Intermittent Fasting (Aralıklı Oruç) Nedir? Çeşitleri ve İnsan Sağlığına Etkileri Nelerdir?

Yiyecek ve içeceklerden çeşitli yöntemlerle kaçınma durumu, dünyanın dört bir yanında insanlar tarafından ilk antik çağlardan beri uygulanmaktadır. Bunların birçoğu eski dönemlerden günümüze kadar popülerliğini korumuş, bazıları ise yeni yeni ortaya çıkmaya başlamıştır. Yararları ve zararları yıllardır tartışılan bu yöntemler, kimi bilim insanı tarafından desteklense de, karşı çıkan pek çok kişi de bulunmaktadır. Bu yöntemlerden biri ve belki de en önemlisi aralıklı oruçtur.

Intermittent Fasting (Aralıklı Oruç) Nedir?

Son dönemde popüler olmasından kaynaklı adını sık sık duyduğumuz aralıklı oruç, yani intermittent fasting (IF), bireylerin değişen açlık dönemlerine tabii tutulduğu girişimsel bir stratejidir. IF’le alakalı yapılan araştırmalar ışığında edinilen bilgilere göre, bu diyetin; özellikle diyabet, hipertansiyon, Alzheimer ve kardiyovasküler hastalıklar gibi birçok sağlık sorunu üzerinde pozitif sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır. IF’in birçok yararından bahsedilebileceği gibi bu konudaki yanlış uygulamaların ciddi metabolik sorunlara neden olacağı da atlanılmamalıdır.

Aralıklı Orucun Çeşitleri Nelerdir?

Alternatif Gün Orucu: Alternatif gün orucu tutmak, enerji içeren yiyecek veya içeceklerin tüketilmediği, diğer yiyecek ve içeceklerin ise isteğe bağlı olarak tüketildiği oruç günlerini içermektedir.

Modifiye Oruç Diyetleri: Genellikle düzenli olarak planlanan, oruç günlerinde enerji ihtiyacının %20–25’ini tüketmeye dayalı bir yöntemdir. Bu çalışmalarda oruç terimi, enerji alımı yerine şiddetli ve sınırlı enerji alım sürelerini açıklamaktadır. Bu rejim; haftada 2 ardışık olmayan gün için enerji kısıtlaması içeren ve diğer 5 günü normal miktarda tüketen popüler 5:2 diyetinin temelidir.

Modifiye edilmiş alternatif gündüz orucunun, standart enerji kısıtlama rejimlerine kıyasla üstün kilo kaybı veya metabolik değişiklikler ürettiğini gösteren çok az kanıt vardır.

Zaman Kısıtlı Beslenme: İnsülin duyarlılığındaki gelişmelerin yanı sıra; vücut ağırlığı, toplam kolesterol, trigliseritler, glikoz, insülin, interlökin-6 (IL-6) ve TNF-a’daki azalmalar ile ilişkilendirilmektedir. Bu sağlık sonuçlarının, aralıklı açlığın kilo kaybı üzerindeki değişken etkilerine rağmen ortaya çıkması dikkat çekicidir.

Sınırlı olmakla birlikte, zaman kısıtlı beslenme ile ilgili bu çalışmalardan elde edilen sonuçlar, hayvanlarda yapılan araştırmalarla tutarlıdır. Bu da, normal oruç ritimlerine (insanlarda gündüz saatleri) göre, normal oruç aralıklarının ve yemenin dahil edilmesinin optimal metabolik maddenin muhafaza edilmesi için önemli olabileceğini göstermektedir.

Ramazan Orucu: İslam’ın beş temel dayanağından biri, sağlıklı yetişkin müslümanların Ramazan ayı boyunca şafaktan gün batımına kadar oruç tutma gerekliliğidir. Ek olarak; sıvı alımı, sigara içimi ve ilaçlar yasaktır. Mevsime ve ülkenin coğrafi konumuna bağlı olarak, gün ortası 11 ila 22 saat arasında değişebilmektedir. Ramazan ayında İslami oruç tutmak, enerji kısıtlaması gerektirmez. Bununla birlikte, gıda ve sıvı alımının sıklığı azaldıkça, vücut ağırlığında değişiklikler meydana gelebilmektedir.

IF çeşitleri bunlarla kısıtlı kalmamakla birlikte, günümüzde bile farklı yöntemler ortaya atılmaktadır. Yapılan çalışmaların her birinde farklı türler denenerek farklı sonuçlar elde edilmiştir.
IF-Kardiyovasküler Hastalık İlişkisi

Dünya genelinde ölümlerin önde gelen nedenlerinden olan kardiyovasküler hastalıkların gelişimi, doğrudan metabolik bozukluklara neden olan yaşam tarzı faktörlerine bağlıdır. Bu risk faktörlerine karşı geleneksel yaklaşımların çoğunun, bireylerde etkisiz olduğu kanıtlanmıştır. Bununla birlikte, IF’in son zamanlarda kardiyovasküler sağlık üzerinde olumlu bir etkisi olduğu gösterilmiştir. Bu konuyla ilgili yapılan birçok araştırma mevcuttur.

IF-Diabetes Mellitus İlişkisi

IF’in diabetes mellitus üzerine etkisini incelemek için pek çok çalışma yapılmıştır.

IF-Alzheimer İlişkisi

Alzheimer riskini değiştirmek için çeşitli diyet ve davranış faktörleri önerilmektedir. Yüksek kalorili alımlar ve Alzheimer riskli diyabetlilerin pozitif birlikteliğine ek olarak, düşük egzersiz seviyeleri ve düşük bilişsel uyarım seviyeleri Alzheimer riskini artırabilmektedir.

Unutulmamalıdır ki, bu tür diyetsel yaklaşımlar her bireye uygun olmamakla birlikte, diyetisyen ve hekim kontrolünde uygulanması tavsiye edilmektedir. Bireyin hastalıkları göz önünde bulundurularak uygun yöntemle, hem hastalığı için hem de sağlıklı yaşam stili oluşturmak adına kalıcı çözümlere ulaşılabilmektedir.

Ad Libitum: İsteğe bağlı
Amiloid: Protein çeşitlerinden biri
Apoptoz: Programlı hücre ölümü
CRP: C-reaktif protein
D-dimer: Fibrin yıkımında ortaya çıkan madde
Epidemiyoloji: Hastalıkların nedenlerini, görülüş oranlarını, yayılışlarını, hastalıklara karşı önlem ve korunma yollarını inceleyen bilim dalı.
HDL: Yüksek yoğunluklu lipoprotein
Hipokampus: Beyin çıkıntısı
Homosistein: Bir aminoasit türü
IL-6: Sitokin türlerinden biri
İndüklemek: Harekete geçirmek
İzokalorik: Enerji bakımından dengeli olan
Koagülasyon: Pıhtılaşma
Lezyon: Yara, iltihap, tümör vb. sebeplerle bir organda ortaya çıkan bozukluk
Ligasyon: Bağlama, bağlanma
Miyokard enfarktüsü: Kalp krizi
Nokturnal: Geceye ait, gece ile ilgili
Nöroprotektif: Sinir koruyucu
Oksidatif stres: Serbest radikallerin hücrelere zarar vermesi durumu
Proliferasyon: Üreme, yaygınlaşma
Sirkadiyen ritim: Vücudun biyolojik saati
Transgenik: Gen aktarımlı
Ventrikül: Karıncık

Azevedo, F., Ikeoka, D., & Caramelli, B. (2013). Effects of Intermittent Fasting on Metabolism in Men. Rev Assoc Med Bras., 167-173.
Catterson, J., Khericha, M., Dyson, M., Callard, R., Haveron, S., Ahmad, M., & Partridge, L. (2018). Short-Term, Intermittent Fasting Induces Long-Lasting Gut Health and TOR-Independent Lifespan Extension. Current Biology, 1-11.
Günbatar, N., & Bayıroğlu, F. (2015). Sıçanlarda Yüksek Oranda Doymuş Yağlı Diyet ile Aralıklı Beslemenin Deneysel Kolon Gelişimi ve Bazı Serum İnflamasyon Markırları Üzerine Etkisi 1 Adiponektin ve Lipid Metabolizması. Van Veterinary Journal, 123-127.
Halagappa, V., Guo, Z., Pearson, M., Matsuoka, Y., Cutler, R., Laferla, F., & Mattson, M. (2007). Intermittent Fasting and Caloric Restriction Ameliorate Age-related Behavioral Deficits in the Triple-transgenic Mouse Model of Alzheimer’s Disease. Neurobiology of Disease, 212-220.
Martin, B., Mattson, M., & Maudsley, S. (2006). Caloric Restriction and Intermittent Fasting: Two Potential Diets for Successful Brain Aging. Ageing Research Reviews, 332-353.
Mattson, M., & Wan, R. (2005). Beneficial Effects of Intermittent Fasting and Caloric Restriction on the Cardiovascular and Cerebrovascular Systems. Journal of Nutritional Biochemistry, 129-137.
Patterson, R., Laughlin, G., Sears, D., LaCroix, A., Martínez, M., Villaseñor, A., & Natarajan, L. (2015). Intermittent Fasting and Human Metabolic Health. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 1-10.


Exit mobile version