Romatoid Artrit Nedir? Beslenme Tedavisi Nasıldır?

Romatoid artritin tedavisinde, ilaçların yanı sıra beslenme değişikliği konusu yıllardır gündemde olan ve tartışmalı bir konudur. Akdeniz tipi beslenme, vejetaryen diyet, omega-3 yağ asitlerinden hep bahsedilmiştir. Akdeniz diyeti büyük ölçüde, sınırlı et tüketimi olan bitki kaynaklarından elde edilen gıdaların tüketimine dayanmaktadır. Akdeniz diyeti, omega-3 çoklu doymamış yağ asitleri ve vitaminlerden zengindir. Dolayısıyla antiinflamatuar ve hastalıktan koruyucu özellikleri vardır. Aynı zamanda, akdeniz diyetinde bol miktarda yer alan zeytinyağının, oleik asit ve olekanthal gibi bileşenleri doğal antiinflamatuar özelliklere sahiptir.

Balıkların ve diğer uzun zincirli ω-3 çoklu doymamış yağ asitlerinin (ω-3 PUFA), uzun süreli alımının romatoid artrit gelişimi için koruyucu olduğu bildirilmiştir. Bazı çalışmalarda da; semptomları, hassas eklem sayısını, sabah tutukluğunun süresini ve NSAID’lerin (non-streoit antiinflamatuvar ilaç) yan etkilerini iyileştirmek için değerli bir tedavi seçeneği olarak, ω-3 PUFA desteğinin rolünü desteklemektedir. Ancak, hangi omega-3 yağ asidinin kullanıldığı, hangi dozda verildiği tespit edilmelidir. Çünkü, omega-3 yağ asitlerinin uzun süre ve yüksek dozda kullanımda kanamayı artırıcı yan etkileri vardır.

Romatoid artrit (RA) hastalarında, sağlıklı bireylere göre metabolik sendrom riski daha yüksek olup, aynı zamanda ‘romatoid kaşeksi’ de görülebilmektedir. Yani, vücut ağırlığı azalmasının yanında, kas kaybı (sarkopeni) ve adipoz dokuda da kayıpların artması muhtemeldir. Ayrıca, bireylerin hastalık sebebiyle eklem hareketlerinde kısıtlamalar olması, diyet alımını etkileyebilmektedir. Tüm bunlar göz önünde buludurulduğunda, romatoid artitli bireylerin beslenme desteğine gereksinim duyduğu görülmektedir.

Bazı çalışmalarda; romatoid artritte vegan diyetinin faydaları gösterilmiştir. Vegan diyetinin faydaları; antioksidan bileşenler, laktobasil ve diyet liflerinin bağırsak florasında yaptığı değişiklik ile açıklanabilir.

Mevcut kanıtlar yetersiz olsa da, glutensiz diyetler RA hastalarında yararlı olarak görülmektedir.

Güncel kanıtlar, romatoid artritte yardımcı tedavi olarak probiyotiklerin rolünü desteklemektedir.

Şekil: Romatoid artritte; diyet, bağırsak disbiyozu ve immün yanıtlar ilişkisi


Badsha, H. (2018). Role of Diet in Influencing Rheumatoid Arthritis Disease Activity. Open Rheumatol J, 19-28.

Masuko, K. (2018). A Potential Benefit of “Balanced Diet” for Rheumatoid Arthritis. Frontier in Medicine, 1-5.


Exit mobile version