Bayramda Şeker Tüketimine Dikkat!

[bs-quote quote=”Bugün bayram,
Erken kalkın çocuklar.
Giyelim en güzel giysileri.
Elimizde taze kır çiçekleri,
Üzmeyelim bugün annemizi.. ” style=”style-1″ align=”left” color=”rgba(44,157,214,0.94)” author_avatar=”https://www.birbes.com/wp-content/uploads/2018/08/barış-manço.png”][/bs-quote]

Bayramlarla birlikte şeker ve tatlı tüketiminin arttığına hem fikiriz. Bunun önüne her ne kadar geçmeye çalışsak da, istemeden kaçamak yapmak durumunda kalıyoruz.

Bu durumdan en çok etkilenen riskli grup;

Riskli grupta yer alan bireyler; boy, kilo, yaş, cinsiyet gibi faktörleri göz önünde bulundurularak, diyetisyen tarafından belirlenmiş ölçülerde tatlı tüketmeleri gereklidir.

Peki, dillerden düşmeyen “şeker” gurubuna neler girmektedir?

Günlük harcadığımız enerjimizi, ortalama olarak; %50-60 karbonhidrat, %25-30 yağ ve %15-20 protein grubundan sağlamamız, en sağlıklı beslenme şeklidir. Karbonhidrat kaynağı olarak; vücudumuza yan etkilerinden dolayı basit karbonhidratları değil, daha çok kompleks karbonhidratları tercih etmemiz gerekmektedir.

İşte bu basit karbonhidrat dediğimiz bölümün içerisine; bayramlarda bize ikram edilen şekerler, çikolatalar ve tatlılar girmekte ve özellikle yukarıda belirttiğim risk grubunda yer alan kişiler için çok büyük önem teşkil etmektedir.

Belirtilen besinlerden vücudumuza fazla miktarda aldığımızda, karşılığı kilo olarak geri dönmektedir. Bunun en önemli sebebi, gereğinden fazla alınan karbonhidratın vücudumuzda yağ olarak depolanmasıdır. Ayrıca, alınan basit karbonhidratların vücudumuzdaki mekanizmalar üzerinde yararlı bir etkisinin olmadığı, aksine zararlı etkilerinin olduğu bilinmektedir. Özellikle büyüme gelişme çağındaki çocukların bu kategoriden uzak tutulmaları gerekmektedir.

İyi bayramlar…


Baysal, A. (2014). Diyet El Kitabı . ANKARA: Hatipoğlu.
Eda KÖKSAL, M. Ş. (2014). Okul Çağı Çocuklarında Şeker Tüketiminin Beden Kütle İndeksine Etkisinin Değerlendirilmesi. Fırat Tıp Dergisi.

Exit mobile version