S1, B. A. (2014). Ketogenic diet in children with intractable epilepsy: what about resting energy expenditure and growth? Dev Med Child Neurol. , 806-7.

Gaby, A. (2007). Natural Approaches to Epilepsy. Alternative Medicine Review , 9-24.

Nei M1, N. L. (2014). Ketogenic diet in adolescents and adults with epilepsy. Seizure. , 439-42.


Exit mobile version