Spirulina Nedir? Faydaları Nelerdir? Kansere Çare Olabilir Mi?

Spirulina (Arthrospira), yüzyıllar boyunca geleneksel olarak çeşitli kültürler tarafından insan gıdası olarak tüketilen, yenilebilir bir siyanobakteridir. Özellikle Kuzey Afrikalılar ve Meksikalılar tarafından besin olarak tüketilmiştir. Çünkü bünyesinde; yüksek miktarda beta karoten, fikorosin gibi antioksidan bulundurmaktadır. Mikro elementlerden sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, çinko içerir. 8 esansiyel aminoasit, çoklu doymamış yağ asitleri, özellikle gamma-linolenik asit ve fenolikda protein içeriğine sahiptir. Az miktarda nükleik asit içermesinin ya bileşikleri içerir. Kuru ağırlığının %60-70’i kadar yüksek bir orannında, yüksek miktarda B12 vitamini içerir. Spirulina tüketimi, ne akut, ne de kronik toksisite göstermediğinden tüketimi güvenli bir gıdadır.

Spirulina Kansere Çare Olabilir Mi?

Spirulina, arsenik aracılı uterus hasarı ve yumurtalık steroidogenik bozukluğunu iyileştirebilmektedir. İnsanlar, arseniğe; gıda, içme suyu ve toprak yoluyla maruz kalmaktadır. Arseniğe bağlı zehirlenmenin çeşitli organ ve dokulara zarar verdiği bilinmektedir. Arsenik maruziyetinde; akciğer, karaciğer, mesane kanseri önemli ölçüde daha yüksek risk ile bağlantılı olmuştur.

Arseniğin detoksifikasyonu zorlu bir süreçtir. Kullanılan ilaçların yan etkilere yol açması, tedavi prosedürünün çok karışık olması gibi sebeplerden dolayı, araştırmacılar arthrospira gibi farklı antioksidan arayışlarına yönelmektedir. Spirulinadaki doğal karoten, kanser hücresi gelişimini ve büyümesini inhibe eder.

Spirulina, hipokolesterolemik özellikleri nedeniyle, besin takviyesi olarak kullanılan mavi-yeşil algdir. Diğer biyoaktif maddeler arasında, güçlü bir antioksidan ve anti-proliferatif ajan olan bilurubin molekülü ile yakından ilişkili tetrapiritik bileşikler açısından zengindir.


Dorna, M. S., Miczke, E. M., Mardas, M. W., Walkowiak, J., & Bogdanski, P. (2017). Spirulina Maxima Improves Insulin Sensitivity, Lipid Profile, and Total Antioxidant Status in Obese Patients With Well-Treated Hypertension A Randomized Double Blind Placebo Controlled Study. European Review for Medical and Pharmacological Sciences, 2473-2481.

Khatuna, S., Maitya, M., Perveena, H., Dasha, M., & Chattopadhyay, S. (2018). Spirulina Platensis Ameliorates Arsenicmediated Uterine Damage and Ovarian Steroidogenic Disorder. FACETS, 736-753.

Konickova, R., Vankova, K., Vanikova, J., Vanova, K., Muchova, L., Subhanova, I., . . . Zelenka, J. (2014). Anti Cancer Effects of Blue Green Alga Spirulina Platensis a Natural Source of Bilirubin Like Tetrapyrrolic Compounds. Annals of Hepatology, 273-283.

la, J. A., Rodriguez, C. R., Polifrone, M., Assunçao, P., Casillas, Y. B., Wagner, A. M., & Majem, L. S. (2018). Impact of Dietary Arthrospira (Spirulina) Biomass Consumption on Human Health: Main Health Targets and Systematic Review. Crossmark, 01-21.

Lee, J., Park, A., Kim, M. J., Lim, H. J., Rha, Y. A., & Kang, H. G. (2017). Spirulina Extract Enhanced a Protective Effect in Type 1 Diabetes by Anti Apoptosis and Anti ROS Production. Nutrients, 01-2-.

Neyrinck, A. M., Taminiau, B., Walgrave, H., Daube, G., Cani, P. D., Bindels, L. B., & Delzenne, N. M. (2017). Spirulina Protects Against Hepatic Inflammation in Aging: An Effect Related to the Modulation of the Gut Microbiota? Nutrients, 01-13.

Salmean, G. G., Castillo, L. F., & Cevallos, G. C. (2015). Nutritional and Toxicological Aspects of Spirulina (Arthrospira) . Nutr Hospitalaria, 34-40.


Exit mobile version