Chia Zayıflatır Mı? Chia Tohumunun Sağlık Üzerine Etkileri Nelerdir?

Popüler ismi ile Chia olarak bilinen Salvia Hispanica, Lamiaceae ailesinin bir bitkisidir. Mayalar ve Aztekler gibi, eski medeniyetler tarafından dayanıklılığı arttırması amacı ile, besin takviyesi ve tıbbi ürün olarak kullanılan chia tohumu; Guatemala, Meksika ve Kolombiya gibi ülkelerde ortaya çıkmıştır. Nutrasötik özellikleri; içerdiği diyet lifi, doğal antioksidanlar ve doymamış yağ asitlerinden (% 60 alfa-linolenik asit) kaynaklanmaktadır.

Besinsel Özellikleri

100 gram chia tohumundaki karbonhidrat miktarı 42,1 gram, protein miktarı 16,5 gram, yağ miktarı ise 30,7 gramdır. Chia tohumunun 100 gramı, ortalama olarak 486 kcal enerji vermektedir. Chia tohumu; esansiyel yağ asitlerinden alfa linolenik asit, bazı vitaminler (B3 vitamini-niasin, A vitamini), bazı mineraller (kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum) ve diyet lifi açısından zengindir. Ayrıca Chia özütü, kuru madde içinde %8,8 toplam fenolik madde içeriğiyle, güçlü antioksidan aktiviteye işaret etmektedir.

Sağlığı koruyucu ve geliştirici etkileri, antioksidan gücü, zengin besin içeriği ve yağ asitleri; chia tohumunun popüler bir fonksiyonel besin olarak kabul edilmesinde büyük rol oynamaktadır. Bunun dışında, chia tohumu glüten içermemektedir ve bu nedenle çölyak hastalarının rahatlıkla tüketebileceği bir besindir.

Chia Tohumunun Sağlık Üzerine Etkilerini Araştıran Bilimsel Çalışmalar

Son yıllarda, obezite ve obezite ile ilişkili hastalıkların artmasıyla birlikte, aşırı enerji alımını önlemeyi amaçlayan beslenme stratejileri ile ilgili araştırmalar artmıştır. İlaç tedavileri ve biyoaktif moleküllerin takviyeleri etkisiz olduğundan, ya da olumsuz yan etkiler gösterdiğinden, bilim insanlarının odağı; iştah ve tokluk üzerinde potansiyel etkisi olan doğal diyet bileşenlerine yönelmiştir.

Doymuş yağ asitleri alımının artması ve çoklu doymamış yağ asitlerinin alımının azalması, kardiyovasküler hastalıkların riskini arttırmaktadır. Chia tohumu, önemli miktarlarda çoklu doymamış yağ asidi (PUFA) içerir. Omega-3 yağ asidinin (alfa-linolenik asit) en iyi bitkisel kaynaklarından biri olan chia; kan trigliseridine ve kolesterol düzeylerine etki ederek, kalp ve damar sağlığı üzerine olumlu etki gösterebilmektedir.

Chia tohumunun kardiyovasküler hastalıklar üzerindeki etkisinin değerlendirildiği sistematik bir derlemede; chia tohumu tüketiminin, kardiyovasküler risk parametrelerini iyileştirici etkisi üzerine yeterli sonuca ulaşılamamıştır. Ancak, erkek Wistar sıçanları üzerinde yapılan bir çalışmada elde edilen bulgular; chia tohumunun trigliseritler üzerinde büyük bir düşüşe neden olduğunu ve HDL kolesterolü arttırdığını ortaya koymuştur.

Chia tohumu, lif oranının yüksek olması nedeniyle; tokluk kan şekerini düşürmekte, karbonhidrat salınımını ve kan şekerindeki artışı yavaşlatabilmektedir.

Sonuç ve Öneriler


Ayaz, A., Akyol, A., Inan-Eroglu, E., Kabasakal-Cetin, A., Samur, G., & Akbiyik, F. (2017). Chia seed (Salvia Hispanica L.) added yogurt reduces short‐term food intake and increases satiety: randomised controlled trial. Nutrition Research and Practice, 412-418.

García, J. S., Pastor, V. C., Heras, d. M., & Maroto, S. A. (2015). Allergen Characterization of Chia Seeds (Salvia hispanica), a New Allergenic Food. The Journal of Investigational Allergology and Clinical Immunology, 55.

Özgören, E., Kaplan, H. B., & Tüfekçi, S. (2018). CHİA TOHUMU KULLANILARAK ZENGİNLEŞTİRİLEN GALETALARIN BAZI KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ. Food and Health, 140-146.

Souza Ferreira, C., Sousa Fomes, L., Santo da Silva, G., & Rosa, G. (2015). Effect of chia seed (Salvia hispanica L.) consumption on cardiovascular risk factors in humans: a systematic review. Nutr Hosp., 1909-1918.

Ullah, R., Nadeem, M., Khalique, A., Imran, M., Mehmood, S., Javid, A., & Hussain, J. (2016). Nutritional and therapeutic perspectives of Chia (Salvia hispanica L.): a review. J Food Sci Technol, 1750–1758.

Yurt, M., & Gezer, C. (2018). CHİA TOHUMUNUN (SALVIA HISPANICA) FONKSİYONEL ÖZELLİKLERİ VE SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ. GIDA THE JOURNAL OF FOOD, 446-460.


Exit mobile version