L-karnitin Nedir? Yağ Yakar Mı? Sporcularda Takviye Olarak Kullanılması Güvenilir Mi?

L-karnitin:

Vücutta karaciğer ve böbreklerde, esansiyel aminoasitlerden lizin ve metiyoninden sentez edilen bir madde olup, görevi oksidasyon için yağ asitlerini mitokondriye taşımaktır. L-karnitin et ve süt ürünlerinde bulunurken, vücutta ise; l-karnitin miktarının %95’i kas hücrelerinde bulunmaktadır.

L-karnitinin yağ oksidasyonunu ve enerji üretimini arttırdığı, bununla birlikte kaslardaki enerji metabolizmasında önemli rolü olduğu bildirilmektedir.

İdrar yoluyla atılan karnitinin, besinler yoluyla çok daha fazlası geri alınmaktadır. Profesyonel sporcular da dahil olmak üzere, sağlıklı insan vücudunda karnitin eksikliği görülmez.

Antrenman ve L-karnitin:

Hedef kitlesi dayanıklılık antrenmanı ile uğraşan sporculardır. Karnitinin aerobik kapasiteyi ve yağ yakımını arttırdığı bilinmektedir. Glikojen miktarının azaldığı durumlarda ve uzun süreli antrenmanlarda, yağ metabolizmasını hızlandırmak için kullanıldığı söylenilse de, bilimsel olarak kanıt bulunmamaktadır.

Vücuda karnitin alımının laktik asit üretimini azalttığı da bildirilmektedir.


Güzel, Y. (2017). FİTNESS ve ERGOJENİK YARDIMCILAR ”BESİN SUPLEMENTLERİ”. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, Egzersizde Beslenme ve Metabolizma ABD , 1-75.

Karakuş, M. (2014). SPORCULARDA ERGOJENİK DESTEK. Spor Hekimliği Dergisi , 155-167.

Katalinic, L. K.-J. (2018). The Unexpected Effects of L-Carnitine Supplementation on Lipid Metabolism in Hemodialysis Patients. Kidney Blood Press Research , 1113-1120.

Watanabe, K. Y. (2018). Two siblings with very long-chain acyl-CoA dehydrogenase (VLCAD) deficiency suffered from rhabdomyolysis after L-carnitine supplementation. Molecular Genetics and Metabolism Reports , 121-123.

Yılmaz, G. İ. (2006). L-karnitinin sportif performansa etkileri. Spor ve Tıp , 1-3.


Exit mobile version