Cevizin Kolesterol Üzerindeki Etkisi Nedir? Cevizi Suda Bekletmek Kolesterolü Düşürür Mü?

Ceviz; içeriğindeki çoklu ve tekli doymamış yağ asitlerinin yanı sıra yağda çözünen vitaminlerden A ve E vitamini, suda çözünen vitaminlerden ise B1, B2, B3, B5, B9 ve C vitaminini içermektedir. Bununla birlikte; demir, bakır, magnezyum, fosfor ve çinko gibi mineralleri yapısında bulundurmaktadır.

Son otuz yıldır yapılan çalışmalar; insanların beslenme alışkanlıkları ile sağlıklı bir yaşam sürmeleri ve hastalıklar arasında bir ilişki olduğunu ortaya çıkarmıştır. Çeşitli hastalıklar ve beslenme arasındaki ilişkiler araştırılırken en çok sorgulanan gıda maddesi/gıda bileşenlerinden biri de yağlar olmuştur. Son yıllarda yürütülen çalışmalarda; cevizdeki yağ asitlerinin doymamış veya doymuş yapıda olmaları, esansiyel yağ asidi ve kolesterol içerikleri gibi özellikler üzerinde durulmaktadır. İçerdiği omega-3 yağ asitleri sayesinde, HDL kolesterol oranının LDL kolesterol oranına göre artmasına yardımcı olmaktadır.

Medyada büyük etki oluşturan statin kullanımı ile ilgili tartışmaların da etkisiyle, hastalar dislipidemiye doğal yöntemlerle çare aramaya yönelmiştir. Geceden suya bırakılmış ceviziçinin suyunu sabah içerek kolesterolün düşeceği düşüncesi de başvurulan yöntemlerden sadece biridir. Peki, ülkemizde sıklıkla uygulanan ve her geçen gün destansı bir şekilde kulaktan kulağa yayılmaya devam eden ceviz suyu kürünün gerçekten de kolesterolü düşürmeye olumlu bir etkisi var mı?

Cevizin besinsel değeri ve faydaları yadsınamayacak kadar çoktur. Ancak yapılan çalışmalar; kolesterolün, cevizi diyete eklemeden önce, diyet yağ kompozisyonu ve ceviz tüketildiği esnada uygulanan diyetin yağ kompozisyonundan etkilendiğini göstermektedir. Ortak bir karara varılması için daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Yaşam tarzı değişiklikleri ile tedavi edilebilecek dislipidemik hastalara, diyet ve fiziksel aktivitenin önemini vurgulamanın en geçerli tedavi yöntemi olduğu, diyete ceviz takviyesi durumunda, dislipidemik hastalar için önerilen düşük kolesterol içerikli yağdan fakir bir diyetle birlikte alınmasının daha faydalı olabileceği düşünülmektedir. Cevizin kan kolesterolüne olan olumlu etkisinin içeriğindeki sağlıklı yağlardan kaynaklandığı bilinen bir gerçektir. Dolayısıyla; ceviz kabuğunun ya da cevizin kendinin suda bekletilerek sabah aç ya da tok karna suyunun içilmesinin kan kolesterolü üzerine herhangi bir etkisinin bulunmadığı yapılan araştırmalar ve kanaatimce düşünülmemektedir. Geceden bekletilen cevizin hem suyunun hem de kendisinin tüketilmesi durumunda görülen kan kolesterol düzeylerindeki düşüşün, ceviz suyundan değil cevizin kendisinden kaynaklandığı unutulmamalıdır.


Şimşek, M., & Gülsoy, E. (2016). Ceviz ve İçerdiği Yağ Asitlerinin İnsan Sağlığı Açısından Önemi Üzerine Yapılan Bazı Çalışmalar. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 6(4), 9-15.

Ayaz, T., Şahin, S. B., Şahin, O. Z., Özyurt, N., & Akın, A. (2015). Dislipidemide Ceviz veya Ceviz Suyunun Yeri. Journal of Kartal Training & Research Hospital/Kartal Egitim ve Arastirma Hastanesi Tip Dergisi, 26(3).

Almario, R. U., Vonghavaravat, V., Wong, R., & Kasim-Karakas, S. E. (2001). Effects of walnut consumption on plasma fatty acids and lipoproteins in combined hyperlipidemia. The American journal of clinical nutrition, 74(1), 72-79.

Okburan, G. (2015). Hiperlipidemisi Olan Yetişkin Bireylerde Ceviz Tüketiminin Kan Parametrelerine Etkisi (Master’s thesis, Eastern Mediterranean University (EMU)-Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)).

Tapsell, L. C., Gillen, L. J., Patch, C. S., Batterham, M., Owen, A., Baré, M., & Kennedy, M. (2004). Including walnuts in a low-fat/modified-fat diet improves HDL cholesterol-to-total cholesterol ratios in patients with type 2 diabetes. Diabetes care, 27(12), 2777-2783.


Exit mobile version