Ağız ve Diş Sağlığı ile Beslenme İlişkisi

Gastrointestinal sistemin kapısı olarak nitelendirilen dişler, besinleri mekanik olarak parçalayarak kimyasal sindirimi kolaylaştırmaktadır. Besinlerle ilk karşılaşan yapılar dişlerimizdir. Sağlıklı dişler bireylerin yaşam kalitesi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.

Diş sağlığı üzerine etkileri bakımından besinlerin sınıflandırılması;

Besinlerin etkilerini daha yakından inceleyecek olursak;

Diş Sağlığının Önemi

Sağlıklı diş demek, sağlıklı ağız demektir. Sağlıklı ağız ve dişlere sahip bir kişide; konuşma, yutma, çiğneme gibi bazı fonksiyonlar sorunsuz şekilde işlemeye devam eder. Ayrıca bireyin özgüvenine, duruşuna önemli katkılar sağlamakta ve topluma katılmasına yardımcı olmaktadır. Ağız ve diş problemleri yaşayanlarda bu durum tam tersidir.

Öneriler:

Unutmayın!

Dişleriniz hayat kalitenizi arttırmak ve beslenmenizin en iyi şekilde gerçekleşebilmesi için size bahşedilmiş bir nimettir. Onlara iyi bakın.


BAYSAL, I., & AKSOYDAN, E. (2016). Ağız Hastalıklarında Beslenme. Güncel Gastroenteroloji, 195-200.

Khandelwal, V., Anand Nayak, P., & Anand Nayak, U. (2014). The effect of xylitol on dental caries and oral flora. Clinical, Cosmetic and Investigational Dentistry, 89-94.

KÖKSAL, E. (2014). Ağız Diş Sağlığında Beslenmenin Önemi. HALK SAĞLIĞI GÜNLERİ III. ULUSAL OKUL SAĞLIĞI SEMPOZYUMU “OKUL SAĞLIĞINDA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI” (s. 17-21). Ankara: HASUDER .

Scardina, G., & Messina, P. (2012). Good Oral Health and Diet. Journal of Biomedicine and Biotechnology, 1-7.


Exit mobile version