Algida Magnum – Badem Kaç Kalori? İçinde Hangi Katkı Maddeleri Var?

En çok tercih edilen ürünlere devam ederek, yaz aylarında hemen herkesin vazgeçilmez alışkanlığı olan dondurmalar arasında, yine aynı firmanın bir diğer ürünü olan “Algida Magnum – Badem” isimli dondurmayı inceleyeceğiz🧐.

Bu incelemeye başlamadan hemen önce; aşağıda okudukça hayretlere kapılacağınızı belirtip, “etiket okuma” alışkanlığı edinmenin önemini bir kez daha hatırlatmak adına, “Gıdanın Parmak İzi – Etiket” konusuna buradan ulaşabileceğinizi ve göz gezdirmeniz gerektiğini belirtmekte bir kez daha yarar görüyorum🤔.

Paket Üzerinde Yer Alan Bilgilere Göre “Algida Magnum Badem” İncelemesi

Ortalama olarak 76 gramlık paketlerde satılan bu ürün, resmi tanımıyla; “Algida Magnum Badem – SütÇikolata Kaplı (%27), Badem Parçalı (%5.6), Vanilya Aromalı Dondurma (%67.4)” olarak satışa sunulmaktadır.

Ürünün en önemli ve dikkat çekici özelliği, tıpkı “Algida Magnum Double – Karadut & Böğürtlen” gibi bir paketinde 246 kalori içermesidir. Bu kalorinin makro besin öğeleri dağılımına bakıldığında; 144’ünün yağ, 92’sinin karbonhidrat ve sadece yaklaşık 13’ünün proteinden; kalan diğer kısmın ise, üretim aşamasında kullanılan gıda katkı maddeleri kaynaklı olduğu gözlenmektedir.

Ürünün içindekiler bölümünde dikkat çeken bileşenler arasından en çok dikkat çeken, algida ürünlerinde oldukça fazla kullanılan ve en az HFCS kadar hastalıkların oluşumu ve gelişmesi üzerinde etkisi olduğu bilinen Glikoz-Fruktoz Şurubu‘dur (“içindekiler” aşağıda yer almaktadır). Özellikle diyabet tanısı almış veya ailesinde diyabet bulunan bireylerin bu noktada dikkat etmeleri önem arz etmektedir. 1 paket dondurmanın 23 gram karbonhidrat içerdiği paket üzerindeki “Enerji ve Besin Öğeleri” bölümünde yer alırken, bu içeriğin 21 gramının neredeyse tamamının bu bileşenden karşılandığı gözlenmektedir. Yani karbonhidrat içeriğinin %91’i Glikoz-Fruktoz Şurubu kaynaklıdır.

Ürünün yağ içeriğinde; doymuş yağ oranı oldukça yüksek olan bitkisel yağlardan hindistan cevizi ve daha az miktarlarda tereyağı, kakao yağı ve süt yağının eşlik ettiği görülmektedir. 1 paket dondurmada toplam 16 gram yağ bulunurken, bu oranın 8.7 gramının doymuş yağlar kaynaklı olduğu da yine paket üzerindeki ilgili bölümde yer almaktadır. 16 gram yağın vücutta yaklaşık 144 kaloriye denk geldiğini ve bu oranın, tüketilen bir paket dondurma ile alınacak toplam kalorinin %59’unun yağ kaynaklı olduğu, toplam yağın ise yaklaşık %55’inin doymuş yağ kaynaklı olduğu gözlenmektedir.

Bir paket dondurma ile sadece 3,3 gram protein alınabileceği, yani 246 kalorinin sadece yaklaşık 13 kalorisinin protein kaynaklı olduğu ve bunun da toplam kalorinin sadece %5.2’sine denk geldiği açık bir şekilde gözlenmektedir. İnsan yaşamının hemen hemen her döneminde, anabolizma için değişmez olan ve diyette ortalama %12-15 oranında olması (özel bir durum yok ise) bilim insanları tarafından önerilen proteinin, bu ürün içerisinde oldukça düşük bir oranda bulunduğu önemli noktalardan bir diğeri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ürün içeriğinde %5.6 oranında kavrulmuş badem parçalarının olduğu belirtilirken; tam yağlı süt tozu, yağsız süt tozu, kakao kitlesi ve peyniraltı suyu tozunun eşlik ettiği gözlenmektedir. Aroma olarak kullanılan bademin, parça halinde yer aldığı,  toplam ağırlığın sadece 4.2 gramına denk geldiği ve toplam kalorinin ise sadece 17’sinin badem ile alınabildiği anlaşılmaktadır.

Üretim aşamasında gıda katkı maddelerinden emülgatör olarak amonyum fosfatid ve farklı bileşenlerin kullanıldığı, kıvam arttırıcılar, renklendirici, aroma vericilerden yararlandığı belirtilmiştir.

Amonyum Fosfatid Nedir? Nasıl Üretilir? Neden Kullanılır? Sağlıklı Mı?

Amonyum fosfatid; kontrollü bir mono-, di- ve trigliserit karışımı elde etmek için, gliserol ve kısmen hidrojenlenmiş kolza tohumu yağı birlikte düşük ısıda ısıtılır. Kalan gliserol damıtma ile giderilir. Fosforlanmış pentoksit işlenip, filtrasyon sonucunda reaksiyon ürünü olan fosfatidik asitleri üretilir. Yani, amonyum fosfatitler, fosfolipidlere benzer özellikler elde etmek için çikolata üretiminde kullanılan, tipik soya fasulyesi kokulu veya kokusu olmayan, sentetik lesitinlerdir. Viskoziteyi azaltmak için kullanılan fosfatidik asitlerin amonyum tuzları, yıllar önce nötr aromalı çikolatanın emülsiyonlaştırıcısı olarak kullanılmak üzere doğal bir lesitinin yerine kullanılmıştır (2).

Amonyum fosfatidlerin kullanıldığı başlıca gıda grupları, çikolata ve kakao ürünleri, taklit çikolata ve kakao karışımları olarak karşımıza çıkmaktadır. Kakao ve çikolata ürünlerinde ve kakao bazlı şekerleme ürünlerinde maksimum 10.000 mg/kg seviyesine izin verilir. Amonyum fosfatidlerin, çikolata kütlesinin viskozitesine olumsuz bir etkisi olmadan yüksek dozajlarda kullanılabileceği belirtilmektedir.

Algida Magnum ürünlerinin içindekiler kısmında yer almayan, ancak özel olarak belirtilen “iz miktarda diğer fındık, fıstık, ceviz, badem çeşitleri, buğday proteini, soya lesitini, susam yağı ve yumurta” olabileceği uyarısı bulunmaktadır. Bu ibare ile, ürünün üretildiği bantlarda allerjen etki gösterebilen farklı besinlerin de üretiminin yapıldığını, farklı ürünlerden bulaşma meydana gelebileceği ihtimaline vurgu yapılmaktadır. Diğer fındık ibaresi ise, farklı kalitedeki fındıkların bulunabileceğine işaret etmektedir.

“Algida Magnum – Badem” Yedikten Sonra Aldığım Kaloriyi Nasıl Yakarım?

Bir paket dondurma ile alacağınız 250 kalorinin vücudunuzda kullanılması, yani yakılması için bazı fiziksel aktivite örnekleri aşağıda belirtilmiştir:

👉🏻Saatte 12 km hız ile 20 dakika tempolu ve devamlı koşu

👉🏻Saatte 3.2 km hız ile 30 dakika tempolu ve devamlı yüzme

👉🏻Saatte 15 km hız ile 40 dakika tempolu ve devamlı bisiklet sürme

👉🏻Saatte 4.8 km hız ile 60 dakika tempolu ve devamlı yürüyüş

👉🏻40 dakika duraksamadan aerobik dans

Not: Bu öneriler, bireylerin metabolik hızlarına göre değişkenlik gösterebilir.

“Algida Magnum Double – Badem” Yerine Yiyebileceğiniz Sağlıklı Alternatifler

Yukarıdaki incelemeden sonra, bu dondurmayı yemek yerine daha sağlıklı bir alternatif olarak ne yiyebilirim diye düşünmeye başladıysanız cevabınız aşağıda 😇

✅250 kalori ara öğün alternatifi: 1 bardak kefir veya kaymaksız yoğurt + 1 adet meyve + 3 adet ceviz

✅250 kalori ana öğün alternatifi: 1 tabak kıymalı sebze yemeği + 1 bardak ayran + 1 ince dilim ekmek

“Algida Magnum – Badem” İçindekiler

📌Su
📌Şeker
📌Tereyağı (süt ürünü)
📌Kakao Yağı
📌Kavrulmuş Badem Parça
📌Tam Yağlı Süt Tozu
📌Yağsız Süt Tozu
📌Glikoz-Fruktoz Şurubu
📌Peyniraltı Suyu Tozu (süt ürünü)
📌Süt Yağı
📌Kakao Kitlesi
📌Süt Proteini
📌Kıvam Arttırıcılar (Keçiboynuzu Gamı, Guar Gam,  Selüloz Gam, Karragenan)
📌Bitkisel Yağ (Hindistan cevizi)
📌Emülgatörler (yağ asitlerinin mono ve digliseritleri, Amonyum Fosfatid, Poligliserol Polirisinoleat)
📌Aroma Vericiler
📌Renklendirici (Karotenler)

Not: İçindekiler bölümü ürünün paketi üzerinde yer alan bilgiler ile elde edilmiştir.

1 Paket “Algida Magnum – Badem (76 g)” Enerji ve Besin Değeri

Enerji (kalori) 246
Yağ (gram) 16
Doymuş Yağ (gram)
8.7
Karbonhidrat (gram) 23
Şeker (gram) 21
Lif (gram) 1.1
Protein (gram)
3.3
Tuz (gram) 0.13

Not: Enerji ve Besin Değeri bölümü ürünün paketi üzerinde yer alan bilgiler ile elde edilmiştir.


1- İlgili linkler

2 – Wood, R., Foster, L., Damant, A., & Key, P. (2004). E442: Ammonium phosphatides. Analytical Methods for Food Additives. içinde England: Woodhead Publishing. ISBN:978-1-85573-722-8


 

Exit mobile version