En Hafifinden: Meyveli Yulaflı Tart Tarifi Nasıl Yapılır?

Sağlıklı, pratik bir tart tarifi… Diyette olup canımız tatlı çektiğinde; düşük kalorili, çıtır tabanlı tartlarımızı bu tariften yararlanarak yapabilir, misafirlerimize ikram edebiliriz. Sıcak havalarda içimizi ferahlatacak yoğurt ve soğuk meyvelerimizle servis edebiliriz. 😉

Meyveli Yulaflı Tart Tarifi (8 Adet)

Malzemeler:

Hazırlanışı:

Ve tartlarımız hazır, afiyet olsun.. 🙂

O zaman, şimdi tarifimizde kullandığım malzemelerin bazı yararlarına göz atalım…

Yulaf: Çok işlevli özellikleri ve beslenme profili nedeniyle tahıllar arasında farklı bir yeri olan yulaf; diyet lifi b-glukan, mineraller ve diğer besin öğeleri için iyi bir kaynaktır. Yulaf ürünlerinin, diyabet ve kardiyovasküler hastalıkların tedavisinde yardımcı olarak kullanıldığı bilinmektedir. Özellikle yulaf kepeği; çözünür lif olmasının yanı sıra, B vitaminleri, protein, yağ ve minerallerin iyi bir kaynağıdır.

B-glukanın fizyolojik etkileri;  yemekten sonra plazma glikozunun azalması, safra asitlerinin yüksek oranda atılması ve serum kolesterol seviyelerinin düşmesi ile ilgilidir. Ayrıca çölyak hastalarında da, gluten içeren bir üretim bandından geçmediyse kullanılabilir.

Muz: Önemli miktarda amiloz, nişasta, diyet lifi, protein, vitamin ve mineral içeren muz; içerdiği inülin sayesinde, gastrointestinal sistemdeki enzimler tarafından sindirilmez, ancak kolondaki mikroorganizmalar tarafından fermente edilir. Bu özelliğiyle bağırsak hareketliliğini arttırır.

Bal: Glikoz, fruktoz ve amino asitler; organik asitler, enzimler, vitaminler, proteinler, fitokimyasal maddeler, flavonoidler ve diğer fenolik bileşikler gibi bileşenleri içeren, önemli bir doğal üründür. Balın sağlığa olumlu etkilerinin, bitkilerden bala aktarılabilen polifenolik bileşikler sayesinde olduğu düşünülmektedir.

Tarçın: Kan glukozu, lipitler, insülin ve insülin direnci üzerindeki etkilerinin test edildiği bir çalışmada; kurutulmuş tarçın tozu kullanımının; karbohidrat yükü, açlık insülini ve Homa-IR* değerlerinde azalmaya sebep olduğu görülmüştür. Ayrıca tarçın, hem toplam, hem de LDL kolesterolü ve tip 2 diyabet riskini azaltır.

Yoğurt: Protein, kalsiyum, riboflavin, B6 vitamini ve B12 vitamini bakımından zengin olan yoğurt; sindirim sürecine yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirir ve ishal tedavisinde kullanılabilir.

8 adet Meyveli Yulaflı Tart’ın besin değerleri:

CHO
(g)
Na
(mg)

I
(µg)

Vit. A
(µg)
147,8 96,7 12,7 39,6
Protein
(g)
K
(mg)
F
(µg)
Vit. C
(mg)
28,2 1604 176 25,6
Yağ
(g)
P
(mg)
Fe
(mg)
Vit. B³
(mg)
13,1 677 9,5 3
Kalori
(kkal)
Ca
(mg)
Mg
(mg)
Lif
(g)
839,3 339 255 19

 


Homa-IR: İnsülin direnci düzeyi

Butt, M. S.-N. (2008). Oat: unique among the cereals. Eur J Nutr.
D. A. Hobbs, D. I. (2017). Yogurt consumption is associated with higher nutrient intake, diet. European Journal of Nutrition.

M. E. GÜNEŞ, S. Ş. (Nov.2016). “Determination of phenolic compounds profile in chestnut and floral honeys and their antioxidant and antimicrobial activities,” . Journal of Food Biochemistry,.

Nurul Farhana Fazilah, A. B.-S. (2018). Influence of probiotics, prebiotics, synbiotics and bioactive phytochemicals. Journal of Functional Foods.

Richard A. Anderson, Z. Z. (2015). Cinnamon extract lowers glucose, insulin and cholesterol in people. Journal of Traditional and Complementary Medicine.

S. ÇAKMAKÇI, B. Ç. (Jan. 2012.). “Probiotic properties sensory qualities and storage stability of probiotic banana yogurts,” . TURKISH JOURNAL OF VETERINARY & ANIMAL SCIENCES.

Science Review of Isolated and Synthetic Non-Digestible Carbohydrates. (2016). Food and Drug Administration U.S.


Exit mobile version