Migren ve Beslenme

Migren, bireylerin yaşantısını etkileyen, nörolojik, gastrointestinal ve otonom sinir sisteminde meydana gelen kronik bir hastalıktır. Migren herhangi bir yaşta başlayabilen, yaş ilerledikçe görülme sıklığı azalan bir hastalıktır. Migreni tetikleyen unsurlar arasında; stres, beslenme düzeni, uyku, yorgunluk, hava değişimleri, keskin kokular, parlak ışık, öksürük sayılabilir.

Migren ve beslenme arasındaki ilişkiye bakacak olursak, besinlerin içinde bulunan bazı maddelerin, vazokontriktör* ve/veya vazodilatör* etki göstermeleri, sinir yollarını etkilemekte ve ağrıya sebep olmaktadırlar. Hastadan, günlük besin tüketimi kaydı alınarak, atağa sebep olan tetikleyici besin veya besinler belirlenebilir.

Tetikleyici olarak, besin ve beslenme düzenine bağlı faktörler bulunmaktadır. Kafein, alkollü içecekler, süt ve süt ürünleri, fermantasyona uğramış besinler, çikolata, peynir, turunçgiller, aspartam, monosodyum glutamat gibi etkenler esas tetikleyicilerdir. Besin maddelerinin içerisinde bulunan tetikleyici kimyasallardan başlıcaları; nitrit, nitrat, tiramin, feniletilamin, histamin, monosodyum glutamat ve oktopamindir. Nitritler koruyucu maddelerde, tiramin sert ve cheddar peynirlerinde, feniletilamin çikolata, sarımsak ve kabuklu çerezlerde, oktopamin turunçgillerde, histamin ise kırmızı şarap ve birada bulunmaktadır. Gıdalarda bulunan ve besine özgü hassasiyet kazandıran, ayrıca inflamasyona neden olan gıdaları tanımlamada gösterge olan IgG antikoru da migren ataklarına sebep olabilmektedir. Obezite, hipertansiyon ve gebelik, öğün atlamak, açlık, yağ oranı yüksek diyetler, yetersiz su tüketimi önemli tetikleyicilerdendir.

Migren Tedavisi:


*Vazokontriktör: Kan damarlarının kasılmasına sebep olan, kan damarlarının duvarlarındaki düz kasın kasılmasını sağlayan maddelerdir.

*Vazodilatör: Kan damarlarının genişlemesine sebep olan maddelerdir.


Ayçıl ÖZTURAN, N. Ş. (2016, 2 11). Migren ve Beslenme İlişkisi.

KÖSELER, E. (2017). Migren ve Beslenme.

YÜCEL, Y. (2008). Migren Baş Ağrısında Tanı Ve Tedavi Yaklaşımları.


Exit mobile version