Avokado Nedir? Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Besinin Adı
Türkçe: Avokado
İngilizce: Avocado
Latince: Persea Americana

Vatanı ve İklimi:
Defnegiller familyasından Persea cinsine ait, herdem yeşil, subtropikal iklimlerin görüldüğü bölgelerde yetişen bir meyve türüdür. Ana vatanı Güney Amerika olan avokado, sıcak iklim bitkisidir. Ülkemizde ise, Akdeniz bölgesinde ve özellikle Antalya, Alanya’da bahçelerde kültürü yapılmaktadır.

Bitkisel Özellikleri:
Avokado yıl boyu yeşil kalan bir bitkidir. Yaklaşık olarak 30 °C sıcaklığın üstünde olan, nemin %50’nin altına düşmediği bölgelerde yetişmektedir. Avokado ağacı; çoğunlukla yayvan, bazen de dikine büyüyen, 6-20 metre yüksekliğe ulaşan çarpık dallara ve gevrek yapıya sahip bir bitkidir. Ağırlığı genellikle 170–500 g arasındadır.

Faydaları ve/veya Zararları:
Avokadoda diğer bütün meyvelerden daha yüksek miktarda bulunan glutathion ve lutein gibi antioksidanlar, göz sağlığını korur ve aynı zamanda ileri yaşlarda oluşabilecek katarakt problemi riskini azaltır.

Yağ içeriğinin 3/4’ünden fazlasını doymamış yağ asitlerinden olan oleik asit oluşturmaktadır. Oleik asit; atherosklerotik kalp hastalıklarına neden olan, kandaki düşük yoğunluktaki lipoprotein (LDL) kolesterol seviyesini azaltan, beyinde tokluk sinyali yaratan merkezi aktifleyerek uzun süre tok kalmamızı sağlayan ve daha az kalori tüketmeye yardımcı olan bir yağ asididir. Ayrıca, iyi bir potasyum kaynağı olan avokado, muzdan daha fazla potasyum ihtiva eder.

Lif açısından zengin bir meyve olan avokado; sindirim sistemini rahatlatır, kabızlığı önler, bağırsaklardaki faydalı bakterilere yarar sağlar.

Avokado; kandaki düşük yoğunluktaki lipoproteinlerin (LDL) oksidasyonunu azaltarak, kalp ve damar hastalıklarını azaltmada olumlu rol oynayan, antioksidan vitaminlerden (A, C ve E vitaminleri) oldukça zengindir. Avokado, vücutta toksit maddeleri yok eder. Böylece, yaşlanma sürecini yavaşlatarak hastalıkları önlemede etkin rol oynar.

Tip 2 diyabet yönetiminde etkili bir meyve olan avokado, DNA sentezi ve onarımında yer alan glutatyonu da bol miktarda içerir. Vücut için gerekli olan karatoneidlerin emilimini kolaylaştırır.

Bilgilendirme:
Avokado; gıda endüstrisinin yanı sıra, yağ içeriğinden dolayı kozmetik endüstrisinde de kullanılmaktadır. İtalya ve Fransa’da avokado yağı çok fazla ilgi çekmektedir.

Avokado yağı, kozmetik sanayinde de önemli bir hammaddedir. Avokado yağından; güneş koruyucu ve güzellik kremleri, sağlık sabunları ve kozmetik içerikli şampuanlar yapılmaktadır. Cildi güzelleştirmek, yumuşaklık ve canlılık vermek, özellikle kuru ciltlerin kaybettikleri nemi kazandırmak için avokado maskeleri evde bile basit bir şekilde yapılabilmektedir.

100 gram Avokado’nun besin değerleri:

CHO
(g)
Na
(mg)

I
(µg)

Vit. A
(µg)
3,5 0 3 19
Protein
(g)
K
(mg)
F
(µg)
Vit. C
(mg)
1,4 550 51 0
Yağ
(g)
P
(mg)
Fe
(mg)
Vit. B³
(mg)
12,5 49 0,4 1
Kalori
(kkal)
Ca
(mg)
Mg
(mg)
Lif
(g)
130,5 14 25 4,1

 


A.ShahPharmD, SokuntheaPeouPharmDaBrittanyMilliard-HastingMDbSachin. «Impact of avocado-enriched diets on plasma lipoproteins: A meta-analysis.» Journal of Clinical Lipidology şubat 2016: 161-171.

BAYRAM, Süleyman. AVOKADONUN BESİN DEĞERİ ve KULLANIM ALANLARI. Antalya: BATI AKDENİZ TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ, tarih yok.

eatright.org. «Choose Healthy Fats.» (2017 mart).

—. «Go Tropical with Super Fruits.» (ocak 2018).

Schwartz, Nuray Z. Unlu Torsten Bohn Steven K. Clinton Steven J. «Carotenoid Absorption from Salad and Salsa by Humans Is Enhanced by the Addition of Avocado or Avocado Oil.» The Journal Of Nutrition 1 mart 2005: 431-436.

Simopoulos, Artemis P. «The Mediterranean Diets: What Is So Special about the Diet of Greece? The Scientific Evidence.» The Journal of Nutrition 1 kasım 2001: 3065-3073.

Süleyman BAYRAM [1], M. Alper ARSLAN [2] , Ertuğrul TURGUTOĞLU [3]. «TÜRKİYE’DE AVOKADO YETİŞTİRİCİLİĞİNİN GELİŞİMİ,ÖNEMİ VE ÖNERİLEN BAZI ÇEŞİTLER.» DergiPark (2006): 1-13.

USDA. «Avocado | SNAP-Ed Connection.»

Wolfram, Taylor. «The Lowdown on Diabetes.» (şubat 2018).


Exit mobile version