Sülforafan Nedir? Ne İşe Yarar? Hangi Besinlerde Bulunur? Kanseri Önleyebilir mi?

Günümüzde yanlış beslenmenin, kansere sebep olabildiği gibi; doğru beslenme örüntüsünün, anti-kanser özellikler göstererek kansere karşı koruyucu, kanser riskini azaltıcı bir faktör olduğu bilimsel bir gerçek olarak bilinmektedir.

Kanser Karşıtı Sebzeler Nelerdir?

Amerikan Kanser Enstitüsü, diyetle alınan sebze ve meyvelerin önemini, 5-9 porsiyon günlük alım miktarıyla vurgular. Sebzeler ve meyveler, kanser karşıtı maddelerin doğal kaynağıdırlar. Bu konuda öne çıkan sebze gruplarından birisi de krusifer grubu sebzelerdir. Brokoli, karnabahar, beyaz lahana, kara lahana, brüksel lahanası ve turp bu grupta yer alan sebzelerdendir. Eski zamanlardan beri bu sebzelerin faydaları bilinmiş ve tedavi edici olarak halk sağlığında kullanılmıştır.

Krusifer grubu sebzeler, kansere çok daha etkili ve güçlü bir şekilde koruyuculuk sağlar ve bunu, bünyesindeki biyoaktif maddeler sayesinde gerçekleştirmektedir. İçeriğindeki biyoaktif maddelerden en bilineni ise glukozinolatlardır. Bu bileşikler, krusifer grubu sebzelerdeki acı ve keskin tadın sebebi olup, bitkiye zarar veren durumlarda salınırlar. Bitkinin kendisinde ya da insan bağırsak mikroflorasında bulunan mirosinaz enzimiyle hidrolize olmadığı sürece, bu bileşik kanserden koruyucu özellik göstermez.

Hidroliz sonucu izotiyosiyanat ya da indol-3 karbinollere dönüşerek etki gösterirler ki en bilinen izotiyosiyanatlardan biri sülforafandır. Sülforafanın ön maddesi ise glukorafanindir. Glukorafanin içeriği en yüksek krusifer grubu sebze olarak brokoli ve brokoli filizleri belirlenmiştir. Bu sebeple çalışmalar, en çok brokoli üzerinden yapılmıştır.

 

Brokoli ve Kanser İlişkisini İnceleyen Çalışmalar

Brokoli ve brokoli filizlerinden elde edilen doğal bileşik olan sülforafanın, anti-kanser aktivitesine sahip olduğu, günümüze kadar yapılmış olan pek çok farklı çalışmayla kanıtlanmıştır.

Sülforafan’ın Sağlık Etkilerinden Yararlanabilmek İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Glukozinolatlardan en iyi şekilde verim sağlamak ve kayıpları en aza indirebilmek için; sebzelerin tazeyken tüketilmesi ve haşlama ya da uzun pişirme yöntemleri yerine, buharda pişirme ya da mikrodalgada pişirme yöntemleri uygulanması tavsiye edilmektedir. Ayrıca krusifer grubu sebzelerin bağırsak mikrobiyotasını* olumlu yönde etkileyen, yoğurt ve kefir gibi probiyotik kaynaklarla birlikte tüketilmesinin, mirosinaz enziminin aktifliği açısından olumlu etki yapabileceği düşünülmüştür.

Krusifer grubu sebzelerin, kanser karşıtı özelliğinin olabileceği, kanserin başlamasını ya da gelişmesini engellemeye yardımcı etkilerinin olabileceği düşünülmektedir.

Beslenmemizde bütün makro ve mikro besin öğelerinden yeterli kadar bulunmalıdır. Çeşitli beslenme hem sağlığımızın korunmasında ve geliştirilmesinde hem de kanser riskini azaltmada önemli bir faktördür.


Apoptoz: Hücre ölümü

İnvivo: Canlı hücrede

İnvitro: Yapay ortamda

İnhibe etmek: Engellemek

Mikrobiyota: Mikroorganizma topluluğu


Amjad, A. I., Parikh, R. A., Appleman, L. J., Hahm, E.-R., Singh, K., & Singh, S. V. (2015). Broccoli-Derived Sulforaphane and Chemoprevention of Prostate Cancer: From Bench to Bedside. Curr Pharmacol Rep , 382-390.

Atwell, L. L., Beaver, L. M., Shannon, J., Williams, D. E., Dashwood, R. H., & Ho, E. (2015). Epigenetic Regulation by Sulforaphane: Opportunities for Breast and Prostate Canser Chemopreventon. Curr Pharmacol Rep , 102-111.

Çelik, F., & Köksal, G. (2013). Kanser ve Sülforafan. Beslenme ve Diyet Dergisi , 266-273.

Farag, M. A., & Motaal, A. A. (2010). Sulforaphane composition, cytotoxic and antioxidant activity of crucifer vegetables. Journal of Advanced Research , 65-70.

Herr, I., Lozanovski, V., Houben, P., Schemmer, P., & Büchler, M. H. (2013). Sulforaphane and related mustard oils in focus of cancer prevention and therapy. Wien Med Wochenschr , 80-88.

Li, Y., Zhang, T., Korkaya, H., Liu, S., Lee, H.-F., Newman, B., et al. (2010). Sulforaphane, a Dietary Component of Broccoli/Broccoli Sprouts, Inhibits Breast Cancer Stem Cells. Clinical Canser Research , 2580-2590.


Exit mobile version