Kollajen ve kollajen olmayan bileşenlerden oluşan kemik dokusuna osteoid denir. Mineralleşme sonucunda ise osteoid, “kemik” olarak adlandırılır.
Kemik ve Eklem Hastalıkları Risk Faktörleri Nelerdir?
Bireylerde 40 yaşına kadar oluşan kemik miktarı ile kemik erimesi miktarı arasındaki oran dengede olup, mevcut kemik miktarı 40 yaşında en üst seviyededir. 40 yaşından sonra erkeklerde daha yavaş seyreden, kadınlarda ise menopoz etkisiyle kemik bütünlüğünü bozan kırılmalarla görülürken, kemik kütlesinde hızlı düşüşler meydana gelir.
- Kemik ve eklem hastalıkları, yaşam kalitesini tehdit eden uzun süreli hastalıklardır. Romatolojik hastalıkların uzun zaman içinde görülme şekli de değişmiş ve iatroejenik* nedenlerin de arttığı gözlenmiştir.
Osteomiyelit (Kemik İltihabı) Nedir?
Kemik iltihabı anlamına gelen osteomiyelit, genellikle steril* bir dokuda travma sonrası oluşur. Enfeksiyonun kan dolaşımı yoluyla yayılmasıyla, antibiyotikle kolayca tedavi edilemeyen kronik bir hastalık ortaya çıkar. Ağrı, şişlik, hareket edememe gibi belirtiler, radyolojik ve mikrobiyolojik uygun görüntüleme teknikleriyle osteomiyelit teşhisi konulabilir. Tedavisi ise cerrahlar, enfeksiyon hastalıkları uzmanları, radyologlar ve diğer klinik sağlık personelleri tarafından ekip halinde yapılmalıdır.
Osteomalazi (Kemik Yumuşaması )Nedir?
İskelet dokuda yetersiz mineralizasyon sonucu “kireçlenme” olarak adlandırılan bir kemik hastalığıdır. Bu dokularda kalsiyum ve fosfat gibi mineraller ve bileşenleri yeteri kadar bulunmalı ve inhibitör* özellik gösteren ağır metaller ve fosfolipidler bulunmamalıdır. Kemik gelişimini tamamlamış erişkinler bu hastalıkta kemik kırılganlığı ve aşırı kas ağrısı riskiyle karşı karşıyadır. Osteomalazi, çocuklarda raşitizm olarak adlandırılır. Hastalıktaki yetersiz kemik mineralizasyonu D vitamini ve kalsiyum elementi eksikliğinden kaynaklanır.
- Hastalık diyet tedavisiyle tersine çevrilse de kemik problemleri yaşam boyu devam edebilir, bu sebeple kemik hastalıklarından korunmada erken yaşlarda önlem almak oldukça önemlidir.
Osteoporoz (Kemik Erimesi) Nedir?
Kemik kitlesinin azalması anlamına gelen osteoporoz, iskeletin mekanik fonksiyonlarındaki bozulmalar ve kırılmalar sonucu oluşur. Bu kırılmalar genellikle kemiklerin süngerimsi kısmında gözlenir.
Kemik hastalıkları erkeklerde; tütün kullanımı, aşırı yağ ya da protein tüketimi gibi beslenme durumundaki bozukluklar ve aşırı egzersiz sonucunda oluşabilir. Kadınlarda ise; beslenme bozuklukları, amenore* ve oligomenore’nin* osteoporoz riskini arttırdığı düşünülmektedir. Bunların dışındaki riskler ise; hormonal dengesizlikler, romatoid artrit, SLE* gibi romatolojik* hastalıklar, böbrek faaliyetleri hastalıkları olarak gözlenmiştir. Mide–bağırsak hastalıkları ise beslenme durumunu etkileyerek osteoporoz riskini arttırır. Genellikle bu tip hastalıklar, osteoporoz oluşumunda doğrudan etkilidir.
Steril: Herhangi bir canlı mikroorganizma içermeyen
İnhibitör: Engelleyici
Amenore: Adet görmeme durumu
Oligomenore: Sık adet görme durumu
SLE: Sistemik lupus eritamatozus, otoimmün ve kronik bir hastalık
Romatoloji: Kas ve iskelet sistemini etkileyen hastalıklarla ilgilenen tıp dalı
DiCarlo, E. (2014). Metabolic Bone Disease I.
Feng, X., & Ashley, J. (2014). Metabolic Bone Disease II.