Nestle Müsli Tropikal Meyveli Tam Tahıllı Gevrek Sağlıklı Mı?

Son yıllarda yapılan reklamlarla oldukça popüler hale gelen, kahvaltılarda tüketilmek üzere alternatif olarak satışa sunulan, özellikle sporcular tarafından diyetlerde tercih edilen ürünlerden Nestle Müsli Tropikal Meyveli‘yi detaylı olarak inceleyeceğiz🧐.

Tüm incelemelerde olduğu gibi, incelemeye başlamadan hemen önce; aşağıda okudukça hayretlere kapılacağınızı belirtip, “etiket okuma” alışkanlığı edinmenin önemini bir kez daha hatırlatmak adına; “Gıdanın Parmak İzi – Etiket” konusuna buradan ulaşabileceğinizi ve göz gezdirmeniz gerektiğini belirtmekte bir kez daha yarar görüyor ve hepinizi sosyal medyada #etiketoku ve #neyediğinizibilin hashtag’lerine desteğe davet ediyorum🤔.

Paket Üzerinde Yer Alan Bilgilere Göre “Nestle Müsli Tropikal Meyveli” Tam Tahıllı Gevrek İncelemesi

Ortalama olarak 350 gramlık paketlerde satılan bu ürün, resmi tanımıyla; “Nestle Tropikal Meyveli Müsli, Nestle Tam Tahıllı Gevrekler sınıfında Yüksek Lifli, Tropikal Meyveli Sabah Lezzeti!” olarak satışa sunulmaktadır.

350 gramlık paketinin toplam kalorisi yaklaşık 1334 kaloridir. Firma tarafından önerilen 1 porsiyon miktarının yani 40 gramın 7 yemek kaşığına denk geldiği ve 1 porsiyon 152 kalori olduğu, paket üzerinde yer alan bilgilendirme bölümünde dikkat çekmektedir.

Bu kalorinin besin öğeleri dağılımına bakıldığında; 27’sinin yağ (toplam yağ içeriği 2.9 gram iken, doymuş yağ içeriği 1.4 gram), 104’ünün karbonhidrat (toplam karbonhidrat içeriği 26 gram iken, 8 gramını şeker oluşturmaktadır) ve 15’inin protein (3.8 gram) kaynaklı olduğu gözlenmektedir. Gramaj olarak tercih edilmesinde anormallik göze çarpmasa da, sadece 40 gramlık bir üründen 152 kalori alınması tartışmaya açık bir konu🤔 Bir porsiyonu ile 0.22 gram tuz alındığını da belirtmekte fayda var.

Ürünün içindekiler bölümünde; buğday gevreği içeriğinden gelen şeker, mısır gevreği içeriği kaynaklı şeker, dekstroz, invert kahverengi şeker şurubu, meyve karışımları kaynaklı şeker, papaya kaynaklı şeker gibi bir çok çeşit şeker kaynağı yer aldığı gözleniyor (“içindekiler” aşağıda yer almaktadır) (Sindirim sisteminin henüz başlangıç bölgesi olan ağız ve dişlerin tatlandırıcılardan nasıl etkilendiğini bu linkte tıklayarak hatırlatmakta fayda görüyorum).

Bu şekerlerin yanı sıra karbonhidrat kaynaklarına bakıldığında; tam yulaf, buğday gevreği, üzüm, mısır gevreği, papaya, hindistan cevizi ve tropikal meyve karışımı gibi kaynaklardan yararlandığı gözlenmektedir. Dolayısıyla, özellikle diyabet tanısı almış veya ailesinde diyabet hastalığı bulunan bireylerin bu noktada dikkat etmeleri önem arz etmekte ve ihtiyatlı davranmaları gerekmektedir (Diyabet hastalarının dikkat etmesi gereken karbonhidrat sayımı adlı makaleyi okumak için burayı tıklayınız).

1 paket (350 gram) müslinin toplam 228 gram karbonhidrat içerdiği paket üzerindeki “Enerji ve Besin Öğeleri” bölümünde yer alırken, bu içeriğin tam olarak hangi kaynaktan karşılandığı detaylı olarak belirtilmemiştir.

Ürünün yağ içeriği bölümünde, yağ kaynağının hindistan cevizi yağından sağlandığı görünmektedir. Buna göre; 1 paket 350 gramlık müslide hindistan cevizi kaynaklı olarak belirtilen yağ içeriğinin yaklaşık 25 gram olduğu (225 kalori) ve bu içeriğin ise yarısının doymuş yağdan (113 kalori) ibaret olduğu anlaşılmaktadır.

25 gram yağın vücutta yaklaşık 225 kaloriye denk geldiğini ve buna göre; tüketilen bir paket müsli ile alınacak toplam 1334 kalorinin %17’sinin yağ kaynaklı olduğu, toplam yağın ise yaklaşık %50’sinin doymuş yağ kaynaklı olduğu gözlenmektedir.

Bir paket müsli ile 33.25 gram protein alınabileceği, yani toplam 1334 kalorinin yaklaşık 133 kalorisinin, yani neredeyse %10’unun protein kaynaklı olduğu açık bir şekilde gözlenmektedir. Protein kaynakları net olarak belirtilmese de; tam yulaf, buğday gevreği kaynaklı olduğu içindekiler bölümüne bakılarak kısmen tahmin edilebilmektedir🤦‍♂. Bir porsiyon, yani 40 gram ile sadece 3.8 gram protein alınabilmektedir.

Ticari isminde aromasının tropikal meyveler olduğu belirtilen ürünün içeriğinde; %9.6 oranında tropikal meyvelerin yer aldığı, bu meyvelerin ise kurutulmuş muz ve papaya ve hindistan cevizinden ibaret olduğunu görmek için kutunun içindekiler bölümüne bakmanız yeterlidir. Yani bu orana göre, 350 gramlık paketin yaklaşık 35 gramı muz, papaya ve hindistan cevizi kaynaklı iken, 1334 kalori olan toplam kalorinin sadece 140 kalorisi tropikal meyve kaynaklıdır. İçindekiler bölümüne göz atmanın ne kadar yararlı olacağını bir kez daha görmüş bulunmaktayız😅.

Üretim aşamasında gıda katkı maddelerinden emülgatör olarak yağ asitlerinin mono ve digliseritlerinin, asitlik düzenleyici olarak trisodyum fosfat ve sitrik asitin, antioksidan olarak kükürt dioksit‘in kullanıldığı paket üzerinde belirtilmiştir. Bunları okuyunca “gıda katkı maddesi nedir ki?” diye kendinize sorduysanız, gıda katkı maddeleri ile alakalı olarak sitemizde yer alan makaleye buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca not olarak, ürünün içindekiler bölümünde “domuz yağı ve katkıları yoktur” ibaresinin yer aldığını da belirtmek gerekiyor.

Katkı maddesi olarak oldukça dikkat çekici olan trisodyum fosfat neymiş, gelin birlikte bakalım🧐:

Trisodyum Fosfat Nedir? Neden Kullanılır? Sanayide Kullanılma Sebepleri Nelerdir?

Kümeslerde salmonella kontrolünün gerçekleştirilmesi için ilk olarak ABD’de kullanılan Trisodyum fosfat (TSP) (2), kümeslerdeki patojenleri elimine ederek gıda kaynaklı hastalıkların önlenmesine yardımcı olmakta ve gıda zinciri boyunca çapraz kontaminasyon riskini azaltmaktadır. Literatürde TSP sıklıkla kümes hayvanlarının dekontaminasyonu ile ilişkilendirilmektedir (3).

Trisodyum fosfatın (TSP); kümes hayvanlarının etlerindeki salmonella ve diğer mikroorganizmaların sayılarını azaltmak amacıyla kullanımı FDA tarafından kabul edilmiş bir katkı maddesidir. Alkali karakterde olan TSP’nin kümes hayvanlarının etlerinde (4) ve kırmızı etlerde bulunan salmonellayı öldürmede etkili olduğu bilinmektedir. TSP’nin antimikrobiyal etkisini göstermesi için karkaslara soğutulmuş şekilde uygulanması ya da gıdanın işlenmesi sırasında yıkama suyuna eklenmesi gerekmektedir. Biberler üzerinde yapılan bir çalışmada %3-12’lik tisodyum fosfat ile dezenfeksiyon sonrasında biberlerde bulunan Salmonella chester miktarında 10-100 kat azalma görüldüğü bildirilmiştir (5). Elma, marul, çilek ve kavun üstünde yapılan başka bir çalışmada ise 25-27 saniyede gerçekleştirilen dezenfeksiyon işlemi sonucunda başlangıçta ikisi de 106 kob/ml olan E. coli O157:H7 ve L. monocytogenes yükünde yaklaşık 5,6 log kob/g azalma tespit edilmiştir (6).

Tavuk karkaslarının kimyasal dekontaminasyonu amacı ile çeşitli kimyasal maddeler kullanılmaktadır. Kimyasal dekontaminasyon işlemleri bakterilerin hücre membranlarını, hücresel içeriklerini ve fizyolojik fonksiyonlarını hedef alarak bakterisidal etki göstermektedir. Bu alanda çok sayıda kimyasal bileşik bulunmasına karşın günümüzde organik asitler, klorlu bileşikler ve trisodyum fosfat kanatlı endüstrisinde en fazla kullanım alanı olanlarıdır (7).

Trisodyum Fosfat Kullanım Şekilleri:
  • Ev eşyalarını temizleyici, yağ çözücü olarak kullanılır.
  • Mobilyaların üzerinde oluşabilecek birçok boya türünü gidermek için kullanılır. Trisodyum fosfat ile ovularak bu lekeler giderilebilir.
  • Mineral özlerin giderilmesi için kullanılır.
  • Klor maddesiyle bir arada bulunabileceği için mobilyalardaki küfü gidermek için kullanılır.
  • Trisodyum fosfat tek başına kullanıldığında ahşap üzerindeki koyu lekeleri giderir.
  • Asit düzenleyici, kalınlaştırıcı, ayrıştırıcı ve emülsifiyer olarak kullanılmaktadır.

Özet olarak; Trisodyum fosfat (TSP),  bir sprey uygulaması olarak kullanılmak üzere USDA tarafından onaylanmış bir alkalin deterjandır.

Ürünün içindekiler bölümünde, “yer fıstığı, ceviz ve badem vb. çeşitleri, süt içerebilir” uyarısı bulunmaktadır. Bu ibare ile, ürünün üretildiği bantlarda allerjen etki gösterebilen farklı besinlerin de üretiminin yapıldığı, farklı ürünlerden bulaşma söz konusu olabileceği ihtimaline vurgu yapılmaktadır. Bunların dışında, net olarak “glüten” içeriğinden bahsedilmese de; çölyak hastalığı, glüten intoleransı veya hassasiyeti bulunan bireylerin tüketmemesi gerekmektedir.

1 porsiyon Nestle Müsli Tropikal Meyveli adlı tahıllı gevrek yedikten sonra aldığım kaloriyi nasıl yakarım?

Bir porsiyon müsli ile alacağınız yaklaşık 150 kalorinin vücudunuzda kullanılması, yani yakılması için bazı fiziksel aktivite örnekleri aşağıda belirtilmiş olsa da; alacağınız enerjinin çoğunun karbonhidrat kaynaklı olduğunu, bu makro besin öğesinden ihtiyaç fazlası olarak alacağınız her fazla gramın size yağ kütlesi olarak geri döneceğini, ayrıca kan şekeri regülasyonunu hızlandırdığı, dolayısıyla daha ağır seviyede aktiviteler tercih etmeniz gerektiğini bilmeniz gerekmektedir🤔.

👉🏻Saatte 12 km hız ile 13 dakika tempolu ve devamlı koşu

👉🏻Saatte 3.2 km hız ile 20 dakika tempolu ve devamlı yüzme

👉🏻Saatte 15 km hız ile 24 dakika tempolu ve devamlı bisiklet sürme

👉🏻Saatte 4.8 km hız ile 40 dakika tempolu ve devamlı yürüyüş

👉🏻23 dakika duraksamadan aerobik dans

Not: Bu öneriler, bireylerin metabolik hızlarına göre değişkenlik gösterebilir.

1 porsiyon müsli yerine yiyebileceğiniz daha sağlıklı alternatifler

Daha çok kahvaltılarda tercih edilen bu ürünün, bir kahvaltının yerini asla tam anlamıyla tutamayacağını, hazır ve paketlenmiş ürünler yerine daha sağlıklı ve klasik kahvaltı öğünü tercih etmenizin en doğrusu olacağını bildirmek istiyorum 😇

Ürünün tavsiyeler bölümünde; 125 ml süt, 1 bardak su ve 1 taze meyve ile tüketilmesi önerilmektedir. Bu tavsiyeler ile bir porsiyon müsli tüketmeniz, yaklaşık olarak 300 kalori alacağınız anlamına gelmektedir.

Aşağıdaki önerilerimi kahvaltıya yönelik olarak yapacağım için, 300 kalori üzerinden örnekler sunacağım😇

Yukarıdaki incelemeden sonra, “hazır ve paketlenmiş ürünlerden olan bu ürünü yemek yerine daha sağlıklı bir alternatif olarak kahvaltıda ne yiyebilirim?” diye düşünmeye başladıysanız, aradığınız cevap için bazı örnekler aşağıda bulunmaktadır 😇

✅300 kalori kahvaltı öğünü alternatifi: Şekersiz açık çay + 1 adet haşlanmış yumurta + 1 ince dilim az yağlı beyaz peynir + 6 adet siyah zeytin + domates/salatalık/yeşillik söğüş (yağsız) + 1 porsiyon mevsim meyvesi + 1 ince dilim ekmek (tam tahıllı)

✅300 kalori kahvaltı öğünü alternatifi: Yarım bardak süt + Sebzeli omlet (1 adet yumurta ve sebze, 1 tatlı kaşığı yağ ile) + 1 porsiyon mevsim meyvesi + 1 ince dilim ekmek (tam tahıllı)

✅300 kalori kahvaltı öğünü alternatifi: Şekersiz açık çay + Peynirli, sebzeli tost (1 ince dilim beyaz veya kaşar peynir ve sebze söğüşler, 1 tatlı kaşığı yağ ve 2 ince dilim ekmek ile) + 1 porsiyon mevsim meyvesi

Sonuç olarak;

Nestle Müsli Tropikal Meyveli isimli ürün, hazır, işlenmiş ve paketlenmiş bir üründür. İçindekileri detaylı olarak anlattığım bu makaleyi göz önünde bulundurarak, daha saf ve işlemlere maruz kalmamış gıdaları tercih etmenizin en doğru seçim olacağını hatırlatarak kararı sizlere bırakıyorum🙌🏻

İçindekiler

📌Tam yulaf (%30)
📌Buğday gevreği (%28) (buğday, şeker, tuz, arpa malt ekstresi, emülgatör (yağ asitlerinin mono ve digliseritleri)),
📌Üzüm (%18,6),
📌Mısır gevreği (mısır, şeker, tuz, dekstroz, kısmen invert kahverengi şeker şurubu, emülgatör (yağ asitlerinin mono ve digliseritleri), asitlik düzenleyici (trisodyum fosfat)),
📌Tropikal meyve karışımı (%9.6) [muz dilimleri (kurutulmuş muz, hindistan cevizi yağı, şeker), papaya (papaya, şeker, asitlik düzenleyici (sitrik asit), antioksidan (kükürt dioksit)), hindistan cevizi],
📌Fındık (%1.8)

Not: İçindekiler bölümü ürünün paketi üzerinde yer alan bilgiler ile elde edilmiştir.

1 Porsiyon (40 g) Enerji ve Besin Değeri

Enerji
(kalori)
152
Yağ
(gram)
2.9
Doymuş Yağ
(gram)
1.4
Doymamış Yağ (gram) 1.5
Karbonhidrat
(gram)
26
Şekerler
(gram)
8
Lif
(gram)
3.3
Protein (gram)
3.8
Tuz (gram) 0.22

Not: Enerji ve Besin Değeri bölümü ürünün paketi üzerinde yer alan bilgiler ile elde edilmiştir.


1- İlgili linkler

2 – James, C. (2002). New Developments in Decontaminating Raw Meat. J. Kerry, J. Kerry, & D. Ledward içinde, Meat Processing İmproving Quality.CRC Press LLC and Woodhead Publishing Ltd.

3 – Loretz, M., Stephan, R., & Zweifel, C. (2010 ). Antimicrobial activity of decontamination treatments for poultry carcasses: A literature survey. Food Control, (21): 791–804.

4 – Giese J. Salmonella reduction process receives approval. Food Technol, 1993; 47(1): 110.

5 – Lillard H. Effect of trisodium phosphate on Salmonella attached to chicken skin. J Food Protect, 1994; 57(6): 465-9.

6 – Rodgers SL, Cash JN, Siddiq M, Ryser ET. A comparison of different chemical sanitizers for inactivating Escherichia coli O157: H7 and Listeria monocytogenes in solution and on apples, lettuce, strawberries, and cantaloupe. J Food Protect, 2004; 67(4): 721-31.

7 – Sallam, K. I., Samejima, K., 2004. Effects of trisodium phosphate and sodium chloride dipping on the microbial quality and shelf life of refrige-rated tray-packaged chicken breasts. Food Sci. Biotec hnol., 13, 425–429


Exit mobile version