Brokoli Filizi Nedir? Yeni Bir Kanser Savaşçısı Mı? Tohumları Nasıl Elde Edilir?

Brokoli filizi, brokolinin tohumlarının çimlendirilmesiyle elde edilen yeni filizlerdir. Çimlendikten 3-4 gün sonra tüketilen brokoli filizleri; yoğun vitamin, mineral ve antioksidan içeriğine sahiptir.

Brokoli filizi doğal bir bileşen olup, etken maddesi sulforafan bakımından oldukça zengindir. Sulforafan (SFN) brokoli filizi, brokoli, brüksel lahanası ve lahana gibi turpgil sebzelerinde yaygın olarak bulunan bir fitokimyasaldır. Brokoli filizinde, brokoliye göre daha yüksek oranda sulforafan bulunur. Sulforafan; kansere karşı koruma, bloke etme ve baskılama özelliklerine sahiptir.

Sulforafan içeren brokoli filiz özlerinin topikal uygulaması; ultraviyole radyasyona maruz kaldıktan sonra, cilt tümörü oluşumuna karşı koruma için ümit vaat eden bir yöntemdir. Bu gözlemler, kanser tedavisi için potansiyel bir antitümör ajan olduğunu destekler niteliktedir.

Çeşitli hastalıkların tedavisinde beslenmeye ek olarak kullanılan brokoli filizinin, farklı kanser türlerinde antikanserojenik etkisinin çok yüksek olduğu birçok çalışmada ispatlanmıştır. Kolon kanseri, mesane kanseri, prostat kanseri, meme kanseri ve lösemi dâhil olmak üzere, çeşitli kanserlerde yüksek aktiviteye sahiptir.

Son yıllarda ortaya çıkan yeni gelişmelerle birlikte, brokoli filizi yetiştiriciliği büyük önem kazanmış ve brokoli filiz preparatları kullanılarak yapılan insan çalışmalarının üzerinde oldukça durulmaya başlanmıştır.

Sonuç olarak; yapılan araştırmalarda, brokoli filizinin meme hücrelerinde antioksidan aktiviteyi artıran fitokimyasallar açısından zengin olduğu ve antikanser aktiviteye sahip olduğu kanıtlanmıştır. Brokoli filizi artık dünyanın birçok yerinde yaygın olarak tüketilmeye başlanmıştır.


A. Shapiro, J. W. (May 2001). Chemoprotective Glucosinolates and Isothiocyanates of Broccoli Sprouts. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, 501–508.

Li Y1, Z. T. (2010 May 1). Sulforaphane, a dietary component of broccoli/broccoli sprouts, inhibits breast cancer stem cells. Clinical Cancer Research, 2580-90.

Liping Wang, . Z. (2015 Sep 22). Sulforaphane inhibits thyroid cancer cell growth and invasiveness through the reactive oxygen species-dependent pathway. Oncotarget., 25917–25931.


Exit mobile version